Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Britský variant koronavírusu mohol vzísť od psov, tvrdia čínski vedci

28.04.2021, 00:00
Autor:
jhrjhr
Variant koronavírusu prvýkrát objavený vo Veľkej Británii by mohol pochádzať od psov, tvrdí vo svojej štúdii šanghajskí vedci. Domnievajú sa, že u psov mohol koronavírus zmutovať a následne sa preniesť na človeka.

Ak by sa potvrdilo, že psy sú hostiteľmi koronavírusu, muselo by sa pristúpiť k novým opatreniam, varuje čínsky virológ. Informoval o tom iDNES.cz.

Britský variant B117 vykazuje oproti bežnému kmeňu koronavírusu väčšiu infekčnosť. Prudko sa rozšíril do celého sveta, vedci sa preto snažia odhaliť, ako táto mutácia vôbec vznikla.

Výskumníci zo šanghajského Štátneho kľúčového laboratória molekulárnej biológie sa domnievajú, že by mohla pochádzať zo psov. V niekoľkých vzorkách objavili rané formy B117, uvádza denník The South China Morning Post.

Vzorky zahŕňali deväť mutácií, ktoré sa len minimálne objavili aj u ľudí. Výskumníci si myslia, že týchto deväť mutácií sa postupne vytváralo.

"Títo predkovia (britského) variantu u psovitej čeľade zahŕňali prevažne všetky mutácie, ktorými oplýval raný variant B117. Mohli sa po prudkom mutácií období preliať späť na ľudí," uvádza v nerecenzovanej štúdii profesor Čchen Luo-nan.

Možné sú aj norky alebo mačky

Šanghajskí vedci usudzujú, že variant prvýkrát objavený v Kente vznikol zrejme mimo Veľkú Britániu. Mutácie sa podľa nich rozvinuli na hostiteľovi iného ako ľudského pôvodu.

Výskumníci považujú za najpravdepodobnejšieho kandidáta psy, nevylučujú však ani možnosť, že hostiteľmi boli norky či mačky.

Kmene koronavírusu nájdené u psov neboli úplne rovnaké ako tie, ktoré sa objavili u prvých britských pacientov s novým variantom koronavírusu. Vedci stále majú k dispozícii pomerne malý počet sekvenacích genómov.

Podľa Čchü Lien-tunga, profesora virológie z Charbinského veterinárneho výskumného ústavu, niektoré rané formy B117 môžu chýbať v dostupnej genomickej databáze, preto treba ďalšie dôkazy na potvrdenie teórie.

Veľký problém

Ak by psy skutočne boli hostiteľmi vírusu, potom podľa vedcov "máme veľký problém". "Skoro všetky naše opatrenia v boji s pandémiou sa týkajú ľudí.

"Pokiaľ by museli zahŕňať aj zvieratá, zmenilo by to kompletne všetko," varuje Čchü Lien-tung. Podľa virológa by sa museli vyrábať aj špeciálne vakcíny pre zvieratá.

Britskí a americkí výskumníci tiež objavili súčasný britský variant u psov. Nie je ale podľa nich zatiaľ isté, či sú zvieratá prenášačmi. Všetko zatiaľ nasvedčuje skôr tomu, že sa nakazili od ľudí.

Americké úrady preto vyzývajú majiteľov psov, aby v prípade príznakov ochorenia či pozitívnych testov zaujali potrebné opatrenia a vyhýbali sa kontaktu so svojimi miláčikmi. Pokiaľ by bol kontakt napriek tomu potrebný, majú nosiť rukavice a rúška.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 11:50