StoryEditor

Géniovia verzus hlupáci. Už neriešime hladomor, ale počty lajkov na sieťach

18.02.2021, 23:00
Tiež ste počuli, že s rozvojom informačných technológií prestávame používať mozog? Sme vážne už natoľko pohodlní, že nechceme ani myslieť? Možno je to celé úplne inak.

Všetci by sme chceli byť chytrí, lenže čo vlastne odlišuje génia od hlupáka? Definícií inteligencie existuje celý rad. Dá sa zovšeobecniť, že je to schopnosť riešiť problémy, s ktorými sme sa doteraz nikdy nestretli.

Burzový maklér, lekár alebo operátor jadrovej elektrárne teda nemusia byť ktovieako chytrí. Stačí sa im naučiť dokonale remeslo a robiť ho tak, ako ho poznajú z prednášok a kníh.

Inteligencia sa prejaví až v okamihu, keď je náhle niečo inak. Devízový trh sa rúca, pacient kolabuje a reaktor má odpojené chladenia. Ale pozor, inteligencia nie je len jedna.

Niektorí autori rozlišujú až 8 typov, náhodne napríklad logicko-matematickú, jazykovú, sociálnu alebo priestorovú. Štandardný IQ test dokáže merať len niektoré z nich, uvádza iDNES.cz.

Aj so vzdelaním súvisí chytrosť len veľmi voľne, čo všetci poznáme zo svojho okolia. Aj medzi ľuďmi s akademickými titulmi sa občas nájde - diplomaticky povedané - pomalšie mysliaci jedinec. K štúdiu je skôr než chytrosť potrebná pamäť.

A naopak - aj ľudia, ktorí sotva preliezli základkou, niekedy bývajú vysoko inteligentní. Uplatniť mentálne vlohy v škole im zabránila napríklad vrodená porucha učenia, problémy s autoritami alebo nedostatok vzorov v rodine.

Ako nasať chytrosť

Pre inteligenciu neexistuje jeden konkrétny gén. Lepšia schopnosť mozgu spracovávať informácie je kódovaná predovšetkým ženským chromozómom X. Inými slovami: inteligenciu dedíme hlavne po matke.

Ak tá vaša bola naozaj múdra, zrejme vám vybrala aj chytrého otca, aby tak podvedome poistila dobré gény z oboch strán. Sexuálna príťažlivosť inteligentných mužov je všeobecne známa.

Ako zvýšiť IQ potomkov? A je to vôbec možné? Niektoré recepty sú celkom jedno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 16:25