Reuters
StoryEditor

Ako vyzerá zotavovanie z COVID-19 deň po dni? Na toto všetko sa doteraz prišlo

23.05.2020, 00:00
Autor:
sansan
Z COVID-19 sa oficiálne uzdravili viac ako dva milióny ľudí. Cesta k uzdraveniu však nie je vždy plynulá. Líši sa od človeka k človeku, ale vo všeobecnosti platí, že čím viac chorý je, tým dlhšie trvá, kým sa cíti lepšie.

Mierne prípady koronavírusu predstavujú asi 80 percent všetkých potvrdených prípadov.

Asymptomatické prípady sú tiež dôležité, pretože aj keď ľudia nevykazujú príznaky, stále môžu prenášať vírus. CDC odhaduje, že až 25 percent infikovaných ľudí neprejavuje žiadne príznaky.

Mierne prípady so symptómami zvyčajne nevyžadujú pobyt v nemocnici a je možné ich zvládnuť z domu. Zotavenie môže trvať asi dva týždne, píše Business Insider.

​V tom čase by sa mala začať zmierňovať únava, bolesti svalov a nepohodlie na hrudi. Ak majú horúčku, s najväčšou pravdepodobnosťou klesne po týždni, hoci kašeľ môže trvať trochu dlhšie.

Zaplavené pľúca

Stredne vážne prípady sa riadia podobnou časovou osou ako tie mierne, niektoré sa však asi za týždeň začnú cítiť lepšie a potom sa náhle zhoršia. Títo ľudia by mohli skončiť dva až tri dni v nemocnici.

Niektorí pacienti s vysokou horúčkou a hnačkou môžu byť dehydratovaní a potrebujú intravenózne tekutiny. A keďže tento vírus útočí hlavne na dýchací systém, zvýšená imunitná reakcia môže nakoniec zaplaviť pľúca tekutinou.

​Preto môžu pacienti v tejto kategórii potrebovať na niekoľko dní doplnkový kyslík, aby im pomohol lepšie dýchať a pľúcam poskytol čas na vyčistenie infekcie.

Ak to nepomôže, ide o vážne prípady. Symptómy majú tendenciu sa zhoršovať okolo desiateho dňa. Závažným prípadom je zvyčajne zápal pľúc a doba zotavenia u týchto pacientov je približne tri až šesť týždňov.

Delírium a posttraumatická stresová porucha

Ale pneumónia sa niekedy môže zmeniť na syndróm akútnej respiračnej tiesne (ARDS). Vtedy sú pľúca zaplavené tekutinou a telu chýba kyslík. To zvyčajne pošle pacienta COVID-19 na JIS-ku.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že tam skončí asi 5 percent prípadov. Sú to ľudia, ktorí musia byť na ventilátoroch. Tie poskytujú väčší prísun kyslíka do pľúc pri odstraňovaní oxidu uhličitého.

Niektorí pacienti môžu stráviť na ventilátoroch len pár týždňov, ale môže to byť pre nich nepríjemným a traumatickým procesom a budú potrebovať lieky na zmiernenie nepohodlia.

Mnohí dostávajú malé dávky, ale tie vyššie môžu niekedy vyvolať delírium, čo môže to mať trvalý vplyv na proces zotavenia, dokonca môže spôsobiť posttraumatickú stresovú poruchu. Preto sú ventilátory často poslednou možnosťou.

Normál až o 18 mesiacov

Pacient nepotrebuje ventilátor po splnení troch kritérií: Je schopný sám ovládať svoje dýchanie a prehĺtanie. Jeho hladiny kyslíka sú dosť vysoké na to, aby ho mohlo podporovať niečo menej invazívne ako nazálna kanyla. A do tretice jeho pľúca dokážu dostatočne vyčistiť oxid uhličitý, aby nepotrebovali pomoc.

Po vypnutí ventilátora pacienti zvyčajne spadajú do jedného z dvoch táborov. Najlepšie prípady sú tie, čo sú hore a chodia. Niektorí sa môžu cítiť trochu slabí a môžu byť pochudnutí a mať miernu posttraumatickú stresovú poruchu. Mali by sa ešte týždeň alebo dva šetriť, aby znovu získali silu.

Najhoršie prípady nemusia byť schopné vstať z postele. Pravdepodobne zabúdajú alebo sú zmätení pravdepodobne z delíria, ale fyzické poškodenie sa pravdepodobne prejaví na pľúcach.

Po ťažkých respiračných ochoreniach a ventilácii bude mať veľa pacientov pľúcnu fibrózu, ktorá by mohla spôsobiť zníženie funkčnosti pľúc. Preto môžu potrebovať rehabilitáciu, čo by mohlo znamenať niekoľkomesačný pobyt v kvalifikovanom opatrovateľskom zariadení predtým, ako sa vrátia domov.

Takže v najhorších prípadoch potom, čo pacient konečne opustí nemocnicu, môže trvať až 18 mesiacov, kým sa skutočne vráti k normálu.

01 - Modified: 2020-04-30 10:07:41 - Feat.: 0 - Title: Štúdia skúmala dvojčatá. A odhalila účinok génov na príznaky COVID-19 02 - Modified: 2020-04-27 10:14:14 - Feat.: 0 - Title: COVID-19 môže zaútočiť na takmer akýkoľvek orgán v tele. Odborníci popísali priebeh nákazy 03 - Modified: 2020-04-16 14:07:08 - Feat.: 0 - Title: Ako si máme doma liečiť mierne príznaky koronavírusu? Tu sú rady odborníka 04 - Modified: 2020-04-12 08:39:57 - Feat.: 0 - Title: Pozrite sa, ako vyzerajú príznaky koronavírusu deň po dni
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:17