Pixabay
StoryEditor

Bežné nachladnutie poskytuje ochranu pred koronavírusom, zistili vedci

25.03.2021, 09:39
Autor:
jhrjhr
Nachladnutie poskytuje istú dávku ochrany proti koronavírusu SARS-CoV-2. K takému záveru došli škótski vedci. Z ich výskumu vyplýva, že rhinovírus, ktorý prechladnutie spôsobuje, sa neznesie s SARS-CoV-2 a snaží sa ho vypudiť.

Podľa výskumníkov ich zistenie vysvetľuje, prečo deti, ktoré sú častejšie infikované rhinovírusom, mávajú menšie problémy s COVID-19, píše iDNES.cz.

Mohol by zastaviť nové infekcie koronavírusu

Výskumníci použili repliku našich dýchacích ciest vyrobenú z rovnakých buniek a infikovali ju koronavírusom SARS-CoV-2 a rhinovírusom. Zistili, že ak sa obidva vírusy uvoľnili súčasne, potom rhinovírus SARS-CoV-2 vôbec nepustil dnu.

Dokonca, aj keď bol koronavírus vpustený skôr, tak ho rhinovírus vytlačil. Ďalšie experimenty s matematickými modelmi ukázali, že rhinovírus spúšťa imunitnú odpoveď vnútri infikovaných buniek a tým blokuje schopnosť koronavírusu vytvárať si ďalšie kópie, píše sa v štúdii uverejnenej v odbornom časopise Journal of Infectious Diseases.

"SARS-CoV-2 sa nikdy neuchytil, rhinovírus ho silno utlmí," povedal stanici BBC doktor Pablo Murcia z Centra pre výskum vírusov glasgowskej Univerzity, ktorý stál za výskumom.

"Sú to vzrušujúce správy, pretože ak máte vysokú prevahu rhinovírusu, mohlo by to zastaviť nové infekcie SARS-CoV-2."

Stratégie proti nákaze

Vedci pozorovali podobný efekt rhinovírusu už skôr. Súdia, že jeho silné rozšírenie pomohlo oddialiť pandémiu prasacej chrípky v niektorých častiach Európy.

Podľa Murcie sa vedci ďalej zamerajú na to, "čo sa deje na molekulárnej úrovni počas týchto interakcií vírusov".

Vedec dúfa, že získané vedomosti pomôžu rozvinúť účinné stratégie proti nákaze. "Medzitým je očkovanie naša najlepšia metóda ochrany proti COVID-19," dodáva.

Podľa denníka The Herald štúdia podporuje zistenia predchádzajúceho výskumu UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (ICH), ktorý objavil protilátky na SARS-CoV-2 u niektorých ľudí, zvlášť detí, aj keď neboli predtým nakazení vírusom.

Výskumníci to prisúdili vystaveniu práve napríklad rhinovírusu, ktorý spôsobuje nachladnutie. "Treba mať na pamäti, že rhinovírusy sú u detí veľmi rozšírené," podotýka Murcia.

Budúca zima bude "drsná"

"Táto bežná infekcia môže ovplyvniť šírenie SARS-CoV-2, najmä v jesenných a zimných mesiacoch, kedy sú sezónne nachladnutia častejšie," uvádza Lawrence Young z Warwick Medical School.

Pretože sa populácia bráni predovšetkým proti koronavírusu, je jej imunita voči ďalším respiračným ochoreniam oslabená.

Doktorka Susan Hopkinsová, ktorá je na čele britského protikoronavírusového tímu, už varovala pred budúcou "drsnú zimou", ktorá bude v znamení vzostupu nárastu respiračných ochorení, ako je chrípka.

Priebeh choroby SARS-CoV-2 sa u rady ľudí prejavuje podobne, ako keby ich zasiahol rhinovírus. Majú teplotu, kašeľ, nádchu. Pre zdravotníkov je tak ťažké bez testov rozoznať, o aký typ infekcieide a aké je preto potrebné prijať opatrenia.

01 - Modified: 2021-03-24 16:38:24 - Feat.: 0 - Title: Peľ môže zvýšiť riziko covidu, aj keď nemáte alergiu, ukázal výskum
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 06:36