Pixabay
StoryEditor

Ako zvládnuť šok z rýchlej zmeny počasia? Toto radí lekár

25.02.2021, 12:15
Počasie sa dokáže zahrávať. Kým na niektorých miestach ukazoval teplomer pred týždňom mínusové teploty, teraz je aj 15 stupňov nad nulou. Extrémna teplotná zmena sa bohužiaľ môže podpísať na imunite. Ľudský organizmus je totiž po zime prirodzene oslabený.

Najmä u ľudí, ktorí bojujú s chronickými ťažkosťami, môžu výkyvy teplôt spôsobiť nemalé problémy. Rozdiel okolo 30 stupňov sa môže odraziť v tom, ako dobre nám funguje imunitný systém. V čase, keď je pandémia opäť na vrchole, to môže spôsobiť väčšie problémy, než kedykoľvek inokedy.

Ak si položíme otázku, akým spôsobom našu imunitu udržať v dobrej kondícii, ako ju posilniť, tak zistíme predovšetkým, že ide o dlhodobé procesy.

"Popri genetickej výbave, s ktorou sme sa už narodili, sú rozhodujúcimi faktormi zdravá výživa, pravidelný pohyb, kvalitný a dostatočne dlhý spánok a v neposlednom rade tiež duševná pohoda a odolnosť voči stresu," hovorí pre Lidovky.cz praktický lekár Ondřej Masner, ktorý sa špecializuje aj na psychosomatické lekárstvo.

Ako sa na imunite podpíšu súčasné výkyvy teplôt? Má to na imunitu vplyv? A aký?

Krátkodobé výkyvy teplôt smerom nadol môžu narušiť našu lokálnu, slizničnú imunitu napríklad v oblasti nosohltana. Následkom takéhoto prechladnutia potom môže byť výskyt vírusových infekcií ako napríklad nádcha alebo bronchitída. Teraz prebiehajúce razantné oteplenie by na našu imunitu nemalo mať výrazný vplyv.

Ako imunitu čo najlepšie podporiť? Čo napríklad zaradiť do jedálnička?

Naše stravovacie návyky by mali podporiť pestrú a vyváženú stravu, obsahujúcu veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Čím ďalej viac tiež zisťujeme, že potraviny nám ponúkajú najkvalitnejšiu výživu, keď ich konzumujeme v podobe čo najprirodzenejšie.

Tam, kde to je možné, je zdravšie jesť potraviny bez tepelnej, konzervačnej či inej úpravy. Trebárs biela ryža obsahuje podstatne menej stopových prvkov, ako prírodná ryža, teda so šupkou.

Niektorí ľudia už vyťahujú jarné oblečenie, pretože im pripadá, že je "veľké" teplo. Nie je to chyba?

Bolo by každopádne dobré vyvarovať sa prechladnutiu, ktoré môže zvýšiť riziko, že sa u nás prejaví viróza v podobe nádchy či kašľa. Zradné v tomto smere môže byť, že nejde len o teplotu, ale je potrebné si všímať aj vietor.

Silnejší vietor podporuje prechladnutie a je dobré sa pred ním chrániť vhodným oblečením. Avšak poznám ľudí, ktorí majú svoju termoreguláciu od prírody nastavenú tak, že im je rýchlejšie horúco. Takého človeka potom nie je správne nútiť do kožucha len preto, že mne je ešte zima.

Môžu ľudia podporiť imunitu pohybom? Ako napríklad?

Pravidelný pohyb trikrát až štyrikrát týždenne po dobu minimálne 40 minút je všeobecne veľmi prospešný pre naše zdravie. Ešte viac vynikne jeho účinok, či sa hýbeme na čerstvom vzduchu a na prirodzenom svetle.

Môže ísť o svižnú chôdzu, o beh alebo jazdu na bicykli. Dôležité je, že sa pritom aspoň trochu zadýchate, ale rozhodne by nemalo dochádzať k totálnemu vyčerpaniu. Pravidelný pohyb ovplyvňuje pozitívne celé naše telo, imunitu nevynímajúc.

Aké vitamíny by teraz mali ľudia konzumovať?

Ako už bolo povedané vyššie, všeobecne nejde o to krátkodobo zvýšiť prísun konkrétnych vitamínov, ale zaistiť ich pravidelný prísun dlhodobo. V súvislosti s aktuálnou pandémiou COVID-19 môže byť zmysluplné aj doplnenie vitamínov či stopových prvkov v kratšom časovom úseku. Pozitívny efekt môžu mať najmä vitamín D, C a zinok.

01 - Modified: 2024-04-25 07:48:09 - Feat.: - Title: Počas víkendu sa podľa meteorológov má výrazne otepliť, zrážky sa objavia len výnimočne 02 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia? 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 04 - Modified: 2024-04-05 10:00:00 - Feat.: - Title: Opráš tričká s krátkym rukávom, na Slovensko mieri vlna letného počasia. Kedy ju môžeš očakávať? 05 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 19:38