Reuters
StoryEditor

Ako je to s variantmi vírusu: československý sa do sveta nešíri, u nás prevláda britský

17.02.2021, 14:32
Autor:
sansan
Pre týždňom u nás objavili takzvaný československý variant koronavírusu, ktorý je tu už od jesene. Podľa virológa ho už britský vírus vytlačil. Tu je prehľad variantov, ktorých sa treba obávať.

Vedcov neprekvapuje zmena a vývoj koronavírusu, koniec koncov to je to, čo robia vírusy. Tri z nových variantov sú obzvlášť znepokojujúce.

Čo sa týka takzvaného československého variantu, o ktorého existencii sme sa dozvedeli minulý týždeň, nešíri sa z našej krajiny smerom do sveta.

"V tejto chvíli vieme, že britský variant ho vytlačil. Nie je pravda, že by sa v týchto dňoch šíril od nás do sveta. Vôbec by som si netrúfol ho dávať na tú istú úroveň s britským, juhoafrickým alebo brazílskym variantom," uviedol po pandemickej komisii virológ Boris Klempa.

Podľa neho ide o kmeň, ktorý bol na Slovensku prítomný už na jeseň. Prispel k tomu, že sa situácia u nás na jeseň a v zime začala zhoršovať, rovnako ako v Českej republike.

"Všetky tieto varianty majú niečo spoločné, vďaka nahromadeniu väčšieho počtu mutácií v kritickom géne, takzvanom S proteíne, sú tieto vírusy schopné intenzívnejšie sa šíriť, sú teda infekčnejšie," dodal Klempa.

Tu je prehľad variantov, ktoré vedcom spôsobujú najväčšie obavy.

Britský variant B.1.1.7

Na čele je variant B.1.1.7, ktorý sa prvýkrát objavil v Británii a ako sme už spomínali, momentálne dominuje už aj na Slovensku

Aj keď informácie o nových zmutovaných vírusoch môžu ľudí vystrašiť, vedci tvrdia, že sú spokojní s tým, čo našli: Ľudský imunitný systém dokáže zvládnuť doteraz vyvinuté varianty, najmä B.1.1.7.

„Pokiaľ vieme, prenáša sa úplne rovnakým spôsobom,“ uviedol pre CNN Gregory Armstrong, ktorý riadi Úrad pre pokročilú detekciu molekúl v CDC.

Mutácie vo variante mu však pomáhajú ľahšie vstúpiť do buniek, čo znamená, že ak niekto, hovorí, dýcha zhlboka do pľúc vzduch, v ktorom sú vírusové častice, bude pravdepodobnejšie, že tieto častice infikujú niektoré bunky v dutinách alebo pľúcach.

Boli hlásené nejasné správy o tom, či B.1.1.7 spôsobil v Británii závažnejšie ochorenia. „Najnovšie údaje zo Spojeného kráľovstva naznačujú, že sa zdá byť trochu virulentnejší v zmysle možného spôsobenia závažnejších chorôb,“ uviedol riaditeľ Národného ústavu pre alergiu a infekčné choroby Anthony Fauci.

Juhoafrický variant B.1.351

Variant, ktorý sa prvýkrát objavil v Juhoafrickej republike prvýkrát objavil, sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie potvrdil už vo viac ako 30 ďalších krajinách. Na Slovensku ho zatiaľ neobjavili, to však podľa odborníkov neznamená, že tu už nie je.

„Variant, ktorý bol prvýkrát zistený v Juhoafrickej republike, sa rýchlo rozšíril mimo Afriku, a preto mi teraz v noci nedáva spať, že je veľmi pravdepodobné, že koluje v mnohých afrických krajinách,“ povedal Matshidiso Moeti, regionálny riaditeľ WHO pre Afriku.

Má odlišný vzorec mutácií, ktorý spôsobuje viac fyzických zmien v štruktúre S proteínu ako B.1.1.7. Zdá sa, že jedna dôležitá mutácia, nazývaná E484K, ovplyvňuje doménu viažucu receptor - časť S proteínu, ktorá je najdôležitejšia pre pripojenie sa k bunkám.

Mohlo by to pomôcť vírusu čiastočne uniknúť účinkom vakcín. „Existujú väčšie obavy z úniku imunitnému systému,“ uviedol Armstrong. Výrobcovia vakcín a akademickí vedci testujú vzorky tohto variantu spolu s ďalšími, aby zistili, či sa môže vyhnúť imunitnej reakcii spôsobenej očkovaním.

Tímy na Kolumbijskej univerzite testovali aj laboratórne vyrobené verzie vírusových mutácií proti krvi očkovaných ľudí a tvrdia, že aj keď sa zdá, že účinok očkovania je trochu znížený, zatiaľ nestačí na oslabenie ochrany.

Výrobca vakcín Novavax so sídlom v Marylande však vo štvrtok zverejnil predbežné výsledky svojej vakcíny proti koronavírusu, ktoré ukázali, že zatiaľ čo vakcína bola viac ako 89 percent účinná v tretej fáze v Británii, menšia, skoršia štúdia fázy 2 uskutočnená v Južnej Afrike bola účinná iba na 60 percent.

Spoločnosti Pfizer a Moderna pre každý prípad pracujú na výrobe vakcín, ktoré by boli určené pre práve zmutované varianty. Dizajn vakcín má umožniť rýchly a ľahký proces - stačí zapojenie novej verzie genetického kódu použitého na generovanie vakcín.

Existujú tiež dôkazy, že zmeny môžu pomôcť niektorým variantom uniknúť liečbe monoklonálnymi protilátkami, ktorú využívajú americké spoločnosti Eli Lilly and Co. a Regeneron.

Brazílsky variant  P.1

Variant je podozrivý z nového šírenia vírusu v Brazílii. Tento variant s názvom P.1 bol nájdený u 42 percent vzoriek v jednom prieskume vykonanom v brazílskom meste Manaus a japonskí úradníci našli variant u štyroch cestujúcich z Brazílie.

„Vznik tohto variantu vyvoláva obavy z možného zvýšenia prenosnosti alebo náchylnosti k reinfekcii jedincov SARS-CoV-2,“ uvádza CDC. P.1 tiež nesie mutáciu E484K.

01 - Modified: 2021-02-16 20:44:53 - Feat.: 0 - Title: Vedci v Británii objavili ďalší variant koronavírusu. Zisťujú, aké veľké riziko predstavuje 02 - Modified: 2021-02-16 18:54:48 - Feat.: 0 - Title: Rusko tvrdí, že jeho vakcíny sú účinné aj proti britskému variantu koronavírusu 03 - Modified: 2021-02-12 21:26:46 - Feat.: 0 - Title: Britský variant nebezpečne mutuje. Odborníci varujú pred rýchlejším šírením a obchádzaním protilátok 04 - Modified: 2021-02-12 09:22:28 - Feat.: 0 - Title: Vedci na Slovensku potvrdili nový variant koronavírusu. Je tu už mesiace a je infekčnejší 05 - Modified: 2021-02-11 13:31:07 - Feat.: 0 - Title: Mutácie budú odborníci riešiť ešte desať rokov, britská zaplaví celý svet, tvrdí vedkyňa
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 16:13