Izolácia a alkohol môžu riziko samovraždy. Pokiaľ máte samovražedné myšlienky, volajte linku dôvery.Pixabay
StoryEditor

Alkohol nie je liek proti koronavírusu. Toto všetko potrebujete vedieť

11.12.2020, 23:00
Niekedy stačí skutočne málo. Napríklad si nájsť na sociálnych sieťach, že alkohol má preventívne účinky proti nákaze koronavírusu. A potom už sa nestačíte čudovať.

Tento rok na jar sme nemuseli ani chodiť na sociálne siete. Stačilo sledovať správy. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odporúčal covid prepiť vodkou.

Život ohrozujúce hlúposti

Jeho americký náprotivok Donald Trump zase špekuloval na tlačovke prenášanej do celého sveta, že by mohlo pomôcť pitie čistiacich prostriedkov.

Nápad chrániť sa alkoholom alebo čistidlami pred epidémiou je na hranici vtipu z nejakej poklesnutej estrády, píše portál Lidovky.cz.

V galérii nájdete rady a odporúčania, čo robiť a čo určite nie:

​Keď nič nezaberá, ľudia sa však môžu uchýliť aj k úplným hlúpostiam, ktoré môžu ohroziť ich životy. A fake news o liečení a prevencii pred koronavírusu je stále dosť, aktuálne sa týkajú očkovania.

Mnoho ľudí neverí oficiálnym údajom. Napríklad v Iráne sa na sociálnych sieťach rozšírila fáma o ochranných účinkoch alkoholu na základe správy z bulváru, podľa ktorej sa britský učiteľ a ďalší ľudia nakazení koronavírusom vyliečili konzumáciou whisky a medu.

Následkom zvýšeného dopytu po alkohole, ktorý je v Iráne zakázaný, sa 300 ľudí otrávilo metanolom z pokútne predávanej pálenky.

Carpe diem

Docent Karel Černý, prednosta Ústavu dejín medicíny a cudzích jazykov 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej, opisuje, ako sa ľudia s podobnými epidémiami "bili" v skorších dobách.

"Epidémie a následné karantény boli v minulosti spojené aj so zmenami v konzumácii alkoholu. Je však ťažké tieto zmeny nejako jednoznačne charakterizovať," vysvetľuje.

"Na jednej strane sa zachovali správy o tom, že sa niektorí aj v čase morových rán správali podľa hesla Carpe diem (uži dňa) a oddávali sa rôznym druhom pôžitkov vrátane pitie," vysvetľuje docent Černý.

"Proti tomu sa samozrejme ozývali morálne autority, predovšetkým teológovia, ktorí často chápali mor ako boží trest. Spoločnosť sa teda mala správať skrúšene a venovať sa pokániu, nie pitiu."

Ďalšie historické lekárske odporúčania boli podľa Černého niekde medzi. Napríklad v ranom novoveku bol alkohol, a predovšetkým víno, považovaný za dôležitú súčasť zdravej výživy. Preto sa ho konzumenti nemali vzdávať ani v čase epidémií.

"Navyše si medicína tej doby tiež uvedomovala vplyv psychiky a pripomínala pacientom, že nesmie v čase epidémie upadať do úzkosti - slovo depresia je anachronizmus, ale tiež by sa tu dalo použiť," rozpráva docent Černý.

"Odporúčalo sa teda primerane holdovať radostiam života, ako je jedlo, pitie, porozprávanie s priateľmi, pretože smutný človek mal podľa názoru vtedajších lekárov väčšiu šancu sa nakaziť morom."

01 - Modified: 2020-12-10 13:01:48 - Feat.: 0 - Title: Covidový krvný test dokáže predpovedať šance na prežitie pacienta 02 - Modified: 2020-12-03 12:12:42 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus zabíja viac mužov. Čo všetko je za tým? 03 - Modified: 2020-11-27 19:04:48 - Feat.: 0 - Title: Záhada covidových snov. O čom sa sníva chorým aj zdravým?
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 15:24