Narušenie melatonínu môže tiež vplývať na hormóny, ktoré kontrolujú hlad a rastie tým potenciálne riziko obezity.Pixabay
StoryEditor

Prečo obezita súvisí s ťažkým priebehom COVID-19? Vedci hovoria o možných príčinách

10.09.2020, 15:31
Autor:
ČTKČTK
V počiatočnej fáze pandémie COVID-19 si lekári u pacientov s ťažkým priebehom ochorenia všímali jednu vec: mnoho z nich bolo obéznych. S tým, ako sa koronavírus šíril po svete a informácií pribúdalo, sa táto spojitosť stáva čoraz jasnejšia a vedci sa snažia zistiť, prečo tomu tak je, napísala agentúra AP.

U ľudí, ktorí majú nadváhu, existuje vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie rad zdravotných problémov, medzi nimi napríklad srdcové ochorenia alebo cukrovka. Práve tieto choroby patria k faktorom, ktoré môžu viesť k tomu, že infekciu koronavírusu príslušného pacienta budú sprevádzať závažné komplikácie.

Väčšie nebezpečenstvo u extrémne obéznych

Ale existujú už tiež dôkazy, že len samotná obezita znamená vyššie riziko ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. Z istej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 5200 nakazených, z ktorých 35 percent bolo obéznych, vyplynulo, že pravdepodobnosť, že človek skončí v nemocnici, bola väčšia u ľudí s vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI). Bolo tomu tak aj vtedy, keď výskumníci zohľadnili ďalšie zdravotné komplikácie, ktoré pacientov zaradili do rizikovej skupiny.

​Vedci pripomínajú, že zrejmá súvislosť medzi obezitou a ťažkým priebehom COVID-19 je ďalším príkladom toho, že súčasná pandémia ukázala palčivosť niektorých pretrvávajúcich zdravotných problémov, s ktorými sa svet čelí. Obezita je zrejme jedným z dôvodov, prečo niektoré krajiny alebo skupiny obyvateľstva boli koronavírusu zasiahnuté mimoriadne tvrdo.

Napríklad v Spojených štátoch podiel obéznych ľudí na celkovej populácii už desiatky rokov rastie a teraz dosiahol 42 percent. Medzi černochmi a hispáncami je ešte vyššia.

Za obézneho je považovaný človek, ktorého BMI sa prehupol cez tridsať. U ľudí s extrémnou obezitou, ktorí majú BMI 40 a vyššie, je nebezpečenstvo ťažkého priebehu COVID-19 ešte výraznejšie. BMI sa vypočítava vydelením hmotnosti daného človeka druhou mocninou jeho výšky v metroch.

Viac tuku v bruchu

Podľa vedcov pravdepodobne existuje celý rad faktorov, kvôli ktorým sa pacienti trpiaci obezitou horšie vyrovnávajú s infekciou koronavírusu, ktorá môže poškodiť pľúca. Kilogramy navyše znamenajú pre ľudské telo záťaž a nadbytočný tuk môže obmedziť schopnosť pľúc rozširovať sa.

Ďalším problémom je chronický zápal, ktorý obezitu často sprevádza. Zápal je prirodzeným spôsobom, akým naše telo bojuje proti škodlivým "votrelcom" ako vírusy. Ovšem dlhotrvajúci zápalový stav rozhodne v poriadku nie je a môže ohroziť obranyschopnosť organizmus v okamihu, kedy sa objaví skutočná hrozba.

Svoju úlohu môže hrať aj to, ako je tuk v tele rozložený. Autori jednej štúdie zistili, že COVID-19 je nebezpečnejší pre obéznych pacientov, týka sa to však len mužov.

To môže súvisieť so skutočnosťou, že mužom sa častejšie tuk viac ukladá v oblasti brucha, hovorí odborníčka na infekčné choroby Sara Tartofová, jedna z autoriek štúdie. Brušný tuk je spájaný s produkciou hormónu, ktorý môže prispieť k závažnejšiemu priebehu COVID-19, dodáva Tartofová.

Hniezdo pre vírus

Vedci sa tiež snažia vyriešiť otázku, či je niečo špecifické na koronavíruse ako takom, kvôli čomu sú obézni ľudia náchylnejší závažne ochorieť. Vírus napáda bunky tak, že sa prichytia na receptory na povrchu určitých buniek.

Na tukových bunkách sa takéto receptory vyskytujú v hojnom počte, a vedci preto skúmajú, či kvôli tomu fungujú ako "dobré hniezdo pre vírus", vysvetľuje François Patti z univerzity vo francúzskom Lille, ktorý sa podieľa na výskume spojitosti medzi obezitou a ťažkou formou COVID- 19.

Problémy sa môžu objaviť aj vtedy, keď obézny pacient s COVID-19 skončí v nemocnici. Aby sa chorým lepšie dýchalo, zdravotníci ich dávajú na brucho. To však u obéznych ľudí môže byť náročné, a tak je pravdepodobnejšie, že budú musieť byť napojení na pľúcnu ventiláciu.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 11:04