Michal Šula, MAFRA
StoryEditor

Americká štúdia: Nákrčníky ako ochrana prepadli, koronavírus skôr šíria

13.08.2020, 11:51
Najviditeľnejší symbol boja proti COVID-19? Jednoznačne rúška. Platí však, že nie je rúško ako rúško. Podľa najnovšej štúdie bádateľov z americkej Duke University môžu niektoré typy ochrany úst dokonca uškodiť.

Týka sa to hlavne provizórnych "nákrčníkov". Obľúbená súčasť výbavy bežcov alebo cyklistov podľa vedcov trieštia veľké kvapôčky na menšie. Tie vydržia vo vzduchu dlhšie, pretože väčšie častice rýchlejšie spadnú na povrch.

Lepšie ako nič

Exšéfa českého krízového štábu Roman Prymula však výsledky štúdie berie s rezervou. „Určite stále platí, že mať niečo na tvári je lepšie ako nemať nič,“ povedal serveru Lidovky.cz.

Zo štúdie, ktorú tím bádateľov z Dukeovej univerzity v americkom štáte Severná Karolína publikoval vo vedeckom webovom žurnáli Science Advances, vyplýva, že niektoré typy ochrany dýchacích ciest môžu byť s ohľadom na svoje poslanie dokonca proti svojmu zmyslu určenia.

Testom podrobili viac ako desiatku rúšok a respirátorov, či už sériovo vyrábaných, či vlastnoručne šitých. Vzniklo poradie reflektujúce to, nakoľko skúmaný ochranný prostriedok dokáže zabrániť šíreniu kvapôčok, ktoré človek vylučuje do svojho okolia pri hovorení a prostredníctvom ktorých "cestuje" ochorenie COVID-19.

V teste zvíťazil respirátor N95 bez ventilu, ochranný prostriedok odporúčaný pre užívanie zdravotníkmi. Takmer perfektne chránil ako nositeľa, tak všetkých v jeho okolí. V tesnom závese sa umiestnila chirurgické rúško, ktorého "pehou na kráse" sa ukázalo riziko nedokonalého priliehania na tvár. Ďalšie poradie bolo závislé - logicky - od množstva vrstiev, ktoré analyzované rúško ponúkalo, či z prípadne z akého materiálu bolo zhotovené.

Ideálne viac vrstiev

„Platí rovnica, že čím viac vrstiev, tým vyššia ochrana. Ideálne by sa malo jednať o materiál, ktorý je textilne hustejší, a nemala by to byť len jedna vrstva,“ povedal serveru Lidovky.cz Prymula, vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve.

Až na siedmej pozícii v teste skončil respirátor N95 s ventilom; zistilo sa, že hoci poskytne žiadanú ochranu nositeľovi, to isté sa už nedá povedať pre jeho okolie. Zle si potom viedlo rúško pletené, ktorého vlákna sú umiestnené až príliš ďaleko od seba, a je tak značne priepustné,“ povedal Prymula, vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve.

V skúmaní úplne prepadol provizórny "nákrčník", hojne používaný bežcami či cyklistami. Podľa autorov štúdie totiž triešti veľké kvapôčky na menšie, ktoré potom oproti tým väčším vydržia vo vzduchu dlhšie - a to je práve to, čo nie je žiaduce a čo šírenie COVID-19 napomáha. Podobne zle dopadla podľa výskumníkov aj šatka zvaná "bandana". „Nosenie týchto typov ochranných pomôcok môže byť kontraproduktívne,“ uviedli vedci. Inak povedané - nosiť tieto doplnky a myslieť si, že chránim seba aj okolie, je veľký omyl.

S teóriou o trieštení kvapôčok však Prymula nesúhlasí. „Domnievam sa, že aby tu mikročasticu mohlo rozbíjať vlákno, musela by sa veľkosť jeho štruktúry pohybovať na úrovni nanovlákien. Nedokážem si to veľmi predstaviť. Navyše ak sú zmienené vlákna nasiakavé, dochádza k vytúženému zachyteniu aerosólu v značnej miere,“ povedal epidemiológ.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 19:28