Nielen žltkastá koža alebo očné bielko, ale aj typický pach tela - ako olej, tuk, masť alebo margarín - šíri okolo seba ten, kto má chorú pečeň alebo žlčník.Dreamstime
StoryEditor

Ako si nezničiť pečeň. Prinášame varovné príznaky a nové objavy

12.07.2020, 00:00
Je ústredným orgánom nášho metabolizmu. Navyše s unikátnou regeneračnou schopnosťou. Možno aj preto si ju nevážime a takmer polovica z nás sa svojím životným štýlom dopracuje k jej stukovateniu a/alebo zápalu. A tie môžu mať pre pečeň fatálne následky. A tým pádom aj pre nás.

Vari nepôjdem do hrobu so zdravou pečienkou! Ak by raz niekto vypočítal rebríček najfrekventovanejších slovenských výrokov, tento by zaručene neminul prvú desiatku. A pokiaľ by malo ísť o tie najľahkovážnejšie, vyšplhal by sa ešte vyššie.

Pečeň má pritom najmenej predpokladov na to, aby nás do „večných lovísk“ priviedla práve ona. Ide totiž doslova o zázračný orgán a mýtus o Prométeovi ju ani trochu neprecenil: ak vám napríklad v rámci resekcie pri nádorovom ochorení zoberú hoci aj väčšinu jej objemu, o pár dní vám opäť dorastie.

​A aj v prípade, že si ju systematicky „prejedáme“ a „prepíjame“, dáva nám viac ako veľkorysý čas na to, aby sme svoj macošský postoj voči nej prehodnotili. O to smutnejšie je, že čoraz viac z nás ho ľahkovážne premrhá.

Čakateľov na transplantáciu pečene neustále pribúda a odborníci hovoria doslova o epidémii steatózy (stukovatenia pečene) či až steatohepatitídy (stukovatenia pečene s pridruženým zápalom).

Ako v rozhovore pre HN magazín hovorí Marian Oltman, hepatológ z Gastroentero-hepatologického centra Thalion, za posledných 25 rokov stúpol počet ochorení pečene o štyristo percent. A čo vy, kedy ste naposledy boli na pečeňových testoch či sone brušnej dutiny?

Nie je to iba o alkohole

Kým ešte nedávno sa do stavu cirhózy dostávali takmer výlučne alkoholici, v posledných dekádach toto nezvratné ochorenie pečene postihuje aj ľudí, ktorí nielenže nikdy nevypili ani kvapku piva, ale obišla ich aj hepatitída či iné ochorenie z radu tých, ktoré najväčší orgán brušnej dutiny poškodzujú masívne.

Pozrite si v našej galérii, aké potraviny sú vhodné pre pečeň: 

​Lebo hoci je pečeň takmer nezničiteľná, priveľa soli, cukru (najmä fruktózy, ktorá sa metabolizuje výlučne v nej), zlých tukov či bielej múky a primálo pohybu ju z dlhodobého hľadiska devastujú úplne rovnako. A, samozrejme, aj lieky. Vrátane tých zdanlivo nevinných, napríklad tie na báze paracetamolu.

„Každoročne u nás ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 02 - Modified: 2023-11-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na modriny. Ak ich máte často, mali by ste spozornieť 03 - Modified: 2023-11-08 14:08:00 - Feat.: - Title: Recept, ako si uchovať zdravú pečeň, je jednoduchý. Čo si ustrážiť a čomu sa vyhnúť? 04 - Modified: 2024-01-23 13:48:25 - Feat.: - Title: Pečeň – môžeme bez nej žiť? 05 - Modified: 2023-08-30 10:11:33 - Feat.: - Title: Lekár: Ochorenia pečene ľudia podceňujú, nie sú vždy viditeľné
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 15:21