Microcosmos (Brandon Broll)
StoryEditor

COVID-19 zabíja aj spermie. Niektorí muži majú po prekonaní choroby ťažkosti

19.10.2020, 14:40
Testy odhalili prítomnosť koronavírusu v semene trinástich percent skúmaných mužov infikovaných ochorením COVID-19, došlo u nich k ovplyvneniu objemu a pohyblivosti spermií. Nie je jasné, či ide o doživotný následok nákazy.

Existuje podozrenie, že koronavírus môže u mužov viesť k neplodnosti, najmä ak u nich bol stredne ťažký alebo vážny priebeh choroby.

Podľa vedcov je možné, že vírus spôsobuje zníženú produkciu spermií. Lekári z izraelskej nemocnice Šeba teraz skúmajú vplyv nového typu koronavírusu na spermie a mužskú plodnosť.

Štúdia ešte nekončí, denník Jerusalem Post už však informoval o niektorých jej záveroch. Vedci našli stopy COVID-19 v spermiách až u sedminy testovaných mužov.

Až mesiac od prepuknutia nákazy

U nich tiež zistili až päťdesiatpercentný pokles objemu spermií aj ich pohyblivosti, a to až tridsať dní po tom, čo u nich nákaza prepukla.

Nemocnica v meste Ramat Gan otestovala aj tucet mužov, u ktorých sa preukázalo ochorenie COVID-19 a už zomreli.

Testy odhalili zmeny v testikulárnych bunkách, ktoré podporujú vývoj spermií a produkujú testosterón, mužský pohlavný hormón.

"Zdá sa, že dôvodom týchto zmien je prítomnosť receptora ACE2 na povrchu buniek u semenníkov. Rovnaké receptory majú bunky pľúc, obličiek alebo srdca," uviedol izraelský lekár Dan Aderka, autor štúdie.

COVID-19 používa pre vstup do ľudských buniek receptor ACE2. Ten sa vyskytuje prakticky všade v tele človeka a je životne dôležitý, má zásadnú funkciu pri regulácii tlaku v krvných vlásočniciach. Ako ho využíva koronavírus?

"Receptor funguje vlastne ako taká kľučka na dverách. Je na väčšine buniek, na niektorých viac, na niektorých menej. Ide o vstupnú bránu do bunky, kde sa vírus začne množiť, až ju zničí. Následne bunka praskne, vírus sa z nej dostane von a cez receptor sa dostane do inej bunky. A tak to pokračuje ďalej a ďalej," opísal pre Lidovky.cz virológ Ivan Hirsch z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej.

Môže za to množstvo receptora?

Ak je receptora viac, vírus sa "lepšie" uchytí. Hladina prítomnosti ACE2 v organizme sa človek od človeka líši. Už skôr pritom čínske štúdie zmieňovali, že práve množstvo receptora ACE2 v tele môže vysvetľovať, prečo u niektorých nakazených vyústi nákaza v ťažký zápal pľúc a u iných nie.

Čo sa týka toho, ako sa koronavírus do buniek dostáva: spôsob využívania ACE2 je zatiaľ ojedinelý. Platí ale, že každý vírus používa k prieniku do bunky nejakú molekulu. Inú "zneužíva" napríklad HIV, inú zasa chrípka.

Okrem pľúc, srdca alebo obličiek sa receptor ACE2 vyskytuje tiež na povrchu buniek semenníkov. A práve od toho sa odvíja izraelská štúdia.

Tá ešte nie je dokončená, napriek tomu si sú jej autori svojimi závermi istí. Čo zatiaľ s určitosťou nevedia, je, či sú účinky vírusu na tvorbu spermií doživotné, alebo "len" dočasné.

"Rovnakých pacientov budeme musieť otestovať ešte raz o šesť mesiacov a potom o rok od chvíle, keď sa uzdravili, aby sme videli, či a prípadne aké poškodenie spermií vírus skutočne spôsobil," uviedol izraelský lekár Aderka.

Príliš krátka doba

Podľa Michala Ješetu z Centra asistovanej reprodukcie Fakultnej nemocnice Brno je skúmaný tridsaťdňový interval na vyvodenie spomínaných záverov príliš málo.

"Vývoj spermií trvá okolo 74 dní. Preverenie výraznejšieho vplyvu na organizmus preto trvá dlhšiu dobu, aby sa analyzovala nová kohorta spermií, nie tá z doby, kedy bol človek nákazou zasiahnutý," povedal pre Lidovky.cz Ješeta.

Vplyv na ľudské speurmie majú podľa neho aj iné virózy. "Spermatogenéza je veľmi citlivý proces, ktorý môže byť dočasne narušený. Horúčkovité ochorenia sú spojené s tým, že dochádza k tepelnému stresu v oblasti semenníkov, čo spermatogenézu narušuje," poznamenal odborník s tým, že okrem izraelského tímu je vo svete viac pracovísk, ktoré vplyv ochorenia COVID-19 na mužskú plodnosť teraz skúmajú.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 02:17