Reuters
StoryEditor

Telo produkujúca bielkovina znižuje riziko vážneho priebehu koronavírusu, hlási britská firma. Tá vyvíja prelomový liek

21.07.2020, 10:35
Autor:
ČTKČTK
Prípravok obsahujúci bielkovinu interferón beta podľa predbežných výsledkov klinických testov u pacientov s COVID-19 výrazne znižuje riziko vážneho priebehu ochorenia. Uviedla to britská spoločnosť Synairgen, ktorá liečivo vyvíja, napísal v pondelok web BBC. Interferón beta je látka, ktorú si telo vie vytvárať pri boji proti vírusom.

Pacienti s koronavírusom dostali bielkovinu na inhaláciu s cieľom podporiť imunitnú reakciu. V Číne už v počiatku epidémie testovali inhaláciu interferónov iného typu.

Predbežné výsledky naznačujú, že sa u hospitalizovaných pacientov s koronavírusom, ktorým bol liek podaný, o 79 percent znížilo riziko vážneho priebehu choroby, pri ktorom môže byť potrebná pľúcna ventilácia.

Synairgen tiež tvrdí, že sa dvakrát až trikrát u týchto pacientov zvýšila pravdepodobnosť zotavenia do tej miery, že choroba neovplyvnila ich každodenné aktivity. Látka podľa predbežných záverov tiež výrazne u chorých znížila dýchavičnosť a o tretinu skrátila dobu nevyhnutnej hospitalizácie, v priemere z deviatich na šesť dní.

Do štúdie bolo zapojených 101 dobrovoľníkov, ktorí boli prijatí na liečbu COVID-19 v deviatich britských nemocniciach. Polovici bol podaný experimentálny liek, zatiaľ čo ostatní dostali placebo.

Spoločnosť Synairgen musela vzhľadom na burzové pravidlá ohlásiť predbežné výsledky štúdie. Doteraz však závery neboli publikované v odbornom časopise a neboli zverejnené ani všetky dáta z testov. BBC preto napísala, že nemôže potvrdiť tvrdenie spoločnosti o úspešnosti liečby.

"Obrat v hre"

Ak sa preukáže, že účinnosť lieku zodpovedá vyjadreniu Synairgenu, pôjde o významný krok vpred v boji s koronavírusom. Vedúci štúdie Tom Wilkinson poznamenal, že ak sa rovnaká úspešnosť preukáže aj pri väčších testoch, bude nová liečba predstavovať "obrat v hre". Podľa jeho tímu môže byť liek ešte účinnejší pri podaní v ranom štádiu choroby.

Výkonný riaditeľ Synairgenu Richard Marsden sa domnieva, že v tejto fáze snáď ani nešlo čakať lepšie výsledky a označuje prípravok za prelom pre hospitalizovaných pacientov s koronavírusom. Spoločnosť bude v nadchádzajúcich dňoch svoje závery prezentovať regulátorom liečiv po celom svete, aby zistila, aké ďalšie informácie budú požadovať na to, aby prípravok schválili. Tento proces môže trvať niekoľko mesiacov.

Britská vláda ale rovnako ako vlády mnohých ďalších štátov uviedla, že bude pracovať na čo najrýchlejšom schválení sľubných liekov. Podľa BBC je tak možné, že ho Londýn schváli na núdzové použitie na liečbu pacientov s koronavírusom, podobne ako to v máji urobil v prípade antivirotika remdesivir. Ďalšou možnosťou je, že sa zvýši povolený počet ľudí, ktorým budú podávať infúziu v rámci testov, ktorých efektivita a bezpečnosť bude starostlivo monitorovaná.

Mardsen očakáva, že Synairgen bude schopný od zimy dodávať "niekoľko stotisíc" dávok mesačne.

Koronavírus produkciu bielkoviny potláča

Interferón beta patrí k prvej línii obrany tela proti vírusom a varuje pred očakávaným vírusovým útokom. Nový koronavírus ale zrejme jeho tvorbu potláča, aby sa nestretol so silnou reakciou imunitného systému. „Interferóny môžu stimulovať protivírusovú odpoveď vrodeného imunitného systému,“ uviedol český Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Nový prípravok je podávaný priamo do dýchacích ciest vo forme aerosólu. Podávanie iného typu interferónu s označením alfa v inhalačnej forme je spomenutý už v čínskom odporúčaní pre liečbu COVID-19 z počiatočného obdobia šírenia choroby.

Predpokladá sa, že priama dávka proteínu v pľúcach vyvolá silnejšiu antivírusovú odpoveď, a to aj u pacientov s oslabenou imunitou. „Interferóny ďalej ukazujú istú schopnosť potláčať replikáciu vírusu SARS v laboratóriu, ich skutočný klinický prínos by ale mal byť ešte overený klinickými štúdiami,“ uviedol ŠÚKL.

Interferón beta sa bežne používa pri liečbe sklerózy multiplex. Podľa skorších štúdii Synairgenu môže látka podporiť imunitnú reakciu a je vhodná aj pre pacientov s astmou a ďalšími chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Spolu s ďalšími liekmi lopinavirom a ritonavirom sa interferóny beta osvedčili proti koronavírusu MERS, ale výsledky na nový typ koronavírusu nie sú podľa odborníkov konzistentné.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 02:30