Reuters
StoryEditor

Vedci zistili, ako sa môže koronavírus šíriť v kaderníctvach a počas masáže

01.03.2021, 15:33
Autor:
sansan
V situáciách, keď zákazník sedí alebo leží pod zamestnancom, môže prúdenie vzduchu prenášať vírusové častice z človeka na človeka. 

Väčšina ľudí už vie, že nosenie ochrany tváre na verejných priestranstvách pomáha na spomalenie šírenia koronavírusu. Mnohí z nás sa naučili dokonca vyhýbať kriku alebo spevu, ktoré môžu chrliť nákazlivé častice vo vzduchu.

Ale pri hovorení pri normálnej hlasitosti tiež dochádza k vylučovaniu vírusových častíc, ktoré by sa mohli preniesť na inú osobu, v niektorých prípadoch dokonca aj vtedy, keď máte na sebe rúško, tvrdí štúdia v časopise Physics of Fluids.

Gravitácia ťahá nákazlivé častice smerom dole

Japonskí vedci zistili, že v situáciách, keď zákazník sedí alebo leží pod zamestnancom (alebo naopak), môže prúdenie vzduchu prenášať vírusové častice z človeka na človeka. 

Predchádzajúce výskumy zistili, že rozprávanie môže v krátkom čase vyprodukovať obrovské množstvo vírusových častíc.

Vedci z Aoyama Gakuin University a Yamano College of Aesthetics pomocou elektronických cigariet vytvorili oblak pár s veľkosťou častíc podobným tým, ktoré prenášajú koronavírus.

Potom pomocou laserového svetla študovali prúdenie častíc v rôznych situáciách. Účastníci hovorili rovnaké slovoé („onegaishimasu“, bežný japonský pozdrav), keď sedeli, stáli a ležali v rôznych polohách, s rúškami aj bez nich.

Keď človek hovorí bez rúška, častice, ktoré vydychuje, sú prenášané gravitáciou nadol, takže niekto, kto sedí alebo leží pod ním, môže byť infikovaný.

Vďaka rúšku sú tieto častice viac obsiahnuté v oblaku pár teplým vzduchom obklopujúcim telo človeka a je menej pravdepodobné, že budú putovať k iným ľuďom. To podľa vedcov významne znižuje riziko.

Tvárový štít zaberá

Štúdia zistila, že ak sa človek nakloní, vydychované častice sa stiahnu smerom nadol. Ak je rúško voľné a unikajú vírusové častice, mohlo by to predstavovať riziko infekcie.

To by mohol byť problém v situáciách, ako sú masáže, iné spa služby alebo lekárska starostlivosť, keď pacient leží na posteli.

Vedci použili netkané chirurgické rúška a zistili, že častice pravdepodobne neuniknú cez bočné alebo spodné časti rúška, ale hore cez medzery okolo nosa.

Z tejto štúdie nie je jasné, ako by mohlo priliehavejšie alebo tkané rúško dopadnúť, alebo či by mohli dve rúška na sebe pomôcť.

Nosenie tvárového štítu však pomohlo zabrániť tomu, aby častice boli prenášané gravitáciou. „Z tohto dôvodu je efektívnejšie nosiť rúško aj štít na tvár pri poskytovaní služieb zákazníkom,“ uviedla autorka štúdie Keiko Ishii, profesorka strojárstva na univerzite Aoyama Gakuin.

01 - Modified: 2021-02-27 13:41:53 - Feat.: 0 - Title: Pomôžu vám dve rúška naraz? Vedci na to majú už jasnú odpoveď
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 19:20