Science Channel
StoryEditor

Našli sme hrobku Kleopatry, tvrdia archeológovia

15.06.2020, 10:18
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Miesto večného odpočinku slávnej Kleopatry bolo po viac ako dve tisícročia opradené tajomstvom. Britský Science Channel vydal vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že hrobku egyptskej kráľovnej našiel. Podľa zahraničných médií sa má nachádzať v chrámovom komplexe Taposiris Magna na okraji Alexandrie.

Archeológovia tvrdia, že oblasť delty Nílu môže byť kľúčom k nájdeniu hrobky slávnej egyptskej kráľovnej Kleopatry. Experti sa zamerali na chrámový komplex Taposiris Magna neďaleko Alexandrie, píšu Fox News.

Výsledky pátrania majú byť odhalené budúcu nedeľu v špeciáli britskej stanice Science Channel s názvom Kleopatra: sex, lži a tajomstvo, uvádza iDNES.cz.

„V Egypte, na okraji delty Nílu, prebiehajú veľké archeologické vykopávky s cieľom nájsť hrob najslávnejšej egyptskej faraónky. Novú teóriu ohľadom Kleopatrinho hrobu predstavila archeologička Kathleen Martinezová, podľa ktorej sa hrobka nachádza na mieste zvanom Taposiris Magna,“ stojí vo vyhlásení Science Channel.

Táto oblasť bola v hľadáčiku vedcov už v posledných rokoch. O tom, že by sa tu mohol hrob kráľovnej aj jej milenca Marka Antonia nachádzať, sa už špekulovalo. K žiadnemu prelomu však zatiaľ nedošlo.

„Areál Taposiris Magna, ktorý bol postavený pred viac ako 2 000 rokmi, je plný skrytých chodieb a hrobiek. Odborníci na ich prekvapenie odhalili nenarušenú hrobku zdobenú zlatom, čo môže byť odpoveď na 2 000 rokov staré tajomstvo o Kleopatrinom mieste posledného odpočinku,“ poznamenáva Science Channel.

Kleopatra VII. bola posledná panovníčka z dynastie Ptolemaiovcov. Na tróne bola od svojich 18 rokov v roku 51 pred Kristom až do svojej smrti v roku 30 pred Kristom. Veliteľovi Markovi Antoniovi zamotala hlavu natoľko, že kvôli nej opustil manželku. A kvôli nej tiež zomrel. Po porážke v bitke pri Actia, v ktorej sa zrútili spoločné plány na ovládnutie Ríma, sa prepichol vlastným mečom. O Kleopatre sa traduje, že sa potom nechala uštipnúť jedovatým hadom.

01 - Modified: 2022-11-08 13:13:52 - Feat.: - Title: Dočkáme sa najväčšieho archeologického pokladu? Vedci tvrdia, že odhalili tunel vedúci ku Kleopatrinej hrobke 02 - Modified: 2021-06-03 13:35:38 - Feat.: - Title: Sissi, Ježiš či Kleopatra. Ich herci mali so skutočnými postavami podobný nielen výzor, ale aj osud 03 - Modified: 2020-06-25 10:52:14 - Feat.: - Title: Ako vidia vedci smrť Kleopatry. Uštipla ju kobra alebo si namiešala vlastný jed? 04 - Modified: 2018-01-14 13:58:08 - Feat.: - Title: Proti jednému z manželov viedla vojnu, druhého otrávila. Nový film o Kleopatre prekročí hranice
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 18:16