Pixabay
StoryEditor

Mayovia sami prispeli k záhadnému koncu svojej civilizácie. Otrávili si vodu

04.08.2020, 00:00
K nečakanému koncu hlavného mesta najväčšieho mayského štátu zrejme prispelo znečistenie životného prostredia. To majú na svedomí estetické záľuby Mayov aj ich kuchyne.

Monumentálne mesto Tikal na severe dnešnej Guatemaly bývalo centrom najväčšieho a najdlhšie existujúceho štátu stredoamerických Mayov. Bolo založené v 6. storočí pred naším letopočtom, a potom prosperovalo asi 1 600 rokov. V čase jeho najväčšieho rozmachu tam žilo vyše 50-tisíc ľudí. Dnes sú pozostatky mesta najväčšími ruinami, ktoré zostali po mayskej civilizácii.

V Tikale boli objavené tisícky stavieb, vrátane palácov, pyramíd alebo ihrísk. Zhruba v 10. storočí nášho letopočtu Tikal zo záhadných dôvodov po období úpadku zanikol a bol opustený svojimi obyvateľmi.

Ide o nefalšovanú záhadu histórie strednej Ameriky. Na sklonku jeho slávy sa v Tikalu prestali stavať významné stavby. Archeológovia našli stopy požiarov palácov miestnej elity z tejto doby, ktoré sprevádzajú dôkazy o postupnom vyľudňovaní Tikalu. Nakoniec mesto osirelo a pohltil ho prales.

Zaujímavé riešenie záhady konca mayského Tikalu nedávno ponúkol americký biológ David Lentz z University of Cincinnati so svojimi spolupracovníkmi v štúdii publikovanej časopisom Scientific Reports, píše Technet.cz.

Plné ortuti

Odpovede našli, trochu nečakane, vo vrstvách sedimentov rezervoárov na vodu v Tikale. Značný význam vody prezrádza už samotné meno mesta, ktoré je odvodené od výrazu "t ak'al" z yucatánskej mayštiny, čo znamená niečo ako "u napájadlá".

V skutočnosti však nejde o pôvodné mayské meno mesta, ale o prezývku, ktorá sa ujala po objavení ruín Tikalu v polovici 19. storočia. Pôvodní obyvatelia svojmu mestu hovorili "Yax Mutulu", pričom presný význam tohto mena nie je jasný.

Vládcovia dávneho Tikalu v meste vybudovali veľké nádrže na vodu. Do nich zvádzali dažďovú vodu a vodu z okolitých tokov, ktorá pritiekla predovšetkým počas zimných mesiacov. Veľké námestia v Tikalue boli vybudované so skloneným povrchom, práve kvôli tomu, aby dažďová voda stekala do spomínaných nádrží.

Lentzov tím preskúmal sedimenty nádrží Tikalu z doby okolo roku 850 nášho letopočtu a zistil, že dve z hlavných nádrží v centre mesta boli veľmi znečistené. Ich voda bola zrejme natoľko kontaminovaná, že ju prakticky nebolo možné piť.

Bádatelia použili röntgenový fluorescenčný spektrometer, s ktorého pomocou je možné identifikovať chemické látky v skúmanom materiáli. Vďaka tomu sa im podarilo zistiť, že sedimenty nádrží v Tikalu sú plné ortuti, ktorej množstvo dosahuje extrémne nebezpečné úrovne. Zároveň v sedimentoch vystopovali DNA siníc, ktoré môžu otráviť vodu veľkým množstvom toxínov.

Výsledky výskumu ukazujú, že kľúčové vodné nádrže v Tikale boli v tej dobe prakticky nepoužiteľné. Pre mesto k tomu došlo v najhoršej možnej chvíli. V tom čase totiž mayské mestá čelili problémom s rastúcou populáciou, degradáciou poľnohospodárskej pôdy a celými desaťročiami devastujúceho sucha. Zrútenie zásob pitnej vody mohlo byť v takejto situácii posledným klincom do rakvy. Ako k tomu mohlo dôjsť?

Zo stien i z kuchyne

Podľa Kennetha Tankersleyho z výskumného tímu bol problém v záľube, ktorú Mayovia mali vo farbách. Obzvlášť radi maľovali farbou vyrobenou z rumelky, čiže minerálu cinabaritu, čo je krvavočerveno sfarbený sulfid ortutnatý.

Mayskí maliari používali farby z rumelky na stene palácov, chrámov i ďalších stavieb. A zdobili s nimi aj mnoho ďalších vecí, vrátane keramiky. Problém je v tom, že rumelka obsahuje jedovatú ortuť, ktorá sa z nej za istých okolností môže uvoľniť.

Počas storočí dažde a záplavy vymývali ortuť z krásnych farieb a splachovali ju priamo do mestských nádrží na vodu. Mayovia tiež používali v pohrebných rituáloch aspoň v niektorých prípadoch tiež tekutú ortuť, kontaminácia teda možno mohla pochádzať z tohto zdroja.

Z histórie ľudských civilizácií vieme, že znečistená voda v mestách býva skôr problémom chudobných obyvateľov, ktorí nemajú prístup k čistej vode. V Tikalue však boli otrávené ortuťou nádrže v samotnom centre mesta, v bezprostrednej blízkosti palácového komplexu a významných chrámov. Lenz s kolegami sú presvedčení, že túto vodu používala elita Tikalu. V dôsledku toho boli vládcovia mesta zrejme otravení ortuťou, kedykoľvek sa napili alebo niečo zjedli.

Podobné to bolo aj s ďalším zdrojom jedu v nádržiach Tikalu, ktorým boli sinice. Tieto fotosyntetické baktérie sa obvykle premnožujú, keď je voda znečistená veľkým množstvom živín, predovšetkým fosforu.

Archeológovia pri jednej z otrávených nádrží objavili pozostatky kuchyne pre vládcu Tikalu. Tu sa po dlhé stáročia vyhadzovali zvyšky po varení, ktoré dažde a záplavy splachovali priamo do nádrží. To viedlo k premnožovaniu siníc v podobe vodných kvetov.

Lenzov tím v sedimentoch objavil stopy DNA siníc rodov Planktothrix a Microcystis. Oba dva typy siníc pritom môžu produkovať veľké množstvá mikrocystínov, toxických peptidov, ktoré ohrozujú pečeň a niektoré sú aj nebezpečnými neurotoxínmi či karcinogénmi.

Otrávené nádrže v Tikalu zrejme podstatne zhoršili už aj tak zlú situáciu v upadajúcom meste. Pre obyvateľov to mohlo byť signálom, že ich elita, ktorá mala pre ľud zabezpečiť dobrú úrodu, dostatok jedla aj kvalitnú vodu, upadla v nepriazeň mayských božstiev.

To potom malo devastujúce dôsledky, ktoré nakoniec viedli k definitívnemu pádu a opusteniu mesta. Okolo roku 950 nášho letopočtu už Tikal podľa všetkého bol mestom duchov, kde sa preháňali pralesné zvieratá.

Bádatelia sú presvedčení, že sa podobný scenár mohol odohrať aj v ďalších mayských mestách tej doby. Dôkazy o tom by mohli priniesť podobné analýzy sedimentov mestských nádrží ako v Tikale.

01 - Modified: 2024-02-07 09:29:48 - Feat.: - Title: Tajomné relikvie a rituály. V tejto krajine sú stále prístupné obetné jaskyne strachu, ktoré majú ústiť priamo do pekla 02 - Modified: 2024-01-27 11:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Sprchovali sme sa v daždi a skenovali prales laserom, hovorí vedec z česko-slovenskej mayskej expedície 03 - Modified: 2024-01-09 19:35:45 - Feat.: - Title: Naši vedci objavili jedno z najstarších mayských miest 04 - Modified: 2023-04-28 06:00:00 - Feat.: - Title: Vedci tvrdia, že sa im konečne podarilo rozlúštiť mayský kalendár. Podľa nich sme sa naň celé roky pozerali zle 05 - Modified: 2022-07-24 09:06:42 - Feat.: - Title: Čo spustilo kolaps civilizácie starovekých Mayov? Nová štúdia znie ako varovanie pre ľudstvo
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 00:51