StoryEditor

Komáre vo veľkom útočia. Toto vás pred nimi môže ochrániť

07.07.2020, 11:56
Autor:
sansan
Niektoré časti Slovenska momentálne bojujú s inváziou komárov, ktoré dokážu veľmi znepríjemniť príjemný letný večer. Prečítajte si, čo na tento hmyz platí a čo naopak vôbec nie.

„Sú to komáre, nik ich nemá rád, majú poháre plné krvi. V noci prišli k nám, v noci prišli k nám, mám strach, nechcem byť prvý,“ spieva sa v hite skupiny O.B.D. Text tejto piesne presne vystihuje pocity každého z nás už len pri pomyslení na bzučiaci hmyz, ktorý v posledných dňoch mnohým znepríjemňuje život. Kritická situácia je najmä v Bratislave, kde sa premnožili natoľko, že nepomáhali ani postreky. 

V galérii sa dozviete všetky dôležité informácie, ktoré sa vám môžu zísť v boji proti komárom.

​Hlavne počas teplých dní, nocí či pri vode okamžite spoznáte ten známy piskľavý zvuk. Na vašej krvi si pochutnajú len samičky komárov, samce sa na rozdiel od nich živia rastlinnými šťavami.

Samička však potrebuje viac energie najmä na tvorbu vajíčok. A energiu jej poskytuje práve krv, vysvetlila portálu Lidovky.cz Iva Kolářová z katedry parazitológie Prírodovedeckej fakulty UK.

Akonáhle si sadne, použije ústne orgány na to, aby vám mohla prebodnúť kožu a vychutnať si potravu. Svojimi slinami zároveň produkuje látku, ktorá zabraňuje zrážaniu krvi. Práve táto substancia vyvoláva svrbenie a opuchnutie. 

Pripravili sme pre vás aj najznámejšie mýty o komároch, ktorým možno stále veríte: 

  • Ženy ako terče

Výskumníci pred pár rokmi prišli k záveru, že komáre preferujú ľudí s tenšou kožou. Ženy majú všeobecne tenšiu pokožku ako muži, nežné pohlavie tak vyzeralo byť v nevýhode. Avšak obe tieto teórie sa časom ukázali ako nepravdivé. Podobne dopadla aj tretia, podľa ktorej ženské telo produkuje hormóny, ktoré sú pre komáre atraktívne. Dokonca v období menštruácie a ovulácie sú vraj ženy pre ne ešte lákavejšie. Toto tvrdenie však takisto zatiaľ nikto nedokázal.

  • Komáre a hmyz prenášajú koronavírus

To je takisto nezmysel, nakoľko do dnešného dňa lekári a vedci nezaznamenali žiadny prípad prenosu vírusu hmyzom. Svetová zdravotnícka organizácia toto tvrdenie tiež považuje za mýtus. Komáre neprenášali ani staršie koronavírusy SARS a MERS. 

  • Komáre odpudzuje silný pach potu

Vedci tvrdili, že muži sa umývajú menej často a sú „aromatickejší“ ako ženy, a práve preto ženy priťahujú väčšiu pozornosť komárov. Avšak toto jednoduché tvrdenie rýchlo zavrhli s tým, že predsa niektorí muži sú napádaní komármi častejšie ako ženy.

Komáre sú priťahované k baktériám a chemikáliám, ktoré žijú vo vašom pote, vrátane kyseliny mliečnej. „Takže, ak cvičíte vonku, dajte si pozor, lebo komáre cítia a obľubujú toto vlhké telesné teplo,“ povedala pre Reader´s Digest Marie Jhinová, dermatologička v súkromnej praxi v San Franciscu. Keďže tmavé oblečenie vytvára teplo, vyhnite sa mu.

  • Vôňa tela a kozmetika

A na záver prinášame iný pohľad (nie nevyhnutne mýtus) na vec, ktorý priniesol lekár Randolph Morgan zo Cincinnati Zoo, ktorý za sústavným napádaním dobiedzajúceho hmyzu vidí rôzne substancie v kozmetických prípravkoch, napríklad vo voňavkách, mydlách, mejkapoch či deodorantoch.

Podľa americkej spoločnosti zaoberajúcej sa komármi existuje viac ako 400 takýchto substancií, ktoré pôsobia na komáre doslova ako magnety. Niektoré z nich produkuje naše telo, iné sú z okolia.

Študent James Logan spolu s profesorom Jennym Morduom z univerzity v Aberdeene pred rokmi dokonca testovali, ako reagujú komáre na vôňu vybraných dobrovoľníkov. Prišli na to, že časť z nich priťahovala hmyz vo väčšej miere, to znamená, že vylučovala iné chemické signály ako druhá skupina. 

01 - Modified: 2020-07-06 18:38:58 - Feat.: 0 - Title: Peklo pri Bratislave. Komáre silnejú do desaťročnej kalamity
01 - Modified: 2023-12-09 14:00:00 - Feat.: - Title: 130 miliónov rokov staré krvavé prekvapenie. Prehistorické komáre zamrznuté v jantáre zmenili pohľad vedcov na hmyz 02 - Modified: 2023-09-08 09:23:15 - Feat.: - Title: Hrozby z komárov rastú, vracajú sa nebezpečné choroby 03 - Modified: 2023-08-19 08:30:00 - Feat.: - Title: Svet čelí ďalšej ekologickej hrozbe – hmyz vymiera a ekosystémy skolabujú. Čo by sa stalo, keby sme vyhubili všetky komáre? 04 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 05 - Modified: 2023-06-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Nevieš sa zbaviť komárov? Odborníčka prezradila, čo ich skutočne odpudzuje a s ktorými radami len zbytočne strácaš čas
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 07:57