Reuters
StoryEditor

Súhrn: Čo všetko vieme o juhoafrickom variante koronavírusu, ktorý je aj na Slovensku

09.03.2021, 12:33
Autor:
sansanTASRTASR
Koronavírus sa zmenil spôsobmi, ktoré môžu uniknúť niektorým obranným funkciám imunitného systému tela a vakcíny na ne nemusia zaberať. Jedným z nich je aj obávaný variant z Južnej Afriky, ktorý už máme na Slovensku.

Vakcíny môžu byť proti juhoafrickému variantu koronavírusu, ktorý sa potvrdil už aj na Slovensku, menej účinné. Tie, ktoré sa používajú teraz, by však mali stále chrániť pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19.

Čo je juhoafrický variant koronavírusu?

Všetky vírusy, vrátane vírusu, ktorý spôsobuje COVID-19, neustále mutujú na nové verzie alebo varianty. K týmto drobným genetickým zmenám dochádza, keď vírus vytvára svoje nové kópie, aby sa ďalej šíril.

Väčšina z nich je nedôležitá a niektoré môžu byť dokonca škodlivé pre prežitie vírusu, ale niektoré varianty môžu spôsobiť, že vírus bude infekčnejší alebo nebezpečnejší pre hostiteľa - človeka.

V súčasnosti po svete kolujú tisíce variantov koronavírusu. Odborníkov však znepokojuje juhoafrický variant, tiež známy ako 501.V2 alebo B.1.351.

Je nebezpečnejší?

Neexistujú dôkazy o tom, že by variant prvýkrát objavený v Juhoafrickej republike spôsoboval vážnejšie ochorenie veľkej väčšine nakazených ľudí.

Rovnako ako u pôvodného vírusu je najvyššie riziko u ľudí, ktorí sú starší alebo majú závažné ochorenia. Existujú však obavy, že sa môže ľahšie šíriť, a vakcíny proti nemu nemusia fungovať tak dobre.

Niektoré zmeny sa týkajú jeho proteínu - časti, ktorá získava vstup vírusu do ľudských buniek. Aj to je podstata vakcín, a preto sú odborníci znepokojení týmito konkrétnymi mutáciami.

Juhoafrický variant nesie mutáciu nazvanú N501Y, ktorá spôsobuje, že je nákazlivejšia a ľahšie sa šíri. Ďalšia mutácia s názvom E484K by mohla pomôcť vírusu vyhnúť sa imunitnému systému človeka a mohla by ovplyvniť, ako dobre fungujú vakcíny proti koronavírusu.

Fungujú vakcíny proti juhoafrickému variantu?

Je príliš skoro povedať naisto alebo o koľko, kým sa nedokončí viac testov, aj keď je veľmi nepravdepodobné, že by mutácie spôsobili, že vakcíny budú zbytočné.

Vedci testovali vakcínu spoločnosti Pfizer proti mutáciám N501Y a E484k v laboratóriu pomocou vzoriek krvi od očkovaných osôb. V tejto štúdii zverejnenej na portáli bioRxiv sa očkovanie javilo ako účinné, ale bolo o niečo menej účinné.

Prvé výsledky štúdie firmy Moderna naznačujú, že jej vakcína je stále účinná proti juhoafrickému variantu, aj keď imunitná odpoveď nemusí byť taká silná alebo dlhá.

Zdá sa, že dve nové vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Novavax a od Janssen poskytujú určitú ochranu pred týmto variantom.

Predbežná štúdia publikovaná vo Financial Times naznačuje, že oxfordská vakcína od AstraZeneca ponúka „obmedzenú“ ochranu pred miernym ochorením z juhoafrického variantu, odborníci však tvrdia, že by mala stále chrániť pred ťažkým ochorením.

Aj v najhoršom prípade je možné vakcíny prepracovať a vylepšiť tak, aby poskytovali lepšiu ochranu, ak je to potrebné.

Ako ďaleko sa rozšíril?

Juhoafrický variant dominuje v provinciách Východné a Západné Kapsko v Juhoafrickej republike. Prípady sa našli v najmenej 20 ďalších krajinách vrátane Rakúska, Nórska, veľkej Británie či Japonska.

Na Slovensku ho potvrdili v nedeľu vo vzorkách z viacerých miest krajiny. Tento variant sa podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva Zuzan Eliášovej našiel v siedmich vzorkách.

V Bratislave boli identifikovaní traja ľudia. Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, žena sa nakazila na Slovensku.

V okrese Stará Ľubovňa vyšla pozitívna vzorka na túto mutáciu vírusu mužovi, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí necestovali. Z Banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky 23-ročnej žene, ktorá pricestovala zo Zanzibaru. 

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 23:33