Atlantic Productions for Discovery Channel
StoryEditor

Prekvapenie na oceánskom dne. V najväčšej hĺbke v histórii odfotili chobotnicu s "ušami ako Dumbo"

01.06.2020, 16:00
Autor:
jakjak
V Indickom oceáne sa vedcom podarilo urobiť snímku chobotnice z dosiaľ najväčšej hĺbky v histórii. Špeciálny prístroj s autonómnou kamerou zábermi vydal v hĺbke takmer 4,3 míle, teda necelých sedem kilometrov pod hladinou oceánu. To je takmer o dva kilometre nižšie, než bola zhotovená doteraz najhlbšia zachytená snímka.

Špeciálne prístroje vyvinuté pre hĺbkový prieskum oceánu sa vypúšťajú z lode a ich úlohou je klesnúť na morské dno. Vďaka autonómnej kamere môžu zaznamenávať všetko, čo uvidia, vďaka čomu sa podarilo získať unikátne zábery takzvanej "chobotnice Dumbo", ktorej sa tak hovorí kvôli dvom veľkým výrastkom, tie totiž pripomínajú uši slona Dumba z disneyovského animovaného filmu, píšu Lidovky.cz.

Prešli najhlbšie miesta

Počas posledného roka a pol vedci pofotili najhlbšie miesta na svete v rámci expedície zameranej na ich prieskum. Objav a snímky chobotnice prezývanej Dumbo urobil morský biológ Alan Jamieson.

Ten pre server CNN uviedol, že po zhruba 100 ponoroch mal on a jeho kolegovia istú predstavu o tom, aký je život na oceánskom dne, a to vrátane rýb či kôrovcov, ktoré v takýchto hĺbkach žijú. Podľa svojich slov boli ale všetci prekvapení, keď v takej hĺbke uvideli chobotnicu.

Počas apríla totiž pri jednom z ďalších, bežných ponorov sa podľa Jamiesona na kamere objavovali tie isté druhy rýb, na ktoré už boli vedci zvyknutí. „Potom sme sa blížili k zhruba 6000 metrom pod hladinou, keď okolo kamery len preletela chobotnica Dumbo...O dva dni neskôr sme potom s kamerou boli ešte hlbšie, v nejakých siedmich tisícoch metroch. Boli sme v tej hĺbke sotva štyri minúty, keď sa z temnoty znova vynoril tento druh chobotnice,“ dodal s nadšením Jamieson.

Vedci špecifikovali, že chobotnice zbadali v 5760, respektíve 6957 metroch pod hladinou. Prvý z hlavonožcov meral približne 43 centimetrov, ten druhý potom približne 35 centimetrov. Podľa Jamiesona sú tieto snímky kľúčové v ďalšom poznávaní života na oceánskom dne.

Žiadne podivné monštrá

„Ukazuje nám to, že vo svete zvierat nás čaká ešte veľa prekvapení. Celkom často počúvame o novo nájdených druhoch, ale väčšinou ide o nejaké červy alebo malé kôrovce,“ vysvetlil Jamieson. „V tomto prípade sa ale jedná o veľkú chobotnicu,“ dodal s tým, že sa skutočne jedná o dôležitý krok.

Jamieson pre CNN uviedol, že dúfa, že nové poznatky zmenia pohľad ľudí na podmorský život. Stvorenia, ktorá v takých hĺbkach žijú, sú totiž podľa morského biológa ľuďmi vnímané ako strašidelné a podivné monštrá.

„Som rád, že môžeme dať ľuďom nahliadnuť do toho, ako skutočne vyzerajú živočíchy v takých hĺbkach,“ uviedol Jamieson. „Toto je napríklad len roztomilá malá chobotnica, ktorá robí, čo chobotnice väčšinou robia. Nie je na nej vôbec nič divné. Možno, že sa ľudia prestanú hlbinných živočíchov toľko báť a už ich nebudú považovať za strašidelné obludy,“ dodal.

01 - Modified: 2020-04-22 08:01:46 - Feat.: 0 - Title: Taliansky biológ uchvátil internet zábermi medúzy v benátskom kanáli
01 - Modified: 2024-03-15 14:09:00 - Feat.: - Title: Dáte si kura? Pred päťdesiatimi miliónmi rokov by vás hrôzovták z Antarktídy zhĺtol ako malinu 02 - Modified: 2024-03-13 19:25:20 - Feat.: - Title: Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​ 03 - Modified: 2024-03-06 15:19:20 - Feat.: - Title: Videli ste už hnedú pandu? Vedci vyriešili ich záhadu 04 - Modified: 2024-03-05 12:25:46 - Feat.: - Title: Láska až za hrob? Niektoré zvieratá pre svojich mŕtvych blízkych smútia, iné si na nich bez milosti pochutnajú 05 - Modified: 2024-02-02 16:09:05 - Feat.: - Title: Novoobjavené podmorské tvory: Život v objatí chladu, tmy a tlaku
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 02:52