Pixabay
StoryEditor

Meteosenzitivitou trpí až 70 percent populácie, dokáže zvýšiť agresivitu

23.03.2021, 10:10
Autor:
sansan
Meteosenzitivita označuje citlivosť ľudí na meteorologické javy. Okrem bolestí alebo problémov s tlakom dokáže spôsobiť aj vzostup agresivity a zhoršenie psychických problémov. Niektoré zdroje uvádzajú, že ňou trpí až 70 percent obyvateľstva, pričom vyššie percento z nich žije v priemyselne vyspelých štátoch.

Na počasie je citlivejšie nežnejšie pohlavie, starší ľudia, ale dokáže potrápiť aj mladšie ročníky, tehotné ženy, či astmatikov.

Päť rizikových stupňov

„Meteosenzitívni ľudia cítia rôzne zdravotné neduhy ešte skôr, ako sa počasie zmení. Medzi najčastejšie ťažkosti patrí bolesť hlavy, únava, ospalosť, znížený prah bolesti, bolesť jaziev, svalov, tráviace ťažkosti, zmeny nálad, nechutenstvo, problémy s tlakom, ale aj poruchy spánku.

Mnoho ľudí trpí pri zmenách počasia podráždenosťou, zníženou koncentráciou a ich reakcie sú výrazne pomalšie,“ uviedla Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Sledovanie vplyvu počasia a jeho zmien na ľudský organizmus sa vo veľkej miere začalo v 50-tych rokoch minulého storočia, keď si lekári v Nemecku všimli, že sa im pri určitých typoch počasia viac objavujú v čakárňach pacienti, ktorých spája rovnaký zdravotný problém.

 „A tak sa lekári spojili s meteorológmi a už na začiatku 60-tych rokov sa v predpovedi počasia v Nemecku  objavilo aj číslo, ktorým sa charakterizoval vplyv počasia na človeka a bližšie sa popísali aj prípadné zdravotné problémy. U nás dnes rozlišujeme 5 rizikových stupňov, ktoré vyjadrujú intenzitu pôsobenia počasia na meteosenzitívnych ľudí.

K najnebezpečnejším poveternostným situáciám patria napríklad postup frontálneho rozhrania, kedy sa skokom mení počasie, dlhotrvajúce vlny horúčav, dusné počasie v lete, alebo aj pred búrkou.

Ale aj špecifický typ vetra, takzvaný fén, spôsobuje veľké problémy. Je dokázané, že môže priniesť aj vzostup agresivity a zvýrazniť psychické problémy,“ povedala Mgr. Miriam Jarošová, PhD., meteorologička zo Žilinskej univerzity v Žiline.

Pomáha pohyb či otužovanie 

Zmeny počasia, vo všeobecnosti, ťažšie znášajú ženy. Najohrozenejšou skupinou sú seniori, ale meteosenzitivita sa nevyhýba ani mladším ročníkom, a to najmä tehotným ženám a dokonca i deťom. Do rizikovej skupiny patria aj astmatici, reumatici, ľudia po úrazoch a ľudia s oslabenou imunitou.

„Zmeny počasia sprevádzajú prudké zmeny tlaku vzduchu. Tlak vzduchu zas vplýva na zmenu krvného tlaku, čo môže u ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi ochoreniami vyvolať prudkú reakciu a následne spôsobiť zmeny srdcového rytmu, búšenie srdca, dýchavičnosť, v ťažších prípadoch  kolaps,“ dodáva  Havelková. U ľudí trpiacich migrénami môže náhla zmena počasia vyvolať aj nepríjemný a bolestivý záchvat.

Príčinou meteosenzitivity sú poruchy normálneho priebehu adaptačných reakcií organizmu na zmeny atmosférického tlaku, teploty a vlhkosti vzduchu.

Vplyv počasia však nie je stále rovnaký. Niekedy je reakcia organizmu prudká, inokedy sú prejavy menej nápadné.

Závisí to od aktuálneho zdravotného stavu, ale aj psychického rozpoloženia. Veľkú mieru tu zohráva aj vek, telesná kondícia a zdravotný stav.

Negatívny vplyv počasia na naše zdravie môžeme znížiť pohybom, vďaka športu sa telo stáva odolnejšie, a stravou bohatou na vitamíny, minerály a bielkoviny. Telu musíme doplniť najmä magnézium a vitamín C.

Netreba zabúdať ani na pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, a to za každého počasia. Dobrou prevenciou je aj saunovanie a otužovanie studenou vodou.

01 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia? 02 - Modified: 2024-04-05 10:00:00 - Feat.: - Title: Opráš tričká s krátkym rukávom, na Slovensko mieri vlna letného počasia. Kedy ju môžeš očakávať? 03 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 04 - Modified: 2024-03-22 09:53:47 - Feat.: - Title: Nie je bolesť ako bolesť, niekedy môže hlásiť závažný problém. Kedy radšej rovno bežať k lekárovi? 05 - Modified: 2024-03-08 11:33:28 - Feat.: - Title: Ide vám prasknúť hlava? Ako zastaviť bolesť skôr, než vôbec prepukne
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 05:44