StoryEditor

Prečo sa zásobujeme aj v časoch dostatku? Plienenie obchodov máme v génoch

15.06.2020, 00:00
Štart koronakrízy sa najvýraznejšie neprejavil v nemocniciach, ale v obchodoch. V prvých dňoch pandémie sa vyprázdnili regály s múkou, cestovinami a so zeleninou. Lenže podobne obchody plienime aj počas zliav alebo pred sviatkami či voľnou nedeľou. Prečo tak radi hromadíme veci do zásoby?

V regáli v samoobsluhe stoja tri fľaše s dezinfekciou na ruky. A sú posledné! Koľko si ich dáme do nákupného košíka? Jednu a spoľahneme sa na to, že napríklad už o týždeň dostane predajňa novú dodávku? Lenže čo ak do obchodu dovezú tovar až o mesiac? Je teda potrebné kúpiť posledné tri fľaše podľa zásady, čo je doma, to sa počíta?

Nie je ťažké predstaviť si, že keby rovnako uvažoval zákazník, ktorý kupoval dezinfekciu pred nami, regál by už bol prázdny a nemali by sme nad čím uvažovať. Ako šalamúnske riešenie sa môže zdať nákup dvoch fliaš.

Stratégiou „chytrej horákyne“ nevyplienime ubúdajúcu zásobu dezinfekcia do dna, ale nenecháme ju ani nedotknutú. Dovolí nám, aby sme si doma vytvorili väčšiu rezervu, ale zároveň nám dopraje pocit, že nie sme zas takí veľkí sebci, keď sme v obchode dokázali nechať niečo aj ďalšiemu zákazníkovi.

Súčasná doba koronová nás stavia pred celý rad podobných morálnych dilem. Väčšina z nich v sebe skrýva otázku, či sa má človek správať nezištne, alebo sebecky, a nakoľko ho ospravedlňujú neštandardné podmienky prinášané koronakrízou.

Takúto dilemu musí rozlúsknuť napríklad aj ten, kto sa rozhodne nechodiť na nákupy, aby sa nenakazil, a všetko potrebné si objedná cez internet s dodávkou až pred prah. Sám sa síce nákaze vyhýba, ale prenáša riziko infekcie na doručovateľa objednaného tovaru. Ako poľahčujúcu okolnosť si môže pripočítať k dobru, že sa tým stará o prácu ľuďom z internetových obchodov, veľkoskladov aj zásielkových služieb.

Prečo si robíme zásoby?

Masívne „škrečkovacie“ nákupy nie sú nič, čím by sme sa pýšili. Nedokážeme sa ich však dobrovoľne vzdať, pretože hromadenie zásob máme vrodené. Po generácie ho v nás pestovala evolúcia. Ukladanie potravy na horšie časy je vlastné aj zvieratám.

Veď aj slovo škrečkovanie vzniklo ako odkaz na zimné zásoby škrečka poľného. Ten sliedi po poli a keď narazí na niečo na jedenie, napchá si to do papule. V takzvaných lícnych vakoch potom nosí potravu do komory vybudovanej hlboko v podzemí.

Zviera vážiace necelého pol kilogramu dokáže nazhromaždiť až ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Prichádzajú Allegro Days: Exkluzívne zľavy na obľúbené produkty 02 - Modified: 2024-04-08 10:10:58 - Feat.: - Title: Allegro Days po prvýkrát na Slovensku: Celý týždeň plný zliav až do výšky 40 % 03 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovákov pobláznil nový čínsky e-shop. Vo svete však čelí obvineniam z podpory otrockej práce 04 - Modified: 2024-01-08 15:34:53 - Feat.: - Title: Dopravcovia Červené more obchádzajú dlhšou trasou. DHL vyzvala klientov, aby upravili plány zásob 05 - Modified: 2023-12-30 08:49:50 - Feat.: - Title: Slováci nakupovali cez internet v porovnaní s rokom 2021 menej, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 23:43