Pixabay
StoryEditor

Vedci vypátrali, odkiaľ pochádzajú veľké kamenné bloky zo Stonehenge

03.08.2020, 10:54
Autor:
hemhem
Archeológom sa podarilo vypátrať, odkiaľ pochádzajú obrovské kamenné stĺpy zo slávnej britskej pamiatky Stonehenge. Pomohla im k tomu vzorka odobratá v roku 1958, ktorá bola až do minulého roka v USA.

Stonehenge patrí medzi najvýznamnejšie atrakcie Británie. Komplex starobylých menhirov na Salisburskej pláni je dôkazom prehistorického osídlenia Anglicka.

Doteraz vedci poznali len pôvod menších kameňov. Tie mali pochádzať z Walesu. Nová štúdia, ktorá bola publikovaná skupinou britských vedcov, ale ukazuje, odkiaľ presne pochádzajú spomínané kamenné bloky, uvádzajú Lidovky.cz.

Ako uvádza server Independent, vedci s istotou len vedeli, kedy boli tieto veľké kamene na Salisburskú pláň prinesené. Neolitickí stavitelia ich mali na miesto dopraviť okolo roku 2500 pred naším letopočtom.

Rovnaké chemické zloženie

Stonehenge pôvodne obsahovalo 80 veľkých kamenných blokov, z toho sa ich do súčasnosti zachovalo 52. Podľa vykonanej chemickej analýzy tím vedcov zistil, že 50 z týchto kameňov zdieľa rovnaké chemické zloženie.

Experti, vyzbrojení týmto "chemickým podpisom", sa preto vydali hľadať ďalšie kamene po celej Británii. A nemuseli chodiť ďaleko. Zhodu našli v zhruba 25 kilometrov vzdialenej oblasti zvanej West Woods.

„Ak sa nad tým zamyslíme, tak je to šialené,“ povedal serveru Bussines Insider vedúci tímu David Nash. „Naše výsledky naznačujú, že väčšina kamenných blokov v Stonehenge zdieľa spoločné chemické zloženie, preto môžeme povedať, že pochádzajú z rovnakej oblasti,“ dodal Nash.

Jeden taký kameň pritom váži až 22 ton. Tieto zistenia by tak v budúcnosti mohla pomôcť archeológom zistiť, ako sa staviteľom podarilo kamene na miesto transportovať.

Pred týmto objavom niektorí archeológovia špekulovali, že kamene by mohli pochádzať z neďalekej oblasti Marlborough Downs (kde sa nachádza West Woods), pretože "v Stonehenge boli veľké sivé kamene a kamene v Marlborough Downs boli veľké a sivé," povedal Nash. Vedci ale túto oblasť nikdy predtým neskúmali, pretože väčšina kameňov je ukrytá pod bujnou vegetáciou.

Druhým dôvodom, prečo vedci nikdy predtým bližšie nepreskúmali oblasť West Woods, môže byť aj to, že malé kamene zo Stonehenge sú až z Walesu. Zrejme sa preto nepredpokladalo, že by mohli pochádzať z tak neďalekej oblasti.

Kľúč sa nachádzal na Floride

Všetky tieto objavy by sa ale nemohli uskutočniť nebyť jedného muža. Vzorka kameňa, ktorý bol odobratý počas archeologických prác na Stonehenge v roku 1958, mal pri sebe Robert Phillips, ktorý žil v Spojených Štátoch.

Phillips, ktorý sa vykopávok v roku 1958 sám zúčastnil, sa vlani rozhodol vzorku vrátiť, uviedol server BBC. Phillipsov syn David Benedict na Twitteri uviedol, že jeho otec vzorku poskytol preto, že trpel Alzheimerovou chorobou a obával sa, že by ju mohol stratiť.

Práve vďaka Phillipsovej vzorke mohli vedci skúmať chemické zloženie. Najprv vykonali fluorescenčné testovanie všetkých zostávajúcich kamenných blokov pomocou röntgenu. Potom analyzovali kamene od Norfolku až po Devon a porovnávali ich zo vzorkou od Roberta Phillipsa.

Profesor Nash k tomu uviedol, že v súčasnosti by nebolo možné odobrať zo Stonehenge hoci len najmenší kúsok. V päťdesiatych rokoch bol ale postup úplne iný, povedal pre New York Times. Podľa Nasha bolo bežné, že sa vzorky vyhadzovali, aj preto bola vzorka Roberta Phillipsa taká vzácna.

Spoločnosť English Heritage vo vyhlásení uviedla, že možnosť vykonať deštruktívny test na vzorke z roku 1958 bol kľúčový a umožnil zistiť zhodu so vzorkami z West Woods. Vo vyhlásení tiež apelovala na kohokoľvek, kto by z minulosti nejakú vzorku vlastnil, aby organizáciu informoval.

Stonehenge je pravdepodobne najznámejšou pamiatkou tzv. megalitickej kultúry datujúca sa do obdobia mladšej doby kamennej až do doby bronzovej. Celá oblasť v okolí Stonehenge je pretkaná pamiatkami z praveku a z doby bronzovej, vrátane niekoľkých stoviek pohrebísk. Komplexy veľkých kamenných blokov sú vďaka svojmu výzoru zahalené rúškom tajomstva a niektorí ľudia v nich vidia posvätné miesta vyžarujúce magickú energiu. Skutočný účel stavieb je ale stále neznámy.

01 - Modified: 2020-06-23 09:12:30 - Feat.: 0 - Title: Kľúč k tajomstvu Stonehenge? Archeológovia objavili hlboké jamy
01 - Modified: 2020-06-23 09:12:30 - Feat.: - Title: Kľúč k tajomstvu Stonehenge? Archeológovia objavili hlboké jamy 02 - Modified: 2020-01-27 12:27:26 - Feat.: - Title: Záhadné obelisky, pyramídy, bájne sídla. Ako dobre ich poznáte? 03 - Modified: 2018-02-09 10:09:02 - Feat.: - Title: Jednej z najnaštevovanejších pamiatok Stonehenge hrozí vyradenie zo zoznamu UNESCO
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 08:46