Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Ťavy môžu prenášať vírus MERS, vedci ich testujú ako ľudí

26.04.2021, 15:03
Ani ťavy nemajú rady, keď sa im niekto štetkou vŕta v nozdrách. A práve to sa práve deje v kenskej prírodnej rezervácii Kapiti. Odborníci tu totiž testujú na koronavírus MERS, ktorý sa vyznačuje vysokou úmrtnosťou a mohol by jedného dňa rozpútať pandémiu podobnú tej, akú svet prežíva teraz s novým koronavírusom.

Jedna z miestnych tiav sa bráni, zatiaľ čo jej traja muži držia hlavu, krk a chvost, aby veterinár Nelson Kipchirchir mohol odobrať vzorku z jej nosovej sliznice.

Zviera vysoké dva metre a vážiace 300 kilogramov rozhodne protestuje a Kipchirchir vie, že odobrať vzorku nie je žiadna hračka.

"Keď urobíte chybu, môže sa stať čokoľvek, ťava môže kopnúť aj uhryznúť," hovorí. Nakopnutiu tohto zatiahnutého rána neušiel jeden z ťaviarov, ktorého udrela jedna z desiatky vyšetrovaných tiav.

V Kapiti ich je celkom tridsaťpäť. Žijú na trinástich tisícoch hektárov krovinatých pozemkov, ktoré patria medzinárodnému ústavu chovu zvierat (ILRI), ktorý sídli v Nairobi. Okrem divokých zvierat tu žijú aj stáda dobytka.

ILRI začal s výskumom tiav v Keni v roku 2013. O rok skôr sa v Saudskej Arábii objavil vírus MERS-CoV, skratka používaná pre vírus vyskytujúci sa na Blízkom východe.

Má vyššiu úmrtnosť ako covid

U človeka sa prejaví symptómami podobnými ako pri covide: horúčkou, kašľom, dýchacími ťažkosťami, u tiav ľahkou nádchou. Tento koronavírus má ale vyššiu úmrtnosť než covid, umiera na neho jeden z troch chorých.

V Keni sa ťavy tešia rastúcej obľube, ľudia oceňujú ich mlieko aj mäso, pastieri ich schopnosť prispôsobiť sa otepľovaniu.

"Sú veľmi dôležité. Po prvé v čase sucha neuhynú. Po druhé vydržia bez vody 30 dní," vypočítava výhody ťaviar z Kapiti Isaac Mohamed, ktorý pochádza z kenského severu. Aj keď na svete žijú tri milióny tiav, v Keni zostávali zatiaľ málo známym zvieracím druhom.

Biologička Alice Kiyonová z ILRI dostáva do svojho laboratória v Nairobi pravidelne nové vzorky odobraté od tiav z rôznych častí Kene.

Vybavená patričnými nástrojmi každú vzorku analyzuje, aby zistila prítomnosť vírusu MERS, ktorý sa pôvodne rozšíril od netopierov.

Jej výskum z roku 2014 preukázal prítomnosť protilátok u 46 percent skúmaných tiav, ale len u piatich percent testovaných ľudí - na 111 tiav pripadlo šesť nakazených ľudí zamestnaných na bitúnku.

Aj v Keni sa môže objaviť prenosnejší variant

"Vírus MERS, ktorý je teraz v Keni, sa na človeka v porovnaní s tým, ktorý sa vyskytuje v Saudskej Arábii, neprenáša ľahko," hovorí Kiyonová. Ale aj tu vedcov znepokojuje, že sa môže objaviť variant, ktorý bude lepšie prenosný.

"Je to to isté ako pri covide, pri ktorom sa objavili varianty, napríklad ten B.1.1.7. v Anglicku. S MERS je to rovnaké, vírus sa neustále modifikuje," hovorí špecialista na infekčné choroby z ILRI Eric Fevre, ktorý pracuje tiež na univerzite v Liverpoole.

"Rád by som mal krištáľovú guľu, aby som vám mohol povedať, či raz (MERS) bude pre ľudí veľmi nebezpečný, alebo či za predpokladu určitých genetických mutácií tomu tak nebude. Dôležité je veci sledovať, pretože potom budeme pripravení, keď to príde," povedal Fevre.

Odborníci na biodiverzitu z OSN vlani upozornili, že v budúcnosti budú pandémie častejšie než doteraz a vzhľadom na rastúci kontakt ľudí s divokými zvieratami a dobytkom, daným ničením životného prostredia, budú smrtelnejšie.

"Kvôli covidu sa obnovuje záujem o všetko, čo sa týka vírusov, o chorobe prenosnej zo zvierat na človeka. Nám to prospieva a pomáha nám to v našej dôležitej práci," povedal Fevre.

01 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 07:46