Môžete v ňom vidieť jeho pokusy a najnovšie technologické poznatky týkajúce sa Sveta bez dymu.PMI
StoryEditor

Ako vyzerá svet bez cigaretového dymu? V Bratislave vám to ukáže originálne laboratórium

07.05.2021, 00:00
Autor:
sansan
Cieľom interaktívneho laboratória virtuálneho vedca profesora Dohorela je priblížiť dospelým fajčiarom a ich blízkym vedu a výskum, ktoré stoja za bezdymovými nikotínovými alternatívami. Pre verejnosť bude dostupné od soboty.

Unikátne laboratórium s názvom „Svet bez dymu“, ktoré predstavuje spoločnosť Philip Morris, má zrozumiteľnou formou pomôcť pochopiť menej škodlivé alternatívy v porovnaní s klasickými cigaretami.

Dospelí návštevníci sa v laboratóriu dozvedia, aké sú hlavné riziká spojené s ich fajčením a čo sa deje pri procese spaľovania tabaku.

Zoznámia sa aj s hlavnými faktami o nikotíne, princípmi fungovania moderných bezdymových alternatív v porovnaní s klasickými cigaretami a rozdielmi medzi nimi.

Môžete sa rozprávať s virtuálnym profesorom 

Na Slovensku vyvinuté laboratórium využíva najmodernejšie technológie. Sprievodcom iniciatívy je virtuálny popularizátor vedy profesor Dohorel, ktorý jednotlivé fakty vysvetľuje v sérií tematických videí a ožíva vďaka technológii Motion Capture.

Hlas mu prepožičal slovenský herec Peter Gecík, pričom táto technológia je využitá na zaznamenávanie pohybov jeho tela a hlavy, ktoré sú následne prenesené na dopredu vytvorený digitálny model. Návštevníci teda môžu viesť živý rozhovor s virtuálnou postavou.

Umožňuje to 18 bezdrôtových snímačov umiestnených na tele herca, špeciálne rukavice a najmodernejší kamerový systém. Ten využíva infračervené lúče, ktoré zachytia aj oku neviditeľné vlnové dĺžky.

Dostupné bude do 26. mája

Rozdiely medzi zariadením na nahrievanie tabaku a elektronickou cigaretou zase ukazujú v laboratóriu dva špeciálne digitálne röntgeny.

Pri posúvaní obrazoviek po celej dĺžke modelov je vidieť ako bezdymové alternatívy fungujú. Ručne vytvorené kresby jednotlivých vrstiev boli použité pre špeciálnu animáciou riadenú aplikáciu.

Bezdymové riešenia sú v laboratóriu predstavené pomocou samostatných holoboxov. Objekt, ktorý je umiestnený za displejom je doplnený interaktívnym videom a vytvára tak pocit podobný rozšírenej realite.

Laboratórium bude verejnosti predstavené v sobotu 8. mája na námestí pri nákupnom centre Eurovea v Bratislave, kde bude fungovať až do 26. mája. Informácie o ňom môžete nájsť aj na interaktívnej webovej stránke svetbezdymu.sk.

Príčiny chorôb sú škodlivé látky v dyme

„Veríme, že každý dospelý fajčiar má právo na prístup k vedecky podloženým informáciám o bezdymových alternatívach, ktoré sú pre jeho zdravie, oproti klasickým cigaretám, preukázateľne lepšou voľbou. Preto v snahe informovať širšiu verejnosť o výsledkoch vedeckého pokroku na tomto poli prichádzame s iniciatívou Svet bez dymu,“ hovorí Petr Šedivec, generálny riaditeľ Philip Morris Slovensko.

„Prostredníctvom tejto aktivity sa dospelým slovenským fajčiarom snažíme názorne vysvetliť rozdiel medzi horením a zahrievaním tabaku, čo horenie so sebou prináša a prečo nastal čas zvážiť lepšie alternatívy. Najmodernejšie technológie 21. storočia nám dnes túto šancu dávajú,“ dodáva.

Philip Morris International sa výskumu a vývoju bezdymových alternatív cigariet venuje vyše dvadsať rokov, vo svojom švajčiarskom centre zamestnáva viac ako 430 vedcov, inžinierov a expertov. Tí sa  podieľajú aj na najrozšírenejších klinických štúdiách v tabakovom a nikotínovom priemysle na svete.

„Z najnovších prieskumov vyplýva, že menej ako polovica dospelých slovenských fajčiarov označuje za hlavnú príčinu škodlivosti fajčenia pre ľudské zdravie práve chemické látky, ktoré vznikajú počas horenia tabaku. Pritom sú to práve tieto látky, ktoré spôsobujú ochorenia spojené s fajčením. Odborníci sa zhodujú, že nikotín, ktorý je síce návykový a nie je bez rizika, nie je hlavnou príčinou týchto ochorení,“ uvádza sa v tlačovej správe Philip Morris.

Hlavnými páchateľmi teda nie sú tabak ani nikotín, ale škodlivé látky v dyme, ktorý vzniká počas horenia. V cigarete totiž tabak horí a tým vzniká dym, ktorý je plný toxických látok.

Naopak zariadenie na nahrievanie tabaku ich produkuje v priemere o 95 percent menej. Pre zníženie škodlivín je preto najdôležitejšie odstrániť samotný proces horenia.

01 - Modified: 2024-04-24 06:15:26 - Feat.: - Title: Vláda ide zdaňovať aj cigaretové alternatívy. Skúsenosť z Čiech je pre nás mementom 02 - Modified: 2024-03-14 16:25:49 - Feat.: - Title: Colníkom unikli cigarety aj tabak. Polícia zistila na hraničných priechodoch s Maďarskom porušenia predpisov 03 - Modified: 2024-02-02 16:04:21 - Feat.: - Title: Fajčiari zachraňujú štátnu kasu. Cigarety zdražejú dvakrát viac než bolo zvykom v minulosti 04 - Modified: 2024-01-22 12:08:34 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák fajčí denne, väčšina sa pokúšala prestať už niekoľkokrát, ukazuje prieskum 05 - Modified: 2023-12-21 09:57:01 - Feat.: - Title: Z odpadu do asfaltu. OLO bude na podujatiach v Bratislave zbierať už aj cigaretové ohorky
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 16:38