Jeden zvyk, ktorý vás môže zabiť, alebo aspoň vážne ohroziť vaše zdravie, je praktikovať nechránený sex, hovorí Donnica L. Mooreová, predsedníčka Sapphire Women's Health Group. "Zatiaľ čo sa HIV/AIDS už nepovažuje za"rozsudok smrti "a je v mnohých prípadoch liečiteľný, stále spôsobuje veľké riziko pre vaše zdravie. Iné sexuálne prenosné choroby môžu byť život ohrozujúce, najmä hepatitída. "Používajte kondómy, pokiaľ nie ste v dlhodobom vzájomne monogamnom vzťahu s neinfikovaným partnerom," odporúča.pxhere.com
StoryEditor

Strata čuchu po covide nás okráda o emócie pri sexe, tvrdí nová štúdia

02.03.2021, 23:00
Autor:
abrabr
Strata čuchu, ktorá často sprevádza ochorenie COVID-19, má vplyv na sexualitu. Podľa vedcov vedie k tomu, že majú ľudia menšiu chuť na sex a milovanie ich menej emocionálne uspokojuje.

Stratu čuchu skúmal tím vedcov z University of Chicago. Celkom 2 084 ľudí sa pýtal, ako u nich tento príznak ovplyvnil sexuálnu túžbu.

Pomocou vonných tyčiniek merali silu ich čuchového zmyslu a porovnávali reakcie na vône s frekvenciou sexuálnych myšlienok. Súčasne sa experti respondentov pýtali, ako sú spokojní so svojím súčasným sexuálnym životom.

Autor štúdie Jesse K. Siegel z Chicagskej univerzity uviedol, že horší čuch bol spojený s poklesom sexuálnej motivácie a menším emocionálnym uspokojením zo sexu, ale nie so zníženou frekvenciou sexuálnej aktivity alebo fyzického potešenia.

Aj keď teda ľudia so zhoršeným čuchom nevykazovali pokles telesných pôžitkov zo sexu, práve emočné prežívanie ich intímnych chvíľ bolo horšie.

"Podľa článku od autorov výskumu v časopise Journal of Sexual Medicine má čuch silné, evolučne zakorenené spojenie s našim limbickým systémom. Teda tou časťou nervovej sústavy, ktorá je kľúčová pre spracovanie emócií a sexuálnej motivácie. Rôzne vône a pachy v nás vyvolávajú záujem o iného človeka alebo pocity vzrušenia," vysvetľuje pre iDNES.cz Vojtěch Sláma, zakladateľ online sexshopu Yoo.cz, ktorý mapuje sexualitu v Česku.

Čím bližšie partnerstvo, tým skôr zostanete spokojní

Prežívanie emócií, ktoré je čuchom výrazne ovplyvnené, súvisí nielen so sexualitou, ale aj s celkovou spokojnosťou v partnerskom vzťahu.

Potvrdila to štúdia Národného ústavu duševného zdravia (NÚDZ), podľa ktorej väčšia emocionálna blízkosť partnerov znamená väčšiu spokojnosť.

"Tridsať percent párov uviedlo negatívny dopad pandémie na ich vzťah, 33 percent neutrálny dopad a 37 percent pozitívny dopad. U zadaných účastníkov výskumu sa počas pandémie zvýšila vnímaná emocionálna blízkosť s partnerom.

Tá bola dôležitá pre udržanie spokojnosti vo vzťahu - čím väčšiu emocionálnu blízkosť s partnerom účastníci pociťovali, tým menej často u nich dochádzalo k poklesu spokojnosti vo vzťahu.

Naopak ľudia, ktorí označili emocionálnu blízkosť s partnerom za nižšiu, vykazovali počas pandémie častejší pokles spokojnosti vo vzťahu," vysvetľuje Kateřina Klapilová z NÚDZ.

Pätina ľudí má menšiu chuť na sex. častejšie ženy

Vedci z NÚDZ sa zapojili aj do medzinárodnej štúdie "Zmeny v sexuálnej túžbe ľudí žijúcich v partnerstve", ktorá skúmala partnerov, ktorí v čase pandémie žili v spoločnej domácnosti.

Žiadne zmeny v sexuálnej túžbe nepociťoval 53 percent účastníkov, 19 percent pociťovalo zníženie (častejšie ženy) a 28 percent pociťovalo zvýšenie sexuálnej túžby (častejšie muži).

Faktory, ktoré počas pandémie napomáhali udržaniu stabilnej sexuálnej túžby, boli najmä spokojnosť vo vzťahu, emočná blízkosť a dobré psychické mechanizmy pre vysporiadanie sa s pandémiou.

Veľmi dôležitým faktorom bola tiež všeobecná motivácia k sexuálnym aktivitám, teda to, či ľudia v partnerstve pristupujú k sexuálnym aktivitám primárne s cieľom zamerať sa na vlastné potešenie, alebo skôr na partnerovo potešenie.

U ľudí, ktorí sú v sexe primárne zameraní na potešenie partnera či sa sexu v partnerstve skôr vyhýbajú, dochádzalo k poklesu sexuálnej túžby.

01 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 02 - Modified: 2024-03-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Plánovanie intímnych chvíľ s partnerom má výhody, ktoré pomôžu vášmu vzťahu 03 - Modified: 2024-03-20 18:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na ústa! Odhaľte skrytý pôvod týchto slov slovenských výrazov 04 - Modified: 2024-03-20 14:49:30 - Feat.: - Title: Milovanie pred zrkadlom prináša nový druh rozkoše! Začnite s ním postupne... 05 - Modified: 2024-03-20 14:42:03 - Feat.: - Title: Päť dôvodov, prečo muži odmietajú intímnosti. Nevera to nie je!
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 17:59