Reuters
StoryEditor

Vedci majú dobrú správu: Telo si tvorí imunitu po vlnách podobne ako covid

02.11.2020, 09:34
Autor:
kvkv
Imunita proti infekcii koronavírusu podľa odborníkov newyorskej siete nemocníc Mount Sinai trvá viac ako 5 mesiacov, teda dlhšie ako sa pôvodne predpokladalo.

V ľudskom tele sa tvoria obranné látky v niekoľkých fázach, nie len v jednej. Ľudské telo najprv produkuje "armádu" obranných látok v reakcii na infekciu, tie ale rýchlo odumierajú.

Dlhodobo vytvorené protilátky potom zistili u viac ako 90 percent pacientov. Odborníci skúmali vyše 30-tisíc ľudí, píšu Lidovky.cz.

Druhá vlna protilátok

Vedci v New Yorku našli podobné prirovnanie pre imunitu ako pre fázy príchodu nového typu koronavírusu, lebo aj naše telo má údajne "2. vlnu "protilátok, ktoré sú oveľa silnejšie ako v prvej fáze. Preto podľa nich boli aj výsledky skúmania miery obranyschopnosti po infekcii nízke.

Ako píše server CNN, údaje zverejnené v stredu ukazujú, že až 9 z 10 ľudí vyliečených z choroby covid-19 si udržia stabilnú obranyschopnosť proti vírusu.

Profesor vakcinológie na newyorskej lekárskej fakulte a vedúci tímu štúdie Florian Krammer najprv uznal, že protilátky proti koronavírusu rýchlo odchádzajú. Teraz ale povedal, že vo svojom novom pátraní narazili na nové zistenia.

"Viac ako deväťdesiat percent ľudí s ľahkým alebo stredným priebehom choroby produkuje dostatočne silné protilátky pre neutralizovanie vírusu. Tento stav si potom udržujú po niekoľko mesiacov," tvrdí vedúci štúdie Krammer.

Tím skúmal vzorku viac ako tridsať tisíc ľudí, pozitívne testovaných na covid-19 v sieti nemocníc Mount Sinai 's Health System v New Yorku od tohtoročného marca do októbra.

Lekári charakterizovali mieru vytvorených protilátok ako nízku, strednú a vysokú. Tiež podrobne sledovali 121 uzdravených pacientov, ktorí darovali krvnú plazmu.

Najprv tri mesiace potom, čo sa u nich objavili prvé príznaky, a potom znovu o päť mesiacov neskôr. Síce sa vystopoval pokles niektorých protilátok, iné ale zostali. Informoval o tom odborný časopis Science.

"Pomer protilátok, ktorý sme pôvodne u jedincov merali, bol pravdepodobne produkovaný plazmablastami - bunkami, ktoré ako prvé reagujú na invazívny vírus.

Potom sa spájajú, aby vytvorili počiatočné protilátky, ktorých sila však čoskoro klesá," vysvetlila Ania Wajnbergová, riaditeľka klinického oddelenia pre testovanie protilátok v nemocnici Mount Sinai v New Yorku.

Riaditeľka oznámila, že následne pozorovali trvalé hladiny protilátok. "Pravdepodobne sú produkované dlhodobými plazmatickými bunkami v kostnej dreni.

To je podobné aj u iných vírusov a je pravdepodobné, že tieto bunky zostávajú," doplnila lekárka Ania Wajnbergová. "Túto skupinu budeme ďalej sledovať. Uvidíme ich mieru stability," dodala.

Imunita je tiež kľúčom pre efektívnosť očkovania

Protilátky nie sú jedinou ochranou imunitného systému proti infekcii, ale predstavujú prvú obrannú líniu. Odborníci sa zhodujú, že ich prítomnosť je dôležitá pre efektívny vývin vakcíny.

Avšak upozorňujú, že ochorenie covidom-19 je stále neprebádané a je potrebný ďalší výzkum. Príbehy ľudí, ktorí boli vírusom infikovaní viackrát, sú väčšinou neoficiálne a je ich málo, ale aj tak podľa odborníkov je to dôvod na obavy.

"Bolo by oveľa lepšie zbaviť sa pandémie, keby boli ľudia schopní si voči infekcii vytvoriť trvalú obranyschopnosť," zhodujú sa.

Respiračné vírusy, medzi ktoré patrí napríklad chrípka, sú z tohto pohľadu zložitejšie. Ochorieť môžu ľudia totiž opakovane a očkovanie ponúka len čiastočnú ochranu. Práve chrípka má totiž tendencie mutovať. A zdá sa, že se spadajú aj koronavírusy.

"Môžu spôsobovať prechladnutie, ale pretože nebývajú zvyčajne smrteľné, nie sú ani tak dobre študované," vysvetľujú odborníci.

"Z práce s bežnými ľudskými koronavírusmi vieme, že sú indukované takzvané neutralizačné protilátky. A práve tie môžu v tele prebývať roky, poskytujú ochranu pred reinfekciou alebo pomáhajú ochorenie zmierniť, a to aj v prípade, že sa človek znovu nakazí," cituje server CNN vyhlásenie lekárky Wajnbergovej a jej tímu.

Stále je ale potrebné bádať po tom, či infekcia SARS-CoV-2 naozaj zabraňuje opakovanému nakazeniu a prípadne na ako dlho.

S bližšom výskumom by podľa odborníkov malo byť stanovenie takzvanej "korelácie ochrany." Ide o zlúčeniny merateľné v krvi, ktoré lekárom ukážu, či je človek imúnny. Preto by tak ľudia nemuseli nutne čakať na vakcínu.

01 - Modified: 2020-10-30 09:32:52 - Feat.: 0 - Title: Čuch strácajú pri koronavíruse často mladí a bezpríznakoví. Ako ho získať späť? 02 - Modified: 2020-10-29 17:47:43 - Feat.: 0 - Title: Vedci odhalili príznaky dlhého covidu aj to, kto skôr stráca protilátky 03 - Modified: 2020-10-27 15:52:11 - Feat.: 0 - Title: Toto je desať znakov, že ste mohli prekonať COVID-19
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 02:22