Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Ako po covide "rozdýchať" pľúca? K nácviku stačí stolička

16.03.2021, 23:00
Pre pacientov s postcovidovým syndrómom, ktorí aj po vyliečení majú nejaké zdravotné problémy, pripravil tím lekárov praktickú príručku, ktorá by mala pomôcť.

45-ročnému dispečerovi zásielok Tomášovi sa aj po vyliečení z covidu zle dýchalo. Vo Fakultnej nemocnici Olomouc mu odporučili pravidelné cviky, píšu Lidovky.cz.

"Kvôli dýchacím ťažkostiam, ktoré ma sprevádzali v priebehu choroby a po nej, musím začať zvoľna a postarať sa predovšetkým o pľúca. Mám sadu šiestich dychových cvičení, ktoré si opakujem každý deň. Zaberie mi to asi 20 minút," vysvetľuje Tomáš, ktorého navyše trápila aj obezita.

Príručka pomáha

Teraz na sebe pozoruje výrazné zlepšenie. "Po mesiaci cvičenia sa mi konečne opäť lepšie dýcha," hovorí. Práve pre pacientov s postcovidovým syndrómom, ktorí aj po vyliečení majú nejaké zdravotné problémy, pripravil tím lekárov z Fakultnej nemocnice Olomouc praktickú príručku, ktorá by mala pomôcť.

Popri nácviku správneho dýchania obsahuje silový tréning a odporúčania vytrvalostných aktivít. Práve vhodné cvičenie môže podľa odborníkov zabrániť pľúcnej fibróze, pri ktorej vznikajú jazvy na pľúcnom tkanive, a pozápalovému stuhnutiu pľúc, ktoré sa môžu u pacientov vyliečených z covidu objaviť a ktoré predstavujú vážne komplikácie.

Aby človek vykonával cvičenie správne, je potrebné naučiť sa sedieť vzpriamene. K nácviku stačia stolička. Človek sedí na prednej časti stoličky s chodidlami na zemi, päty sú pod kolenami, ktoré sú od seba na šírku panvy.

Stehná voči trupu v priamom uhle, chrbtica je napriamená, ramená voľne visia. Brada nesmie byť vystrčená a pohľad smeruje rovno vpred. Je potrebné dať si pozor, aby nebol guľatý chrbát.

Stolička je potrebná aj pre ďalší cvik z brožúry, ktorým je posilnenie dvojhlavého svalu ramenného. Človek vzpriamene sedí na stoličke a vezme si na pomoc činky. Kto nemá, tomu postačia dve obyčajné PET fľaše naplnené vodou v objeme pol až jeden liter, do každej ruky jednu.

Ruky sú pozdĺž tela tak, aby dlane boli vytočené smerom dopredu. S výdychom sa pokrčia lakte a približujú ruky s činkou smerom k ramenám, s nádychom sa opäť vracajú do východiskové pozície. Príručka so všetkými cvikmi je k stiahnutiu na stránkach Fakultnej nemocnice Olomouc.

"Niektorí mali minimálne príznaky a nekomplikovaný priebeh covidu a môžu začať s pohybovou aktivitou prakticky ihneď. Iní boli ťažko postihnutí a mali by začínať pod kontrolou lekára a fyzioterapeuta," radí lekárka Eliška Sovová z Fakultnej nemocnice Olomouc, jedna z autoriek brožúry.

Choďte na vzduch

Silovému cvičeniu by sa ľudia mali venovať minimálne trikrát týždenne a každý deň si zájsť aspoň na polhodinovú prechádzku alebo zaradiť nejakú vytrvalostnú aktivitu.

Ako vhodná prevencia je podľa Sovovej dobrý akýkoľvek pohyb na čerstvom vzduchu. Pomáha zlepšiť kondíciu, imunitu, ale aj psychiku. Ľudia by podľa Sovovej nemali sedieť doma len zo strachu, aj ten totiž znižuje imunitu.

"Máme tu napríklad štrnásťročného chlapca, ktorý za minulý rok pribral tridsať kíl, pretože sa bojí a sedí doma. Neexistuje ale žiadny vedecký dôkaz, že by ste sa vonku - bez nejakého rizikového kontaktu - nakazili, to je takmer vylúčené," vysvetľuje Sovová a upozorňuje, že ak sa problém ako obezita objaví už v ranom veku, je veľmi ťažké sa ho v dospelosti zbaviť.

Sovová ďalej odporúča udržiavať sa v psychickej pohode a dodržiavať denné návyky. "Dobré je uvoľnenie, pätnásť minút relaxácie, vypustenia všetkých myšlienok či myslenia na pekné veci. Nie sa stále zaoberať tým, čo sa píše na internete alebo čo hovoria v rádiu alebo v televízii," radí Sovová.

01 - Modified: 2021-03-15 11:38:22 - Feat.: 0 - Title: Liekový manuál v boji s covidom. Čo vám pomôže doma 02 - Modified: 2021-03-11 12:58:22 - Feat.: 0 - Title: Ako si vedú lieky proti covidu? Prinášame zistenia štúdií 03 - Modified: 2021-03-11 10:04:22 - Feat.: 0 - Title: Poškodenie pamäte a koncentrácie po covide? Ak je vírus v mozgu, je ťažké sa ho zbaviť, varujú neurológovia
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:21