Pixabay
StoryEditor

Účinnú obranu proti vírusom si musíte pripraviť dopredu, upozorňuje imunológ

04.11.2020, 15:15
Autor:
petpet
Jesenné striedanie teplôt neprospieva nášmu zdraviu. Imunita sa oslabuje a teraz v čase pandémie je potrebné ju výrazne posilňovať.

"Platí, že účinná obrana proti vírusom musí byť pripravená dopredu. Tento rok je výnimočná situácia, pretože znovu prebieha infekcia vysoko patogénnymi koronavírusmi," povedal profesor Jan Krejsek.

Príprava už cez leto

Správne fungujúci imunitný systém môže byť významnou brzdou alebo stlmením nebezpečných vírusových ochorení vrátane COVID-19. Preto je práve v tejto dobe dôležité ho posilňovať.

"Už leto a jeho prežitie by nás malo pripraviť na riziká vírusových infekcií. Mali by sme pozitívne budovať imunitu zdravým životným štýlom a tiež výživou, ktorá obsahuje všetky potrebné zložky, aby náš imunitný systém bol schopný správne bojovať," odpovedal v online rozhovore pre iDNES.cz imunológ.

A práve v tom má mnoho ľudí podľa profesora Krejska problém. Väčšine totiž dostatok kľúčových zložiek potrebných pre fungovanie imunity chýba.

Nenahraditeľný vitamín D aj zinok

"Ak môžem niektoré zdôrazniť, jedná sa predovšetkým o vitamíny, napríklad vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B.

Úplne kľúčová je úloha vitamínu D. Ten posilňuje bariérové funkcie našich slizníc a vhodným spôsobom ovláda tiež ďalšie zložky imunity. Zvyčajne chýba v bežnej strave.

Rovnaké platí aj pre nenahraditeľný prvok, zinok. Ten tiež musíme prijímať v strave. Strava, ktorú preferuje väčšina ľudí, neobsahuje dostatok vyššie zmienených látok. Potom možno odporučiť doplnky, ktoré ich obsahujú," povedal čitateľom.

Ďalším problémom je aj to, že si imunitu často oslabujeme, a to hlavne zlým životným štýlom.

"Ide predovšetkým o nevhodne volenú potravu, málo pohybu, málo spánku. V súčasnej dobe je tiež zrejmé, že nás môže ohrozovať neprimeraný kontakt s ďalšími ľuďmi, ktorým sa môžu prenášať infekcie. Nemalú úlohu zohráva aj stres, ktorému sme všetci, zvlášť teraz, vystavení," dodal profesor Jan Krejsek.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:44