K prenosu pôvodcu boreliózy môže dôjsť najskôr po jednom dni sania infikovaného kliešťa, častejšie po ešte dlhšej dobe. Nákaza prebieha vo väčšine prípadov bez akýchkoľvek známok ochorenia či s nešpecifickými príznakmi. Významným príznakom je začervenanie kože - erytém s centrálnym vyblednutím v mieste prisatia kliešťa trvajúci bez liečby dva až tri týždne. "Pri začervenaní môže byť u dospelých únava, teploty, bolesti svalov a kĺbov, u detí nie sú žiadne sprievodné prejavy. Potom je nutná liečba antibiotikami po dobu 10 až 14 dní, "hovorí doktorka Krbková. Chorými bývajú v Európe hlavne deti medzi 5. a 9. rokom a tiež seniori s prevahou žien. "Borelióza je predovšetkým akútne ochorenie s dobrým výhľadom na vyliečenie. Erytém sa u časti pacientov nevytvorí a objaví sa až nervovými alebo kĺbovými prejavmi. Postihnutými orgánmi môže byť koža, na ktorej sa objavia napríklad mnohopočetné červené škvrny, alebo nervový systém, ktorý postihne zápal mozgových blán. Môžu sa prejaviť obrna lícneho nervu, zápaly koreňov miechových či akútne postihnutie srdca," upozorňuje Lenka Krbková. Postihnutie pohybového aparátu je v Európe zriedkavé. Najčastejšie je napadnutý kolenný kĺb. Liečbou je nasadenie antibiotík.Pixabay
StoryEditor

Prichytenými kliešťami netočte, radí parazitológ. Sprcha nestačí, infekciu môžu prenášať aj larvy

16.06.2020, 00:00
S kliešťom je potrebné zaobchádzať ako s potenciálne infekčným materiálom, varuje odborník. Pozrite sa, akým spôsobom sa ho bezpečne zbavíte.

Musíme urobiť všetko pre to, aby nás kliešte vôbec nenapadli. A keď už sa to stane, musíme ich včas a správne odstrániť, hovorí pre Lidovky.cz parazitológ Milan Daniel, ktorý sa problematike kliešťov dlhodobo venuje.

Kde sa musíme pred kliešťami chrániť najviac?

Rizikovými miestami sú predovšetkým listnaté a zmiešané porasty, najmä ich okraje zarastené krovinami a bylinami, vrátane okrajov ciest. Ďalej potom zarastené strže, priehlbiny a vodné brehy. S výskytom kliešťov ale treba počítať aj vo väčších parkoch a záhradách.

Kedy hrozí najväčšie riziko?

Aktivita kliešťov začína v druhej polovici marca a končí v prvej polovici novembra. Vrchol je obvykle od mája do júla. Aktivitu ovplyvňuje počasie.

Ako by sme sa mali správať na miestach s predpokladaným výskytom kliešťov?

Oblečenie, najmä nohavice, by malo byť z hladkej, svetlej látky, na ktorej sa kliešť ťažko udrží a je ho dobre vidieť. Mali by sme použiť repelent, najmä od kolien nižšie, pri zbere lesných plodov tiež na ruky a rukávy. V teréne ohrozenom kliešťami by si ľudia nemali sadať na zem, ani na pokrývku.

Pri zbieraní húb je riziko vyššie?

Iste, pretože sa nebudete pohybovať len po cestách. Vždy je dobré si pri chôdzi občas prehliadnuť spodnú časť nôh a sňať prípadné kliešte. Na kliešťami ohrozené miesta by ste so sebou nemal brať psov, a keď, tak len na vôdzke. Po návrate je potrebné zvieratá prezrieť a kliešte odstrániť.

Ako sa máme skontrolovať my?

Prezrieť si starostlivo celé telo. Miesta najčastejšieho prisatia kliešťov sú podkolenná jamka, triesla, podpazušie a za ušami. U detí môžeme kliešťa nájsť medzi vlasmi na hlave. Kliešte sa však môžu prichytiť kdekoľvek. Odporúčam pri prehliadke použitie zrkadla na miesta, kam si nevidíme.

Je pravda, že nás môžu napadnúť aj nedospelé kliešte?

Áno. Môžu nás infikovať aj larvy alebo nymfy kliešťa. Nymfy sú dokonca najčastejším vývojových štádiom kliešťov, ktoré napáda ľudí. Nenasatá larva je v priemere len 0,8 mm a nymfa 1,2 mm veľká.

Stačí, keď sa po návšteve lesa osprchujem?

Sprchovanie ani umytie hubkou nestačí! Je nutné prehliadnuť telo a zopakovať to aj nasledujúce ráno, pretože kliešť sa môže pohybovať aj niekoľko hodín po tele, než sa prichytí. Je nutné nájsť kliešťa skôr, než sa plne rozvinie proces sania krvi. V slinách kliešťa sú obsiahnuté aj látky brzdiace zápalovú reakciu, takže svrbenie vyvolané prisatím sa dostavuje až po rade hodín.

Prečo je vlastne skoré odstránenie kliešťa také nutné?

S postupujúcou dobou sania sa u kliešťa zvyšuje sekrécia slín. Vírus obsiahnutý v slinných žľazách sa replikuje a zvyšuje sa dávka patogénu, čo platí aj pre borrelie pôsobiace lymskú chorobu. Skoré odstránenie je nutné aj preto, že v slinách kliešťa je obsiahnutá aj zložka, ktorá vytvorí okolo jeho sacieho ústrojenstva do pokožky po niekoľkých hodinách obal z tzv. cementu. V tejto fáze je uvoľnenie kliešťa ťažšie ako hneď po prichytení, keď je zakotvené v rane len mechanicky zúbkami na sacom ústrojenstve.

Ako môžem správne odstrániť prichyteného kliešťa?

Miesto prisatia je nutné dezinfikovať jódovým či iným dezinfekčným prostriedkom. Pomocou navlhčenej textílie, napríklad hubky, ľahko pohybujte kliešťom zo strany na stranu. Ten sa za dve až tri minúty uvoľní. Môžete tiež kliešťa opatrne podobrať čo najbližšie pri povrchu pokožky a vybrať mäkkou pinzetou.

Predtým sa odporúčalo kliešťom otáčať...

Kliešťami netočte, ich sacie ústrojenstvo nie je skrutka! Pri pokuse o otáčanie sa odtrhne predná časť kliešťa, zostane v koži a spôsobí dlho pretrvávajúce stvrdnutie tkaniva, prípadne ľahký zápal.

Kliešťa som teda vykýval, čo mám robiť ďalej?

Miesto po odstránenom kliešťovi by ste mali znovu dezinfikovať. S kliešťom je potrebné zaobchádzať ako s potenciálne infekčným materiálom. Zásadne ho teda nestláčajte či nedrvte, aby nedošlo k postriekaniu rúk a predmetov v okolí. Zabaľte ho do kúska papiera a ten na nehorľavom podklade zapáľte. Zásadu o potenciálnej infekčnosti kliešťov je samozrejme potrebné rešpektovať aj pri odstraňovaní kliešťov z domácich zvierat. Pri tejto práci je žiaduce používať gumené rukavice.

Čo sa stane po odstránení kliešťa?

Kliešť, ktorý sa prichytil a začal sať, vyvolá vždy začervenanie pokožky v mieste prichytenia. To môže pretrvávať dva až tri dni. Ak sa nezväčšuje, nejde o borreliové začervenanie kože. Pokiaľ naopak zistíte zväčšujúcu sa začervenanú škvrnu na koži, ktorá väčšinou v strede zbledne, navštívte lekára. Rovnako tak ak máte v dňoch po zistenom prisatí kliešťa zvýšenú teplotu, ste unavení či pocítite príznaky chrípky.

01 - Modified: 2020-06-11 08:21:23 - Feat.: 0 - Title: Repelent stačí, bez fľaku na koži som v bezpečí a ďalšie mýty o kliešťoch
01 - Modified: 2024-03-07 10:43:22 - Feat.: - Title: S vonkajšími teplotami rastie aktivita kliešťov, s prevenciou začnite ešte pred začiatkom jari 02 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Desivejšie než medvede: Kde sa u nás nachádzajú tie nebepečné kliešte a ako sa im brániť? 03 - Modified: 2023-07-22 07:04:22 - Feat.: - Title: Infektologička: Kliešťová encefalitída má dve fázy, vážnejšiu nemá každý. Aké sú príznaky a ako sa chrániť? 04 - Modified: 2023-02-24 10:06:06 - Feat.: - Title: Prevažne teplé zimy prajú kliešťom, niektoré kliešte sa už zobudili. Čo treba robiť? 05 - Modified: 2023-02-22 06:00:00 - Feat.: - Title: Rastú prípady kliešťovej encefalitídy. Aj toto môže byť príčina
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 10:51