Reuters
StoryEditor

Izrael dosiahol kolektívnu imunitu, domnievajú sa experti. Vedci sú skeptickí

15.04.2021, 13:10
Autor:
jhrjhr
Klesajúce čísla nákazy koronavírusom aj po uvoľnení epidemických opatrenia naznačujú, že Izrael možno dosiahol istý druh kolektívnej imunity. Tvrdia to izraelskí špecialisti.

V krajine viac ako polovica obyvateľstva dostala dve dávky vakcíny. Štúdia izraelských vedcov naznačuje, že vakcína chráni nielen zaočkovaných, ale aj tých ostatných.

Riaditeľ najväčšej izraelskej nemocnice Sheba Medical Center profesor Eyal Lesh, uviedol, že kolektívna imunita je "jediným vysvetlením" pre skutočnosť, že prípady nakazených naďalej klesajú, aj keď krajina uvoľnila rad opatrení a vracia sa prakticky späť do normálu.

"Hovorí nám to, že aj keď je človek nakazený, väčšina ľudí, s ktorými sa (dotyčný) stretne, sa ďalej nenakazí," podotýka podľa stanice BBC lekár.

Počet infikovaných klesá aj medzi neočkovanými

Počty infikovaných klesajú naprieč všetkými vekovými kategóriami, aj tými mladšími ako šestnásť rokov, ktorí nie sú očkovaní.

Podľa nedávnej izraelskej štúdie medzi neočkovanými deťmi z 223 komunít, čím rozšírenejšie bolo v danej komunite rozšírené očkovanie, tým menšie bolo riziko, že deti budú mať pozitívne testy na vírus.

"Tieto výsledky poskytujú odpozorované dôkazy o tom, že očkovanie nielen chráni jednotlivých očkovaných, ale tiež poskytuje krížovú ochranu neočkovaným jedincom v komunite," napísali vedci z Technion-Israel Institute of Technology a Maccabi Healthcare Services, ktorí vykonávali výskum. Štúdia naznačovala, že Izrael mieri ku kolektívnej imunite.

"Je možné, že Izrael dosiahol akúsi kolektívnu imunitu," domnieva sa tiež výpočtový biológ Eran Segal z prestížneho Weizmannovho inštitútu vied. Podotýka, že počet denných prípadov koronavírusu v Izraeli poklesol o 97 percent.

Ďalších 830-tisíc ľudí v minulosti malo pozitívne testy na koronavírus, pričom po vyliečení sa u nich mohla vytvoriť prirodzená imunita. Celkovo tak zhruba 68 percent populácie má v krvi protilátky voči koronavírusu.

Vedci nabádajú k opatrnosti

Vedci odhadujú, že hranica pre kolektívnu imunitu je 65-70 percent populácie. Pokiaľ by ju Izrael skutočne prekročil, bol by prvou krajinou na svete, ktorá by ju v prípade koronavírusu dosiahla.

Podľa štúdie britských výskumníkov z University College London minulý piatok malo Spojené kráľovstvo tiež dosiahnuť kolektívnu imunitu. Ďalší odborníci označili model, s ktorým výskumníci pracovali, za príliš sebavedomý a optimistický.

Britskí vedci sú skeptickejší aj k tvrdeniam svojich izraelských kolegov, že krajina dosiahla kolektívnu imunitu. Podľa virologičky Sarah Pittovej z University of Brighton "je príliš skoro" na vynášanie takýchto súdov. "Musíme zistiť, či prípady v Izraeli naďalej klesajú a zostávajú na nízkej úrovni."

Vakcíny nie sú stopercentne účinné a ľudia sa aj po očkovaní môžu znovu nakaziť a ďalej šíriť vírus. Problémom sú obzvlášť nové varianty koronavírusy, ktoré vykazujú väčšie rezistenciu, aj keď lekári upokojujú, že očkovacie látky je zatiaľ dokážu podchytiť.

Podľa vedcov je potrebné nezaspávať na vavrínoch. BBC pripomína prípad z roku 2019, kedy Británia stratila štatút krajiny bez osýpok.

01 - Modified: 2021-03-19 10:28:57 - Feat.: 0 - Title: Odborníci: Očkovanie detí je cesta k porážke pandémie, bez neho nedosiahneme kolektívnu imunitu
01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 17:08