Pixabay
StoryEditor

Každý rok u psov sa nerovná siedmim ľudským rokom, zistila štúdia

08.07.2020, 00:00
Autor:
sansan
Štúdium zmien DNA u labradorov naznačuje, že šteňatá starnú oveľa rýchlejšie ako staršie psy.

Vedci v štúdii zistili, že mladé psy môžu byť „staršie“, ako sa pôvodne predpokladalo. Zistenia podľa britského The Guardian naznačujú, že jednoročné šteniatko má v skutočnosti asi 30 ľudských rokoch.

Vedci z univerzity v Kalifornii v San Diegu v časopise Cell Systems opisujú, ako sa zamerali na epigenetické zmeny DNA - modifikácie, ktoré nemenia sekvenciu DNA, ale môžu zapnúť alebo vypnúť gény.

Tím skúmal, ako sa určité molekuly, nazývané metylové skupiny, časom akumulovali v určitých oblastiach ľudského genómu a porovnávali ich s tým, ako sa akumulovali v podobných oblastiach genómu psa.

Najprv starnú rychlejšie

Výsledky, ktoré čerpajú z genetických údajov od asi 100 labradorských retrieverov od šteniat po staršie zvieratá, ukazujú, že každý psí rok sa nerovná siedmim ľudským rokom.

Namiesto toho psy vykazujú omnoho rýchlejšiu akumuláciu metylových skupín vo svojom genóme ako ľudia v prvom roku života, čo naznačuje, že starnú oveľa rýchlejšie. Postupom času sa však rýchlosť starnutia u psov v porovnaní s ľuďmi spomaľuje.

Zistenia naznačujú, že jednoročný pes by mal ľudský vek asi 30 rokov, zatiaľ čo vo veku štyroch rokov by mal asi 54 rokov v ľudských rokoch a do 14 rokov by bol na rovnakej úrovni ako človek v polovici sedemdesiatich rokov.

Vzťah je opísaný vzorcom: ľudský vek = 16 ln (vek psa) + 31. V matematike ln označuje prirodzený logaritmus čísla. Tím hovorí, že práca sa teraz musí zopakovať aj pri iných druhoch psov. Tvrdia však, že u mladých a starých psov sa zdá, že vekový vzťah odráža časy, v ktorých ľudia a psy zažívajú konkrétne míľniky.

„Napríklad epigenóm sa prekladal sedem týždňov u psov na deväť mesiacov u ľudí, čo zodpovedá štádiu dojčenia, keď sa u šteniat aj kojencov prerezávajú zuby,“ napísal tím v štúdii. „Očakávaná životnosť labradorských retrívrov 12 rokov je správne premietnutá do očakávanej dĺžky života ľudí na celom svete, 70 rokov.

Jednoročné psy ako dospievajúce deti

Poznamenávajú, že prepojenia sú približnejšie, pokiaľ ide o míľniky pre dospievajúcich a stredne veľké deti, ale sú stále presnejšie ako predchádzajúca myšlienka, že psy starnú sedemkrát viac ako ľudia.

„Ak uvažujeme o starnutí, pokiaľ ide o vek našich buniek, tento nový dokument je skutočne užitočný pri porovnávaní rokov človeka a psa,“ uvítala štúdiu profesorka Lucy Asherová, odborníčka na psiu pubertu na univerzite v Newcastle.

Avšak, je to iné, ak sa berie do úvahy starnutie z hľadiska správania, hormónov alebo rastu. To znamená, že by sme nemali byť prekvapení únikom mladých psov.

„Aj keď by 30-ročný človek mohol mať bunky obdobného veku ako jednoročný pes, veľa psov stále bude mať nestabilné hormóny a správanie spojené s pubertou." Poznamenala, že jednoročné psy sa správajú skôr ako dospievajúce deti.

01 - Modified: 2019-12-05 07:46:12 - Feat.: 0 - Title: Koľko má váš pes ľudských rokov? Vedci prišli na nový vzorec
01 - Modified: 2022-05-05 12:34:00 - Feat.: - Title: Ako často by ste mali kŕmiť svojho psa? Obrovská štúdia odhaľuje nečakanú odpoveď 02 - Modified: 2022-01-17 08:11:43 - Feat.: - Title: Najlepší priateľ človeka. Psy varujú ukrajinských vojakov pred útokmi 03 - Modified: 2022-01-13 13:05:17 - Feat.: - Title: Psy skutočne zaujíma, čo ľudia hovoria. Rozpoznajú dokonca aj cudzí jazyk, potvrdila štúdia 04 - Modified: 2021-12-17 17:10:24 - Feat.: - Title: Zbožne ich uctievali, ale aj týrali. Toto sú domáci miláčikovia starovekého Egypta 05 - Modified: 2021-11-29 13:36:27 - Feat.: - Title: Pozerá aj tvoj pes televízor? Toto všetko vieme o tom, ako a prečo naňho reagujú
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 07:49