Väčšina vedcov, čo sa zaoberajú spánkom, tvrdí, že najväčším zlom je večné vypínanie budíka. Ešte desať minút. Ešte desať. A ešte raz desať ... Tým, že čas prebudenia takto odkladáme, svoju myseľ akurát popletieme, píše profesor psychológie a behaviorálny ekonóm Dan Ariely v texte pre The Wall Street Journal. Naše podvedomie tak prestane zvuk budíka chápať ako znamenie, že máme vyskočiť z postele. Namiesto toho si zvykne na to, že to je signál pre ďalší super rýchly spánok. David Dinges z Pennsylvánskej univerzity má trochu iný názor: "Desať minút navyše, ktoré tak získate, vám môže pomôcť, aby ste sa pomaly a prirodzene prebrali." Má to ale pár háčikov. Tlačidlo "snooze" smiete stlačiť len raz. A musíte si byť istí, že už nespadnete do hlbokého spánku, to by bolo kontraproduktívne. Namiesto toho sa skúste postupne naladiť na nový deň a treba myslieť na to, čo by ste dnes radi zvládli, čo pekné vás čaká alebo jednoducho čo si dáte na raňajky. Raňajky mimochodom jedzte každý deň a vždy v rovnakú hodinu - naučíte tak telo, že s nimi má počítať a bude sa vám vstávať lepšie. Ďalšie pomôcky, aby ste nezaspali: hlasnejší budík (ten na mobile pre mnoho ľudí jednoducho nie je dosť výrazný), roztiahnuté záclony, stlmené kúrenie, maznáčik, ktorého musíte kŕmiť alebo venčiť. A samozrejme pravidelný spánkový režim bez výkyvov.Pixabay
StoryEditor

Chcete znížiť riziko covidu? Nová štúdia zistila, čo pre to môžete urobiť

01.04.2021, 09:40
Autor:
ČTKČTK
Nová štúdia naznačuje, že ak ste mali problémy so spánkom pred nákazou koronavírusu, alebo ste boli denne úplne vyčerpaní a vyhorení, potom máte riziko nielen nákazy koronavírusu, ale aj ťažšieho priebehu choroby.

Pandémia neustále pokračuje a viaže sa k nej množstvo nevyriešených problémov a nezodpovedaných otázok.

Jednou z nich, ktorá si zaslúži hlbšie preskúmať, je vzťah medzi covidom a zlým spánkom, napísal spravodajský server The Huffington Post.

Už vieme, že tieto dve veci sú spojené. Analýza spánkových štúdií zistila, že problémy so spánkom postihujú počas pandémie zhruba 40 percent ľudí - a zdá sa, že väčšie ťažkosti so spaním majú tí, ktorí sa covidom-19 nakazili.

Teraz nová štúdia naznačuje, že ak ste mali problémy so spánkom pred nákazou koronavírusu, alebo ste boli denne úplne vyčerpaní a vyhoreli, potom máte riziko nielen nákazy koronavírusu, ale aj ťažšieho priebehu choroby.

Každá hodina, o ktorú je váš pravidelný spánok dlhší, je spojená s o 12 percentami nižšou šancou nákazy covidom, uvádza štúdia uverejnená v on-line časopise Nutrition Prevention & Health.

Narušený spánok a vyhoreniu z práce už boli predtým spojené so zvýšeným rizikom vírusových a bakteriálnych infekcií. Čo je dôvod, prečo vedci chceli zistiť, či existuje spojenie covidu so spánkovými problémami, rovnako ako so stresom.

Na účely štúdie sa vedci obrátili na zdravotníkov vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Británii a Spojených štátoch, ktorí boli opakovane v kontakte s pacientmi s covidom.

Požiadali ich, aby im vyplnili dotazník s otázkami týkajúcimi sa životného štýlu, zdravia, užívania liekov na predpis a potravinových doplnkov, a tiež o informácie ohľadne toho, koľko času venujú nočnému spánku alebo dennému zdriemnutiu, či mali akékoľvek problémy so spánkom a cítili sa v prácu vyhorení. Na otázky im odpovedalo asi 3000 zdravotníkov, z ktorých sa každý piaty nakazil koronavírusom.

Respondenti priemerne spali šesť až sedem hodín za noc. Zhruba štvrtina tých, ktorí boli testovaní pozitívne na covid, hlásila problémy so spánkom, v porovnaní so zhruba pätinou tých, ktorí sa nenakazili.

Každý piaty z nakazených covidom uviedol, že mal tri a viac problémov so spánkom vrátane problému zaspať, spať bez častého prebúdzania či potreby užívať prášky na spanie tri a viac nocí v týždni.

V porovnaní s tými, ktorí nemali problémy so spánkom, bola u osôb s vyšším počtom problémov spojených so spaním o 88 percent zvýšená šanca nákazy covidom. Každá hodina spánku navyše potom bola spojená s 12-percentným znížením rizika nákazy.

Zamestnanci, ktorí hlásili každodenné pracovné vyčerpanie a vyhorenie, trikrát častejšie hlásili vážny priebeh infekcie a dlhšiu dobu na zotavenie.

Táto štúdia bola založená len na spomienkach a pozorovaní opýtaných, ktoré môžu byť subjektívne; napriek tomu táto záležitosť zaslúži ďalšie skúmanie.

Zatiaľ nie je jasné, prečo sú nespavosť a vyhorenie spojené so zvýšeným rizikom závažnosti covidu. Vedci prišli s hypotézou, podľa ktorej nedostatok spánku a spánkové poruchy môžu nepriaznivo ovplyvniť imunitný systém zvýšením prozápalových cytokínov a histamínov, ktoré môžu zhoršiť priebeh choroby.

Kvalitný spánok je základ

Poukazujú tiež na štúdie spájajúce vyhorenie so zvýšeným rizikom prechladnutia a chrípky, rovnako ako dlhodobých ťažkostí, ako je diabetes, kardiovaskulárne choroby, ochorenia pohybového aparátu a úmrtia zo všetkých príčin.

Podľa Minh Rajputovej-Rayovej, lekárskej riaditeľky britského Globálneho centra pre výživu a zdravie, ktoré ako spoluvlastník vydáva časopis Nutrition PreventionHamp; Health, je spánok veľmi často zanedbávanou oblasťou osobnej pohody.

"Potrebujeme kvalitný spánok a čas na dobitie energie, aby sme zabránili vyhorenia a na jeho následky," povedala Rajputová-Rayová.

"Lepšie pochopenie následkov práce na zmeny a spánku je zásadný pre blaho zamestnancov v zdravotníctve aj ďalších kľúčových pracovníkov. Narušenie cyklu spánku a prebúdzania môže ovplyvniť metabolické, imunitné a dokonca aj psychologické zdravie," dodala.

01 - Modified: 2021-03-31 17:16:11 - Feat.: 0 - Title: Reinfekcia koronavírusu je častejšia, než sa čakalo, ukazuje izraelská štúdia 02 - Modified: 2021-03-26 09:07:52 - Feat.: 0 - Title: Tehotné ženy zaočkované proti covidu odovzdávajú deťom imunitu, ukázali štúdie 03 - Modified: 2021-03-25 08:38:26 - Feat.: 0 - Title: Bežné nachladnutie poskytuje ochranu pred koronavírusom, zistili vedci 04 - Modified: 2021-03-24 16:38:24 - Feat.: 0 - Title: Peľ môže zvýšiť riziko covidu, aj keď nemáte alergiu, ukázal výskum
01 - Modified: 2024-04-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Ako často meniť pyžamo? Na internete sa strhla búrlivá diskusia, jasno v tom nemajú ani odborníci 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 04 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 05 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 12:04