K prenosu pôvodcu boreliózy môže dôjsť najskôr po jednom dni sania infikovaného kliešťa, častejšie po ešte dlhšej dobe. Nákaza prebieha vo väčšine prípadov bez akýchkoľvek známok ochorenia či s nešpecifickými príznakmi. Významným príznakom je začervenanie kože - erytém s centrálnym vyblednutím v mieste prisatia kliešťa trvajúci bez liečby dva až tri týždne. "Pri začervenaní môže byť u dospelých únava, teploty, bolesti svalov a kĺbov, u detí nie sú žiadne sprievodné prejavy. Potom je nutná liečba antibiotikami po dobu 10 až 14 dní, "hovorí doktorka Krbková. Chorými bývajú v Európe hlavne deti medzi 5. a 9. rokom a tiež seniori s prevahou žien. "Borelióza je predovšetkým akútne ochorenie s dobrým výhľadom na vyliečenie. Erytém sa u časti pacientov nevytvorí a objaví sa až nervovými alebo kĺbovými prejavmi. Postihnutými orgánmi môže byť koža, na ktorej sa objavia napríklad mnohopočetné červené škvrny, alebo nervový systém, ktorý postihne zápal mozgových blán. Môžu sa prejaviť obrna lícneho nervu, zápaly koreňov miechových či akútne postihnutie srdca," upozorňuje Lenka Krbková. Postihnutie pohybového aparátu je v Európe zriedkavé. Najčastejšie je napadnutý kolenný kĺb. Liečbou je nasadenie antibiotík.Pixabay
StoryEditor

Do prírody radšej s vodou a dezinfekciou. A strážte si očkovanie na tetanus

20.08.2020, 00:00
K pohryznutiu, poškriabaniu alebo inému poraneniu zvieratami či hmyzom dochádza vo voľnej prírode pomerne často.

"Vždy je nevyhnutné ranu riadne prezrieť a ošetriť, najmä dezinfekciou, a v určitých prípadoch skontrolovať, či je poranený správne očkovaný proti tetanu," zdôrazňuje pre Lidovky.cz Ivana Bogrová, primárka Oddelenia praktických lekárov Fakultnej nemocnice u svätej Anny v Brne.

Interval pravidelného očkovania je u dospelých 15 rokov, u osôb nad 60 rokov je to 10 rokov. Deti sú očkované proti tetanu na základe očkovacieho kalendára väčšinou poriadne.

Čo keď ale zaočkovaní nie sme? "U neočkovaných sa aj nepatrné zranenie môže stať vstupnou bránou nákazy touto stále smrteľnou chorobou," varuje brnenská lekárka.

Ďalšia obávana choroba je besnota. "Na našom území bola našťastie už odstránená. Avšak pri poranení zvieraťom v iných krajinách to tak byť nemusí. To si musí každý cestovateľ zistiť," pripomína doktorka Bogrová.

Rana po pohryznutí alebo poškriabani voľne žijúcimi zvieratami v prírode sa môže bez riadneho ošetrenia infikovať, zhnisať a spôsobiť komplikácie.

Mláďatá nehladíme

Človek sa od zvierat môže nakaziť aj inými chorobami. Zvlášť pozor musíme dávať u detí pozor na poranenie v prírode žijúcimi mláďatami, ako sú ježkovia, veveričky, krtkovia, králiky, ale aj vtáky.

Ak ide o zranenia povrchné, potom je nutné ranu ihneď vymyť, najlepšie vodou a mydlom, potom znovu umyť vodou a dezinfekčným roztokom, poprípade prekryť obväzom.

Toto vybavenie by podľa doktorky Bogrovej mal mať každý vo svojej vreckovej cestovnej lekárničke.

Ak je poranenie povrchné, spravidla sa zahojí po bežnom ošetrení. Niekedy sa ale bez pomoci lekára nezaobídeme - môže byť nutný chirurgický zákrok, zošitie rany a podávanie antibiotík.

Časté uhryznutie kliešťom

V súčasnej dobe je veľmi časté uhryznutie kliešťom. Po návrate z prírody je nutné sa nechať ihneď prehliadnuť inou osobou, a to celé telo, najmä skryté miesta a záhyby, ktoré kliešť vyhľadáva.

Ak už ich objavíme, použijeme dezinfekčný roztok a vyberieme ich na to určenou pinzetou. Kliešť uchopíme čo najbližšie pokožky a "vykýváme" von. Potom opäť aplikujeme dezinfekciu.

Odporúča sa nechať si pozrieť kožu ešte aj na druhý deň, či sme ďalšieho kliešťa neprehliadli. Na kliešťa rozhodne nesmieme siahať holou rukou, nestláčame ho.

Nasledujúce dni sledujeme zdravotný stav. Pri akýchkoľvek zdravotných ťažkostiach ihneď vyhľadáme lekára.

"Najúčinnejšou prevenciou kliešťového zápalu mozgu je očkovanie. Rozhodne ho odporúčam. Proti borelióze zatiaľ vakcína nie je, ale ak kliešťa odstránime do 24 hodín, prenos infekcie je menej pravdepodobný," uzatvára primárka Bogrová.

01 - Modified: 2020-08-12 08:41:42 - Feat.: 0 - Title: Pamätajte si, čo vás uštiplo, radí odborníčka. K problémom môže dôjsť až s časovým odstupom 02 - Modified: 2020-08-04 10:28:55 - Feat.: 0 - Title: Zaujímavosti o kliešťoch. Parazitológ opisuje aj to, či na nich zaberá repelent a ako nás lovia 03 - Modified: 2020-07-19 11:11:22 - Feat.: 0 - Title: Ako si nezničiť zdravie kliešťom. Tu sú najväčšie riziká a rady, ako sa im vyhnúť 04 - Modified: 2020-06-15 11:25:26 - Feat.: 0 - Title: Prichytenými kliešťami netočte, radí parazitológ. Sprcha nestačí, infekciu môžu prenášať aj larvy
01 - Modified: 2024-03-07 10:43:22 - Feat.: - Title: S vonkajšími teplotami rastie aktivita kliešťov, s prevenciou začnite ešte pred začiatkom jari 02 - Modified: 2023-08-05 11:15:00 - Feat.: - Title: Žiadne škrtidlo, ani acylpyrín. Primárka urgentného príjmu radí, čo robiť po uhryznutí hadom či poštípaní hmyzom 03 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Desivejšie než medvede: Kde sa u nás nachádzajú tie nebepečné kliešte a ako sa im brániť? 04 - Modified: 2023-07-22 07:04:22 - Feat.: - Title: Infektologička: Kliešťová encefalitída má dve fázy, vážnejšiu nemá každý. Aké sú príznaky a ako sa chrániť? 05 - Modified: 2023-02-24 10:06:06 - Feat.: - Title: Prevažne teplé zimy prajú kliešťom, niektoré kliešte sa už zobudili. Čo treba robiť?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 20:57