Reuters
StoryEditor

COVID-19 sa možno šíri priamo vzduchom, pripustila WHO. Môže to zmeniť opatrenia

08.07.2020, 13:10
Autor:
ČTKČTK
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pripustila, že koronavirusova infekcia COVID-19 sa prenáša priamo vzduchom. Definitívne potvrdené to však podľa epidemiologičky WHO Marie Van Kerkhoveovej nebolo. Doteraz WHO potvrdzovala, že vírus SARS-CoV-2 sa prenáša kvapôčkami, ktoré však rýchlo klesajú k zemi.

Krízový expert WHO Mike Ryan v utorok povedal, že organizácia do Číny vyšle expertov, ktorí tam budú pátrať po pôvode vírusu, ktorý bol prvýkrát potvrdený v meste Wu-chan.

WHO pripustila možnosť šírenia koronavírusu vzduchom po tom, čo skupina vedcov organizáciu vyzvala k aktualizácii poučenia o šírení respiračného ochorenia medzi ľuďmi, uviedla agentúra Reuters. „Hovoríme o možnosti prenosu vzduchom a aerosolového prenosu ako o jednom zo spôsobov prenosu COVID-19,“ povedala na utorkovom tlačovom brífingu Van Kerkhoveová.

WHO doteraz uvádzala, že SARS-CoV-2 sa šíri primárne v malých kvapôčkach, ktoré vychádzajú z nosa alebo úst nakazenej osoby. Dohromady 239 vedcov z 32 krajín však v otvorenom liste adresovanom WHO upozornilo na dôkazy, že vírus sa môže vznášať vo vzduchu a infikovať ľudí, ktorí ho vdýchnu.

Expertka WHO na prevenciu infekcií Benedetta Allegranziová povedala, že sa objavujú dôkazy o prenášaní koronavírusu vzduchom, ale že to nie je definitívne.

„Možnosť prenosu vzduchom na verejných miestach - zvlášť za veľmi špecifických podmienok, v preľudnených, uzavretých, zle odvetrávaných priestoroch, ktoré boli popísané - nemožno vylúčiť,“ cituje Reuters zástupkyňu zdravotníckej organizácie. „Dôkazy však je potrebné zhromaždiť a interpretovať a to my naďalej podporujeme,“ uistila Allegranziová.

Akákoľvek zmena v posudzovaní rizika prenosu zo strany WHO by mohla mať vplyv na súčasné odporúčania dodržiavať jednometrové odstupy medzi ľuďmi, poznamenala agentúra Reuters. Vlády, ktoré sa spoliehajú na rady WHO, by tak mohli zmeniť svoje opatrenia na spomalenie šírenia vírusu.

WHO už v minulosti kritizovali za neskoré odporúčanie nosenia rúšok a neskôr tiež obviňovali z ignorovania množiacich sa dôkazov o šírení koronavírusu vzduchom.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok znovu upozornil, že pandémia koronavírusu, s ktorým je spájaných 540-tisíc úmrtí, sa urýchľuje a ešte nedosiahol vrchol. Krízový expert WHO Mike Ryan oznámil, že odborníci organizácie odcestujú cez víkend do Číny, aby mohli pripraviť štúdiu o pôvode koronavírusu a o tom, ako preskočil zo zvierat na ľudí. „Najlepším miestom, kde začať, je zrejme to, v ktorom sa choroba prvýkrát objavila u ľudí, a miestom, kde sa choroba prvýkrát objavila u ľudí, kde sa objavili prvé zhluky neobvyklého zápalu pľúc, bol Wu-chan,“ povedal Ryan.

Čína tvrdí, že je od raných fáz pandémie transparentná, ale Spojené štáty a ďalšie krajiny ju obviňujú zo zatajovania skutočností a z neskorej reakcie na prepuknutie epidémie, ktorá začala pred viac ako polrokom práve vo Wu-chane, hlavnom meste centrálnej čínskej provincie Chu-pej.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 17:56