Ak ste niekedy boli v uzavretom priestore s fajčiarom cigariet, pravdepodobne ste si všimli pretrvávajúcu vôňu dymu na vašom oblečení. A minulý rok sa vedci rozhodli dokumentovať tento fenomén v štúdii publikovanej v časopise Indoor Air. Aby sa zistilo, koľko nikotínu môže absorbovať oblečenie a koža po vystavení cigariet, šesť mužských výskumníkov, z ktorých všetci boli nefajčiari, sedelo 5 hodín v miestnosti naplnenej tabakovým dymom (zo stroja, nie z človeka). Koncentrácia nikotínu v miestnosti vytvorila podobné úrovne expozície ako v britských krčmách, ktoré umožňujú fajčenie. Štyria z nich mali len krátke nohavice, zatiaľ čo ďalší dvaja mali čisté oblečenie. Pri druhom o týždeň neskôr dvaja účastníci nosili oblečenie, ktoré bolo predtým vystavené nikotínu, zatiaľ čo dvaja do pása vyzlečení muži sa po teste hneď osprchovali. Hoci vedci si mysleli, že koža poskytuje dobrú bariéru proti nikotínu, štúdia zistila, že koža nefajčiarov môže absorbovať nikotín z cigaretového dymu na úrovni podobnej tej, ktorá sa zistila pri inhalácii cez pľúca. Tomuto nikotínu trvá niekoľko dní, kým sa z tela uvoľní. Osprchovanie sa po tom, čo sa nachádzate v miestnosti naplnenej dymom alebo rýchle vymenenie za čisté oblečenie, môže znížiť množstvo nikotínu, ktorý presakuje do pokožky.Pixabay
StoryEditor

Pľúca v ohrození. Ktoré choroby im okrem covidu hrozia?

09.04.2021, 00:00
S príchodom ochorenia COVID-19 sme si pripomenuli, aké podstatné sú pre nás zdravé pľúca. Párový orgán, ktorý umožňuje výmenu plynov medzi krvou a vzduchom, si pritom často sami ničíme fajčením.

S istotou sa napríklad vie, že fajčiari majú horší priebeh covidu než ľudia, ktorí sa bez cigariet zaobídu. Pľúca ale môžu oslabiť aj ďalšie ochorenia.

Aby sme udržali svoje pľúca v kondícii, mali by sme sa pravidelne hýbať. "Pohyb, šport a zdravý životný štýl im jednoznačne prospievajú. Je logické, že ak je telo v dobrom stave a organizmus má rezervy, bude lepšie odolávať infekciám," pripomína Milan Sova, primár Kliniky pľúcnych chorôb a tuberkulózy Fakultnej nemocnice v Košiciach.

Zahoďte cigaretu

Problémom je, že ľudia si pľúca dobrovoľne oslabujú. "Asi najvýznamnejším faktorom je v tomto prípade fajčenie, ktoré je zároveň najsilnejším rizikovým faktorom rakoviny pľúc alebo chronickej obštrukčnej chorobe pľúc," podotýka skúsený lekár.

Je všeobecne známe, že fajčenie významne ovplyvňuje kvalitu i dĺžku života. Okrem toho, že má zásadný vplyv na vznik rakoviny pľúc a rôzne respiračné ochorenia, zvyšuje tiež riziko vysokého krvného tlaku, rednutia kostí, roztrúsenej sklerózy, cukrovky, ale aj psychiatrických ochorení.

Fajčením oslabené pľúca sú tiež oveľa náchylnejšie k horšiemu priebehu ochorenia covid.

Nebezpečný covid

Pľúca tvoria milióny tenkostenných vačkov. Tie sú známe ako pľúcne komôrky. Práve v nich dochádza k výmene dýchacích plynov.

Podľa profesorky Martiny Vašákovej, prednostky pneumologickej kliniky Thomayerovej nemocnice v Prahe, napáda nový koronavírus bunky respiračného epitelu, ktoré potom odumierajú.

"Dochádza k deštrukcii poťahu dýchacích ciest a pľúcnych mechúrikov. Pľúca prestávajú fungovať ako výmenník plynov medzi vonkajším prostredím a krvou a telo sa tak pri veľmi rozsiahlom postihnutí prestáva okysličovať.

Ak je vírusu menej, pacient môže mať kašeľ, vykašliavať a mierne sa zadýchavať. V prípade väčšieho postihnutia sa ale dusí a funkciu pľúc je potrebné podporiť."

Fajčiari sú v prípade nákazy covidom v horšej situácii preto, že majú slizničný aparát pľúc poškodený, a sú všeobecne viac chorí v obdobiach, keď počet respiračných infekcií rastie.

CHOCHP trápi hlavne fajčiarov

Tiež chronická pľúcna obštrukčná choroba (CHOCHP) má čo robiť s fajčením, trpia ňou totiž z 80 percent fajčiari. Prestať fajčiť je tak prvý pokyn, ktorý pacient od lekára okrem diagnózy počuje. 

CHOCHP je možné pri včasnej diagnóze zbrzdiť a vďaka moderným liekom tak pacientom zásadne uľaviť od ťažkostí.

Vzácna IPF

Nebezpečenstvom pre pľúca je tiež idiopatická pľúcna fibróza (IPF). Medzi typické príznaky tejto vzácnej pľúcnej choroby patrí chronická dýchavičnosť a takzvané paličkové prsty s nechtami v tvare hodinových sklíčok. Pri počúvaní znie pacientov dych podobne, ako by ste odopínali suchý zips alebo išli po zamrznutom snehu.

"IPF sa spravidla objavuje u pacientov vo vyššom veku. Problémy s dýchaním bohužiaľ často prisudzujú starobe alebo nadváhe a k lekárovi nejdú. U IPF je pritom včasné odhalenie zásadné," opisuje pľúcna lekárka Martina Šterclová. 

Idiopatická pľúcna fibróza poškodzuje pľúcne mechúriky, jazví ich - berie plochu na dýchanie, pľúca tuhnú a človek sa nemôže nadýchnuť. Prejavy idiopatickej pľúcnej fibrózy lekári často zamieňajú za chronickú obštrukčnú chorobu pľúc či srdcové zlyhanie.

Choroba sa ohlasuje sprvu nenápadne, človek sa začne zadýchavať do schodov, neskôr aj pri chôdzi či reči, v pokročilom štádiu má pocit nedostatku vzduchu pri bežných denných činnostiach a v závere venuje všetku energiu tomu, aby sa vôbec nadýchol.

Pozor na latentnú tuberkulóznu infekciu

Latentná tuberkulózna infekcia sa nijako neprejavuje, nehlási sa kašľom a nie je ju ani vidieť na röntgene.

Ohrozuje niekoľko desiatok tisíc pacientov pred transplantáciami alebo po nich a tiež tých, ktorí čakajú na biologickú liečbu. Rizikom je aj pre pacientov na dialýze.

"Mykobaktérie tuberkulózy môžu v pokoji 'spať' v ich tele. Vo chvíli, keď týmto pacientom lieky na iné ochorenie znížia imunitu, sa bacil zobudí a oni potom nedokážu vzplanutiu tuberkulózy čeliť. Pacienti, ktorí podstúpili transplantáciu orgánov, najmä pľúc, a majú latentnú tuberkulóznu infekciu, čelia až 70-percentnému riziku vzplanutia choroby," hovorí profesorka Martina Vašáková.

Latentná tuberkulózna infekcia nemá typické prejavy, a pritom pacienta priamo ohrozuje na živote. "Správne by tí, ktorí majú podstúpiť transplantáciu či práve biologickú liečbu, mali byť otestovaní tuberkulínovvým kožným testom a IGRA testom z krvi. Ak je jeden z týchto testov pozitívny, mali by dostať lieky," upozorňuje záverom skúsená pneumologička.

01 - Modified: 2021-12-21 11:35:06 - Feat.: 0 - Title: Cviky, ktoré vás po covide dostanú do formy. Navyše vám zachránia pľúca 02 - Modified: 2021-03-16 19:45:45 - Feat.: 0 - Title: Ako po covide "rozdýchať" pľúca? K nácviku stačí stolička
01 - Modified: 2023-12-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Jazvy na pľúcach môžu byť nebezpečné. Chorobu je potrebné odhaliť včas 02 - Modified: 2023-07-07 07:03:05 - Feat.: - Title: Váš výkon nezávisí iba od nabehaných kilometrov 03 - Modified: 2023-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Slovákom transplantujú pľúca najmä pre pľúcnu fibrózu 04 - Modified: 2022-10-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Vysoký tlak v pľúcach ničí aj srdce 05 - Modified: 2022-05-02 07:32:29 - Feat.: - Title: Nemocnice rušia reprofilizované lôžka. Mení sa aj vyplácanie covidových príplatkov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 15:43