Nedostatok vody v organizme sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi, od tých banálnych až po závažné. Zvlášť rizikovým obdobím je práve sparné leto, kedy navyše vypotíme veľa tekutín. Človek môže pociťovať únavu, slabosť, nesústredenosť a bolesti hlavy. Lekári preto radia, aby sme práve v lete dbali na dostatočný pitný režim a vodu popíjali pravidelne počas celého dňa. "Optimálny objem tekutín, ktoré by sme mali denne vypiť, je 0,3 litra tekutín na 10 kilogramov hmotnosti. V lete a pri námahe však toto množstvo môžeme zvýšiť aj na dvojnásobok," hovorí doktorka Irena Sobotková z pražského Lekárskeho domu.Pixabay
StoryEditor

Kedy nastáva dehydratácia organizmu? Odborník aj o tom, koľko by mali v lete piť ženy a muži

20.07.2020, 12:53
Autor:
jobjob
Podľa odborníkov by sme mali ideálne nesýtených tekutín vypiť denne 30 mililitrov na kilogram váhy. V letnom počasí a pri športovaní odporúča nutričný terapeut Tomáš Ulč piť viac. "Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pri sedavom zamestnaní je taký príjem zhruba 2200 ml u žien a 2700 ml u mužov," poradil čitateľom.

Pokiaľ vypijeme denne viac ako 300 mililitrov kávy alebo pijeme nápoje obsahujúce viac ako 10 percent alkoholu, musíme podľa odborníka počítať s diuretickým (odvodňujúcim) účinkom a príjem tekutín ešte zvýšiť.

„Pivo je možné započítať do pitného režimu, pretože obsahuje menej ako 10 percent alkoholu. Napriek tomu sa vyvarujte jeho nadmernej konzumácii,“ odporučil čitateľom iDNES.cz nutričný terapeut Tomáš Ulč.

Ak pijeme málo, organizmus je dehydrovaný. „Dehydratácia organizmu sa prejavuje už pri jeden až dvojpercentnej dehydratácii, keď cítime smäd. Pri dehydratácii dvoch až troch percent pocítime zníženie fyzického výkonu až o 20 percent, podráždenosť, nevoľnosť, začervenanie kože.

Pri dehydratácii šesť až desať percent môže dochádzať k závratom, bolestiam hlavy, ťažkostiam s dýchaním, zníženej tvorbe slín, brneniu. Pri dehydratácii jedenásť až dvanásť percent nastupuje zmätenosť, blúznenie, svalové kŕče, opuchy jazyka, poruchy sluchu a zraku a podobne,“ napísal Ulč a odporučil minerálne vody s nízkou až strednou mineralizáciou, čo je 150-500 mg/l.

„Príjem minerálnej vody v priebehu dňa by som vám odporučil na zhruba 500-1000 ml a zvyšok hradil pitnou vodou, riedenými ovocnými šťavami alebo slabými čajmi,“ napísal. 

U čajov odporúča, aby išlo o slabý výluh, a to práve kvôli množstvu kofeínu, ktorý by bol v tomto nápoji obsiahnutý. „V prípade, že by človek vypil liter silného čaju alebo iného nápoja, ktorý obsahuje diuretické látky, je potrebné doplniť dostatočné množstvo tekutín, ktoré do pitného režimu môžeme započítať.“

Ulč tiež odpovedal na otázku, či sú sýtené vody zdravé. „V rámci pitného režimu je vhodnejšie dopĺňať tekutiny, ktoré nie sú sýtené CO2. Sýtené nápoje môžu nafukovať a sú všeobecne dráždivé pre tráviaci trakt. Týchto nápojov mnohokrát človek nie je schopný vypiť dostatočné množstvo.“ CO2 obsiahnuté v tekutinách môžete podľa neho zaradiť ako doplnok pitného režimu, základným pilierom by však mali zostať nápoje nesýtené.

01 - Modified: 2024-03-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Vo vašom pitnom režime by okrem vody nemali chýbať aj iné nápoje. Vďaka niektorým dokonca schudnete 02 - Modified: 2024-03-08 10:42:58 - Feat.: - Title: Dehydratácia pre telo znamená stres 03 - Modified: 2024-02-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Koľko pohárov vody by si mal denne vypiť a akú farbu má mať tvoj moč? Máme pre teba všetky odpovede o pitnom režime 04 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 05 - Modified: 2023-09-05 07:37:44 - Feat.: - Title: Svalové kŕče a ich prevencia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:51