Reuters
StoryEditor

Flashbacky ako z vojny. Pacienti na ventilácii trpia posttraumatickou poruchou

15.02.2021, 09:10
Autor:
khkh
Záblesky ťaživých spomienok a psychické problémy. Ľudia, ktorí s koronavírusom skončili na umelej pľúcnej ventilácii, môžu aj s odstupom trpieť posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD).

Ukázal to prieskum medzi 13-tisíckami Britov, ktorých ako vyliečených prepustili z nemocnice. Tretina z nich teraz trpí syndrómom, ktorý mávajú preživší vojen, znásilnení či dopravných nehôd, uvádza iDNES.cz.

Majú ho aj tí, čo sa liečili doma 

Štúdiu dali dohromady University of Southampton a Kráľovská univerzita v Londýne vlani v máji prostredníctvom online dotazníkov. Zozbierali pri tom odpovede 13 049 pacientov, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom.

Ukázalo sa, že každý tretí človek, ktorý svoj pobyt v nemocnici strávil na umelej pľúcnej ventilácii, zažíva symptómy posttraumatickej stresovej poruchy. Najčastejšie ide o takzvané flashbacky čiže záblesky nepríjemných spomienok.

V tých sa môžu objavovať napríklad zdravotníci v ochranných oblekoch, ostatní pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo nemocničné prostredie všeobecne, píše denník The Guardian s tým, že ide o ďalší dôkaz vplyvu koronavírusu na duševné zdravie pacientov.

Z novej štúdie zverejnenej v utorok v žurnálu BJPsych Open zameranom na psychiatriu a ďalšie otázky spojené s mentálnym zdravím potom vyplýva, že sa porucha nevyhýba ani ďalším vyliečeným pacientom.

Okrem chorých na pľúcnu ventiláciu ju po vyliečení zažilo tiež dvadsať percent tých, ktorí síce boli v nemocnici, ale podpornú ventiláciu nepotrebovali.

Symptómy PTSD sa navyše prejavili aj u približne každého šiesteho pacienta, ktorému zdravotníci poskytli svoju pomoc u neho doma.

Jeden z desiatich nakazených, ktorí sa liečili doma a nepotrebovali pomoc, ale zažili dýchacie problémy, potom tiež hlásia príznaky poruchy.

Syndróm PTSD môže trvať aj roky

Syndróm PTSD sa často dostavuje u svedkov vojen, teroristických útokov či obetí znásilnenia, ale aj preživších prírodných nešťastí, dopravných nehôd alebo ľudí, ktorým zomrel blízky človek.

Kvôli traume sa ľudia môžu vyhýbať niektorým situáciám, často trpia ťažkosťami so spánkom, výpadkami pamäti a skratkovitými reakciami.

Príznaky pritom môžu začať okamžite, ale aj s oneskorením. Zvyčajne prídu počas šiestich mesiacov po traumatizujúcim zážitku a bez náležitej liečby môžu pretrvávať aj roky.

"Po prepustení pacientov musí byť zabezpečená efektívna a previazaná následná starostlivosť, rovnako tak sa musia adekvátne posilniť zariadenia starajúce sa o duševné zdravie, aby sa mohli postarať o rastúce počty ľudí so symptómami PTSD," poznamenal Adrian James, predseda organizácie britských psychiatrov Royal College of Psychiatrists .

01 - Modified: 2021-02-11 19:30:39 - Feat.: 0 - Title: Trpia ním aj mladí a zdraví. Čo vieme o dlhom covide?
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 09:56