Priemerný americký pracovník strávi sedem hodín pozeraním sa na obrazovku počítača, čo môže mať za následok syndróm počítačového videnia. „Dlhodobé pozeranie na obrazovku počítača môže mať za následok zrakové problémy, vrátane namáhania očí a dokonca poškodenia sietnice,“ hovorí doktor Ansari. Výskum ukázal, že krátkozrakosť medzi Američanmi vo veku 12 až 54 rokov od roku 1971 vyskočila z 25 na 42 percent, pravdepodobne kvôli viac času strávenému v interiéri pozeraním sa na obrazovky. Ansari preto navrhuje nasledovať pravidlo 20-20-20: Každých 20 minút si dajte 20-sekundovú prestávku, aby ste sa pozerali na niečo vzdialené 20 stôp od vás(čo je približne 6 metrov). „To znižuje namáhanie očí a tiež zvyšuje žmurkanie, ktoré môže upokojiť suché a podráždené oči,“ hovorí. Navyše pozerať sa na obrazovky (vrátane telefónov a tabletov znižuje kvalitu spánku.Pixabay
StoryEditor

Oči na home office trpia. Čo robiť, aby sme ich ochránili?

11.03.2021, 16:56
Autor:
mašmaš
Keď sa povie práca z domu, väčšina jedincov si predstaví pohodové chvíľky na gauči, ale kdeže. Je tomu skôr naopak. Nielenže splniť zadané úkony trvá dlhšiu dobu, môžu sa začať objavovať aj ďalšie neduhy, najmä tie v zdravotnej rovine. V nebezpečenstve sú hlavne oči.

Ten, kto nezažil na vlastnej koži home office, teda prácu z domova, môže mať mylnú predstavu, že takáto činnosť je oveľa príjemnejšie, efektívnejšie, skrátka má isté benefity oproti klasickej kancelárii.

Áno, iste je veľké plus nemusieť skoro vstávať, každé ráno sa líčiť, vyberať, čo si vezmete na seba, absolvovať dlhú cestu do zamestnania a naspäť, počúvať vzdychy nešťastnej kolegyne, avšak je tu tiež veľa negatív.

Zadané úlohy nejdú od ruky, pretože, čo si budeme hovoriť, vydržať sedieť na jednom mieste, keď viete, že v dreze je neumyté riady, potomstvo má hlad či sa chce hrať, sa veľmi dobre nedá. A ako už iste tušíte, dlhé hodiny pozerania do počítača zdraviu tiež príliš neprospievajú, uvádza iDNES.cz.

Modré svetlo ako nepriateľ

Väčšina súčasných elektronických zariadení, ako sú inteligentné telefóny, monitory počítačov, tablety a ploché televízie, vyžarujú vysokoenergetické modré svetlo (označované skratkou HEV).

To aktivuje na očnej sietnici receptory, riadiace bdelosť. Expozícia modrého svetla je preto škodlivá najmä po zotmení, kedy narúša prirodzený biorytmus tela.

Prítomnosť HEV prispieva ku zdaniu, že je stále deň, takže bunky nedostanú "pokyn" k prirodzeným opravným procesom. Tento fakt má neblahý vplyv nielen na oči, ale aj na sústredenie, únavu či psychiku.

Nielen práca s počítačom, ale aj prebytok voľného času, ktorý v dnešnej dobe, kedy je obmedzený voľný pohyb, kontakt s ľuďmi, máme, trávime čas viac ako kedykoľvek predtým prikovaní k displejom chytrých telefónov či k televíznym obrazovkám, to všetko môže mať neblahý dopad na oči, ktoré sú potom unavené a boľavé.

Hoci sledovanie televízie alebo práce na počítači podľa odborníkov nezhoršuje kvalitu zraku, pri dlhodobom pohľade na monitor alebo displej hrozia najrôznejšie očné komplikácie ako svrbenie očí, rozmazané videnie, suché oči alebo akomodačný kŕč s vývojom akomodačnej krátkozrakosti.

Na čo si dať pozor?

Za trápením s očami môžu stať aj zlé podmienky pre zrakovú prácu, najmä z hľadiska svetelnosti, ktorá môže spôsobovať zásadný očný diskomfort.

Lekárka Lucie Valešová z Očnej kliniky DuoVize Praha, všetkým pracujúcim z domova radí: "Obrazovka by nemala byť presvetlená ani príliš stlmená. V okolitej miestnosti by malo byť mierne difúzne (rozptýlené) osvetlenie. Na prácu na klávesnici alebo text by sme si mali prisvietiť lampičkou, tým sa samozrejme myslí v zhoršených svetelných podmienkach. "

To ale nie je všetko. "Počítač by nemal byť umiestnený tak, aby nás oslňovalo svetlo z okna. Svoju úlohu hrajú tiež ergonomické vzdialenosti a uhly. Správna vzdialenosť obrazovky počítača je cca 60 až 80 cm. To ale súvisí s veľkosťou obrazovky, veľkosťou písma a rozlíšením, takže toto je treba vždy riešiť individuálne vzhľadom ku konkrétnym podmienkam.

Dôležitý je tiež sklon nášho pohľadu pri sledovaní obrazovky. Hlava by mala byť ľahko sklonená, aby dobre videla na obrazovku, ktorá je uložená mierne nižšie. Dobré teda je dať si stoličku trochu vyššie, stôl trochu nižšie, aby sme mohli dodržať túto najlepšie ergonomickú polohu pre naše telo, oči aj krčnú chrbticu," odporúča primárka Lucie Valešová.

Nepodceňujte silu pohľadu

Pri preostrovaní a sústredení sa pri práci na počítači zabúdame žmurkať, takže povrch oka osychá, čím rohovka nie je taká priehľadná a videnie je horšie. Vzniká začarovaný kruh. Čím viac zaostrujeme, nežmurkáme.

Pri týchto problémoch pomáha myslieť na to, že musíme žmurkať, občas zavrieť oči a je dobré si zaobstarať očné kvapky zvané umelé slzy, sú voľne predajné v lekárni.

Tie pri takomto preťažení a dlhej práci na počítači uľavia od pálenia očí a pocitu piesku v očiach, môžu zlepšiť aj komfort videnia.

Ak pociťujete dlhodobé ťažkosti so zrakom, na nič nečakajte. Neotáľajte a vydajte sa k očnému lekárovi. Na vine totiž môžu byť nevhodné okuliare či kontaktné šošovky alebo nekorigovaná očná vada.

Nechajte si preto zrak skontrolovať odborníkom. Odkladanie vyšetrenia, či už ide o oči, srdce alebo kĺby, sa rozhodne nikdy nevypláca.

Rozhýbte oči

Pre cvičenie na uvoľnenie zaostrovacieho svalu platí pravidlo 20/20/20: každých 20 minút sa na 20 sekúnd pozrieť do diaľky 20 stôp, teda aspoň päť metrov.

Tým vznikajú krátke prestávky, pri ktorých sa zaostrovací sval uvoľní, a je to prevencia práve spomínaného kŕču zaostrovacieho svalu.

01 - Modified: 2021-10-05 13:37:30 - Feat.: 0 - Title: Takto vidia svet ľudia s poruchami zraku. Pozrite sa, či netrápia aj vás
01 - Modified: 2024-04-19 07:32:52 - Feat.: - Title: Ich pohľad vyráža dych: Tieto znamenia zverokruhu sa môžu pochváliť najkrajšími očami 02 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 03 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 04 - Modified: 2024-04-13 06:33:44 - Feat.: - Title: Práca z domu už nie je iba benefitom, ale bežnou požiadavkou moderného pracovného trhu 05 - Modified: 2024-03-13 15:29:34 - Feat.: - Title: Stačí jedno dieťa a infikovaná je celá škôlka. Okrem covidu a chrípky je strašiakom aj iná infekcia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 15:19