Ako si nezničiť pečeň. Prinášame varovné príznaky a nové objavy

Vari nepôjdem do hrobu so zdravou pečienkou! Ak by raz niekto vypočítal rebríček najfrekventovanejších slovenských výrokov, tento by zaručene neminul prvú desiatku. A pokiaľ by malo ísť o tie najľahkovážnejšie, vyšplhal by sa ešte vyššie.

Pečeň má pritom najmenej predpokladov na to, aby nás do „večných lovísk“ priviedla práve ona. Ide totiž doslova o zázračný orgán a mýtus o Prométeovi ju ani trochu neprecenil: ak vám napríklad v rámci resekcie pri nádorovom ochorení zoberú hoci aj väčšinu jej objemu, o pár dní vám opäť dorastie.

​A aj v prípade, že si ju systematicky „prejedáme“ a „prepíjame“, dáva nám viac ako veľkorysý čas na to, aby sme svoj macošský postoj voči nej prehodnotili. O to smutnejšie je, že čoraz viac z nás ho ľahkovážne premrhá.

Čakateľov na transplantáciu pečene neustále pribúda a odborníci hovoria doslova o epidémii steatózy (stukovatenia pečene) či až steatohepatitídy (stukovatenia pečene s pridruženým zápalom).

Ako v rozhovore pre HN magazín hovorí Marian Oltman, hepatológ z Gastroentero-hepatologického centra Thalion, za posledných 25 rokov stúpol počet ochorení pečene o štyristo percent. A čo vy, kedy ste naposledy boli na pečeňových testoch či sone brušnej dutiny?

Nie je to iba o alkohole

Kým ešte nedávno sa do stavu cirhózy dostávali takmer výlučne alkoholici, v posledných dekádach toto nezvratné ochorenie pečene postihuje aj ľudí, ktorí nielenže nikdy nevypili ani kvapku piva, ale obišla ich aj hepatitída či iné ochorenie z radu tých, ktoré najväčší orgán brušnej dutiny poškodzujú masívne.

Pozrite si v našej galérii, aké potraviny sú vhodné pre pečeň: 

​Lebo hoci je pečeň takmer nezničiteľná, priveľa soli, cukru (najmä fruktózy, ktorá sa metabolizuje výlučne v nej), zlých tukov či bielej múky a primálo pohybu ju z dlhodobého hľadiska devastujú úplne rovnako. A, samozrejme, aj lieky. Vrátane tých zdanlivo nevinných, napríklad tie na báze paracetamolu.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.