Pixabay
StoryEditor

Existuje zaujímavá súvislosť medzi úrovňami železa a dĺžkou života, zistila obrovská štúdia

05.08.2020, 00:00
Autor:
sansan
Obrovská nová štúdia našla dôkazy, že hladiny železa v krvi by mohli hrať úlohu pri ovplyvňovaní dĺžky života.

Je veľmi dôležité brať štúdie o dlhovekosti s veľkou rezervou, ale nový výskum publikovaný v Nature Communications je pôsobivý vo svojej šírke a pokrýva genetické informácie od viac ako jedného milióna ľudí v troch verejných databázach. 

Zameral sa tiež na tri kľúčové opatrenia týkajúce sa starnutia: dĺžka života, roky prežité bez choroby (ďalej len zdravotný stav) a dosiahnutie vysokého veku (dlhovekosť).

V priebehu analýzy sa preukázalo, že 10 kľúčových oblastí genómu súvisí s týmito mierami dlhého života, ako aj sady génov spojené s tým, ako telo metabolizuje železo. Zjednodušene povedané, zdá sa, že príliš veľa železa v krvi je spojené so zvýšeným skorším rizikom úmrtia.

„Tieto zistenia sú veľmi vzrušujúce, pretože dôrazne naznačujú, že vysoké hladiny železa v krvi znižujú naše zdravé roky života a udržiavanie týchto hladín pod kontrolou by mohlo zabrániť poškodeniu spôsobenému vekom,“ hovorí dátový analytik Paul Timmers z univerzity v Edinburghu.

„Predpokladáme, že naše zistenia o metabolizme železa môžu tiež začať vysvetľovať, prečo veľmi vysoké hladiny červeného mäsa bohatého na železo v potrave súviseli s ochoreniami spojenými s vekom, ako sú srdcové choroby.“

Vedci na to použili štatistickú metódu nazývanú Mendelianova randomizácia. Ako poznamenávajú, predpokladá sa, že genetika má asi 10-percentný vplyv na dĺžku života a zdravie, čo môže sťažiť výber génov zahrnutých vo všetkých ostatných zahrnutých faktoroch (ako sú fajčenie alebo pitie). S ohľadom na to je jednou z výhod tejto novej štúdie jej veľkosť a rozsah.

Niektoré z genetických markerov, vrátane APOE a FOXO3, sa v minulosti označili za dôležité pre proces starnutia a zdravie ľudí. „Zo spojenia chorôb súvisiacich so starnutím a z APOE a FOXO3 je zrejmé, že do určitej miery zachytávame proces starnutia ľudí,“ píšu vedci vo svojej publikovanej publikácii.

Železo v krvi už bolo spojené s celým radom chorôb súvisiacich s vekom, vrátane Parkinsonovej choroby a pečene. Ovplyvňuje tiež schopnosť nášho tela bojovať s infekciou, ako starneme.

Táto najnovšia štúdia je jeden z ďalších rastúcich dôkazov, že „preťaženie železom“, alebo ak ho nedokážeme správne rozložiť v tele, môže mať vplyv na to, ako dlho budeme pravdepodobne žiť, ako aj na to, akí zdraví budeme v neskoršom veku.

„Našim konečným cieľom je zistiť, ako je starnutie regulované, a nájsť spôsoby, ako zlepšiť zdravie počas starnutia,“ hovorí Joris Deelen, ktorý študuje biológiu starnutia na Inštitúte Maxa Plancka v Nemecku. „Desať oblastí genómu, ktoré sme objavili a ktoré súvisia s dĺžkou života, zdravotným stavom a dlhovekosťou, sú vzrušujúcimi kandidátmi na ďalšie štúdium.“

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 07:01