StoryEditor

Online výučba môže spustiť detskú závislosť na internete, varuje psychologička

23.02.2021, 11:40
Autor:
Jan DavidJan David
Rodičia deťom v dobe covidovej tolerujú, že trávia veľa času na internete. Aj vďaka online výučbe tak môžu byť ich potomkovia viac vo svete virtuálnom než reálnom.

"Rodičia by mali deťom využívanie digitálnych technológií štruktúrovať a obmedzovať," odporúča v rozhovore pre portál iDNES.cz klinická psychologička Petra Vondráčková.

Ak školáci strávia celé dopoludňajšie vyučovanie pri počítači, majú potom mať ešte priestor na online hry alebo sociálne siete?

Covidová kríza prináša to, že deti a dospievajúci trávia viac času doma. To môže v niektorých rodinách viesť k tomu, že rodičia preťažení prácou z domova v kombinácii s asistenciou pri online výučbe im menej obmedzujú užívanie internetu než predtým. Predtým deťom doma viac štruktúrovali, odkedy dokedy tam môžu byť.

Prečo?

Hovoria si, že deti trávia veľa času doma a toto je jeden zo spôsobov, ako sa zabaviť.

Prečo je zlé, že deti trávia viac času na internete?

Veľkým problémom súčasnej doby je predovšetkým obmedzený sociálny kontakt s rovesníkmi. Keď deti chodili do školy každý deň, mali aspoň nejaký. Teraz ale veľa z nich žiadny nemá, alebo len veľmi obmedzený.

Niektorí klienti mi hovoria, že ich deti vôbec nechcú chodiť von. Majú online výučbu, potom si urobia úlohy a už zostanú doma. Niektoré z nich hrajú online hry alebo trávia inak čas na internete.

Čo sa deje v deťoch, ktoré nechodia veľmi von a žijú internetom, hrami?

Prichádzajú tým o možnosť učiť sa a precvičovať sociálne zručnosti. Doma totiž zostávajú skôr deti, ktoré sú sociálne úzkostnejšie a nemajú veľkú potrebu kontaktu. Práve obmedzené sociálne zručnosti a väčšia sociálna úzkosť sú charakteristiky osôb ohrozených závislosťou na internete. Je to pre nich pasca.

Tento stav im vyhovuje a vďaka tomu sa môžu nechať ešte viac a bez výčitiek pohltiť virtuálnym svetom. Jeden môj klient je teraz úplne spokojný, pretož...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:29