Štúdia: Vrásky na čele ukazujú na choré srdce, táto potravina zvyšuje riziko

„Sú ukazovateľom rizikových faktorov, ako je vysoká hladina cholesterolu v krvi alebo vysoký krvný tlak,“ vysvetľuje Yolande Esquirolová z univerzitnej nemocnice v juhofrancúzskom Toulouse. „Ide o ľahko rozpoznateľný signál, ktorý nevyžaduje veľké náklady, pretože nie sú potrebné lekárske testy,“ dodáva.

Ide teda o signál, ktorý môže byť podnetom k snahe u týchto osôb odstrániť ďalšie rizikové faktory, ako je vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, obezita či fajčenie.

Desaťkrát vyššie riziko smrti

Na univerzite v Toulouse sa uskutočnila štúdia, ktorej sa zúčastnilo 3200 zdravých dospelých osôb vo veku tridsaťdva, štyridsaťdva, päťdesiatdva a šesťdesiatdva rokov. Boli im pridelené body podľa toho, aké mali hlboké a početné vrásky na čele. Žiadny bod znamenal absenciu vrások, tri body značili početné hlboké vrásky.

Účastníci štúdie boli sledovaní 20 rokov, počas ktorých 233 osôb z rôznych príčin zomrelo. Zo 233 mŕtvych malo 15,2 percenta v hodnotení vrások dva až body, 6,6 percenta malo jeden bod a 2,1 percenta nemalo žiadne vrásky. Tie osoby, ktoré mali najvyššie hodnotenie z hľadiska vrások, mali takmer desaťkrát vyššie riziko smrti než tie, ktoré mali hodnotenie nula.

Vedci zatiaľ nepoznajú dôvod vzťahu medzi oboma javmi, ale prišli s teóriou, že vec súvisí s aterosklerózou a kôrnatením ciev. Na aterosklerózu a na vrásky majú zrejme vplyv zmeny pokiaľ ide o kolagén a oxidačný stres. Žilky na čele sú také malé, že môžu byť citlivejšie na hromadenie plaku, a vrásky tak môžu byť jedným z prvých znamení ich starnutia.

Až doteraz bola konzumácia syrov dávaná do súvislosti so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb, a to kvôli prítomnosti nasýtených mastných kyselín v týchto potravinách. Kardiológovia zvyčajne odporúčali obmedziť konzumáciu mlieka, syrov a jogurtov.

Škodia mlieko a málo sacharidov

Avšak vo výskume vedenom Maciejom Banachom z Lodžskej univerzity v Poľsku, v ktorom bola analyzovaná séria štúdií publikovaných v posledných rokoch, ktoré pracovali dokopy s 636-tisíc osobami, sa ukázalo, že tieto odporúčania zrejme nie sú užitočné. S výnimkou mlieka.

Konzumácia mlieka (nebolo špecifikované v akom množstve) je zrejme spojená so zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby, zatiaľ čo konzumácia fermentovaných výrobkov, ako je jogurt, súvisí s nižším rizikom.

Autor štúdie navrhuje revidovať odporúčania pre pacientov s kardiovaskulárnym rizikom, pokiaľ ide o syr a jogurt a odporúčať tým, ktorí nemôžu piť menej mlieka, aby si vyberali produkt bez tuku alebo s nízkym obsahom tuku.

Maciej Banach tiež upozorňuje, že diéty s nízkym obsahom sacharidov nie sú zdravé a je potrebné sa im vyhýbať. „Ľudia, ktorí jedia málo sacharidov, sa vystavujú väčšiemu nebezpečenstvu predčasného úmrtia na kardiovaskulárne choroby, mŕtvicu a rakovinu,“ zdôrazňuje.

Na základe analýzy údajov o 24-tisíc osobách Banach ukázal, že tomu, kto konzumuje málo sacharidov, hrozí o 32 percent vyššie riziko úmrtia než tým, ktorí ich zaradili do svojho jedálnička.