Pixabay
StoryEditor

Českí vedci vyvinuli nový typ papiera, ktorý ničí koronavírus

04.12.2020, 09:43
Autor:
ČTKČTK
Českí výskumníci vyvinuli nový typ papiera, ktorý likviduje baktérie, vírusy a kvasinky. Zvolili technológiu, ktorú výrobcovia podobných papierov doteraz nevyužívali.

Nový postup podľa vedcov z Akadémie vied ČR (AV) zlepšuje kvalitu výrobku, ktorý nazvali "anticovid papier", lebo účinne ničí aj nový typ koronavírusu.

Môže znížiť prenos infekcie cez bankovky či dokumenty

Využitie papiera môže v budúcnosti znížiť riziko infekcií pri manipulácii s bankovkami, ceninami a rôznymi dokumentmi. Je vhodný aj pre archiváciu, uviedli zástupcovia AV v tlačovej správe.

Na papieri pracovali odborníci z Ústavu chemických procesov (ÚCHP) AV a papierenské spoločnosti SPM-Security Paper Mill päť rokov. Jiří Sobek z ÚCHP povedal, že z toho štyri mesiace venovali úprave, vďaka ktorej papier ničí aj vírusy.

"Tá primárna funkcia, ktorá začne likvidovať baktérie a vírusy po styku je dvojaká. Baktérie likviduje počas jednej minúty s účinnosťou cez 99 percent.

Dochádza k úplnej inaktivácii. U vírusov typu covid máme testy potvrdené, že po 10 minútach je to okolo 70 percent a po 30 minútach dôjde k inaktivácii všetkého covidu, ktorý na povrchu je," opísal vedec.

Podľa vedcov spočíva novosť produktu v špeciálne vyvinutom plnive. Sobek vysvetlil, že v plnive sú zafixované nanoštruktúrne komplexy zinku a striebra, ktoré vírusy, baktérie aj kvasinky zneškodnia a zachytí, zároveň sa však z papiera neuvoľňujú a sú tak bezpečné pre ľudskú pokožku.

Tieto komplexy by podľa vedcov bolo možné fixovať aj na iné materiály, napríklad látky a vyrábať z nich rúška.

"Ale to nie je náš prvotný cieľ," povedal výskumník. Vedec poznamenal, že doteraz známe metódy využívajú nástrek na povrch papiera.

"Náš papier má lepšie vlastnosti pre tlač a nebledne. A jeho bakteriálne a virostatické funkcie zostávajú po celú dobu životnosti papiera," upozornil Sobek.

Uplatniť by sa mohol aj v zdravotníctve

Anticovid papier budú podľa AV môcť ľudia využiť na bežné kancelárske práce, vrátane rôznych spôsobov tlače. Povrch neoslňuje, a preto sa hodí naq čítanie, písanie a je možné ho aj prefarbovať.

Uplatnenie môže nájsť aj v zdravotníctve ako preventívny materiál, rovnako ako na ďalších pracoviskách so zvýšeným rizikom infekcií.

Sobek zdôraznil, že výskum pred rokmi začal v reakcii na dopyt trhu. "Nie je to niečo, čo by sme vymysleli a chceli to komercializovať, ale naopak. Trhu chýbal tento papier, my sme na to zareagovali a vyvinuli sme ho," konštatoval vedec.

Doplnil, že v blízkej dobe začne výroba asi 10 ton tohto papiera, ktoré poslúžia ako vzorky. "A sme pripravení na produkciu asi 10-tisíc až 20-tisíc ton papiera," uzavrel vedec.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 17:27