Máte vy alebo druhý rodič alergiu či astmu? To je jedna z prvých otázok, ktoré padnú v detskej alergologickej ambulancii. Lekári vedia, prečo sa pýtajú. Ak trpí chorobou jeden rodič, je riziko 40 percent, že dieťa ochorie tiež. Ak trávy, roztoče či prach vadia mame aj otcovi, je pravdepodobnosť až 60-70 percent, že potomok na tom bude rovnako. Alergia matky pritom hrá v dedičnosti o niečo väčšiu úlohu. V menšej miere sa dedia aj vlohy k astme. "O tom, či sa choroba rozvinie, mnohokrát rozhodujú ďalšie vplyvy, vrátane vonkajšieho prostredia, znečistenia ovzdušia či spôsobu stravovania," uvádza lekárka Jana Yanov.Pixabay
StoryEditor

Peľ môže zvýšiť riziko covidu, aj keď nemáte alergiu, ukázal výskum

24.03.2021, 17:38
Autor:
sansan
Vystavenie peľu môže zvýšiť riziko vzniku covidu a nie je to problém iba pre alergikov, ukazuje nový výskum.

Fyziológ rastlín Lewis Ziska, spoluautor novej recenzovanej štúdie a ďalších nedávnych výskumov zameraných na peľ a klimatickú zmenu, vysvetlil zistenia ohľadne covidu. Priniesol ich server ScienceAlert.

Čo má peľ spoločné s vírusom?

Najdôležitejším faktom novej štúdie je, že peľ môže byť faktorom pri novému prepuknutiu covidu. Už pred pár rokmi sa zistilo, že peľ môže potlačiť reakciu ľudského imunitného systému na vírusy.

Prelínanie s proteínmi, ktoré signalizujú antivírusové reakcie v bunkách lemujúcich dýchacie cesty, môže spôsobiť, že ľudia budú náchylnejší na celý rad respiračných vírusov, ako je vírus chrípky a iné vírusy SARS.

Vedci sa v štúdii osobitne zamerali na covid. Chceli vidieť, ako sa zmenil počet nových infekcií s nárastom a poklesom úrovne peľu v 31 krajinách sveta.

Zistili, že v priemere asi 44 percent variability v miere prípadov covidu súviselo s vystavením peľu, často v interakcii s vlhkosťou a teplotou.

Miera infekcie mala tendenciu stúpať štyri dni po vysokom počte peľov. Ak nedošlo k lokálnemu lockdownu, miera infekcie sa zvýšila v priemere asi o 4 percentá na 100 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Prísny lockdown znížil nárast o polovicu.

Toto vystavenie peľu nie je problémom iba pre ľudí so sennou nádchou. Je to reakcia na peľ vo všeobecnosti. Aj druhy peľu, ktoré zvyčajne nespôsobujú alergické reakcie, súviseli s nárastom infekcií covidu.

Aké preventívne opatrenia môžu ľudia prijať?

V dňoch s vysokým počtom peľov sa pokúste zostať v interiéri, aby ste čo najviac obmedzili vystavenie peľom.

Keď ste vonku, počas peľovej sezóny noste rúško. Peľové zrná sú dostatočne veľké na to, aby ich udržalo takmer akékoľvek rúško určené na alergie. Ak však kýchate a kašlete, noste rúško, ktoré je účinné proti koronavírusu, odporúčajú vedci.

Ak ste bez príznakov covidu, kýchanie a kašľanie zvyšuje šance na šírenie vírusu. Mierne prípady covidu by sa tiež mohli zameniť za alergie.

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Záujem o lieky na alergie stúpa až päťnásobne. Pozrite si, kedy prevládajú aké alergény 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 03 - Modified: 2024-03-14 18:47:28 - Feat.: - Title: Mali letieť lieky na chrípku, no príroda to zmenila. Skorá jar posilnila dopyt po ďalšom rade medikamentov 04 - Modified: 2024-03-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie 05 - Modified: 2023-12-27 15:44:32 - Feat.: - Title: Alergia na zimu a chlad nie je výmysel: Sledujte tieto príznaky a vopred tak predídete problémom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 01:22