Priemerný americký pracovník strávi sedem hodín pozeraním sa na obrazovku počítača, čo môže mať za následok syndróm počítačového videnia. „Dlhodobé pozeranie na obrazovku počítača môže mať za následok zrakové problémy, vrátane namáhania očí a dokonca poškodenia sietnice,“ hovorí doktor Ansari. Výskum ukázal, že krátkozrakosť medzi Američanmi vo veku 12 až 54 rokov od roku 1971 vyskočila z 25 na 42 percent, pravdepodobne kvôli viac času strávenému v interiéri pozeraním sa na obrazovky. Ansari preto navrhuje nasledovať pravidlo 20-20-20: Každých 20 minút si dajte 20-sekundovú prestávku, aby ste sa pozerali na niečo vzdialené 20 stôp od vás(čo je približne 6 metrov). „To znižuje namáhanie očí a tiež zvyšuje žmurkanie, ktoré môže upokojiť suché a podráždené oči,“ hovorí. Navyše pozerať sa na obrazovky (vrátane telefónov a tabletov znižuje kvalitu spánku.Pixabay
StoryEditor

Kancelárske peklo. Kvôli sedavému zamestnaniu môžeme dokonca aj vyhynúť

26.09.2020, 00:00
Keď ste unavení, zdvihnite sa zo stoličky. Ak vám to nemyslí, vypnite klimatizáciu. A ak máte pocit, že už naozaj bláznite, skúste pozeranie do počítača občas prestriedať inou činnosťou. Roky strávené v kancelárii sa na nás totiž podpisujú viac, ako sa doteraz myslelo.

Možno vám príde titulok článku prehnaný, ale sedavé zamestnanie bez ohľadu na to, či je to kancelária, alebo napríklad prepážka na pošte či kasa v supermarkete, so sebou prináša oveľa závažnejšie následky, než si dokážete a chcete vôbec pripustiť, píše portál iDNES.cz.

Všetci tak nejako vedia, že sedieť osem hodín na zadku iba s malými prestávkami na záchod, kávu alebo obed neprináša telu nič dobré. Pre človeka je to paradoxne najmenej prirodzená poloha.

„Z pohľadu evolúcie bolo ľudské telo stvorené, aby behalo, stálo alebo spalo, nie na sedenie, ktoré je potrebné kompenzovať pohybom. Na osem hodín denne za stolom pripadá minimálne hodina intenzívneho cvičenia,“ upozorňuje neurológ Martin Ján Stránský.

Dlhé sedenie je obrovský nápor na skupinu sedacích svalov vedúcu od panvy ku stehennej kosti, najviac potom trpí tzv. hruškovitý sval, ktorý stabilizuje bedra. Vďaka nemu je možné presúvať váhu z jednej nohy na druhú, udržiavať rovnováhu, dvíhať a otáčať stehná.

Pohromou je, ak si dáte nohu cez nohu a v tejto polohe pravidelne zostávate, čo nie je nič neobvyklé. Mnoho ľudí nohy pri sedení kríži automaticky.

„Sval má tendenciu tuhnúť, ale zároveň aj ochabovať. To často spôsobí bolesť, predovšetkým v bedrovej oblasti, ktorá patrí medzi najohrozenejšie. V niektorých prípadoch to môže viesť až k stlačeniu nervov. Aby ste hýžďovým svalom aspoň trochu uľavili, je okrem fyzickej aktivity vhodné svaly pravidelne preťahovať. Kompenzačné cviky sa pritom dajú vykonávať prakticky kdekoľvek, opisuje rehabilitačný tréner Jakub Kudláček.

Za najúčinnejšiu metódu, ako tuhnutiu svalov (a nielen tých sedacích) zabrániť, považuje zmenu statickej polohy každých tridsať minút.

„Stačí sa postaviť, pretiahnuť alebo sa prejsť po kancelárii, pri chôdzi môžete vybavovať pracovné telefonáty. Postojačky pokojne zvládnete poradu a určite aj niektoré ďalšie pracovné úkony,“ radí rehabilitačný tréner, ktorý je autorom špeciálnej aplikácie Movegeen pre ľudí pracujúcich v kanceláriách.

Ide o prémiový firemný benefit, ktorý ponúka zamestnancom online konzultácie so špecialistom a násl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-11-10 09:25:27 - Feat.: - Title: Aj vy sedíte celý deň za počítačom a bolí vás krčná chrbtica? Tieto cviky vám pomôžu! 02 - Modified: 2017-10-06 10:37:23 - Feat.: - Title: Keď telo pri počítači trpí. Takto tomu zabránite 03 - Modified: 2018-03-28 12:07:00 - Feat.: - Title: Sedem zlovestných vedľajších účinkov sedavého života, ktoré vás prekvapia 04 - Modified: 2017-03-23 17:53:00 - Feat.: - Title: Naučte seba aj svoje deti, ako správne sedieť za počítačom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 02:19