Reuters
StoryEditor

Indiu po covide desí agresívna pleseň napadajúca mozog

14.05.2021, 10:29
Autor:
dttdtt
Ako by nestačilo, že India zápasí s masívnou nákazou koronavírusu, v posledných týždňoch rieši tiež nárast prípadov nebezpečnej plesňovej infekcie zvanej mucormykóza.

Choroba prezývaná "čierna huba" najčastejšie postihuje oči, nos alebo mozog. Indickí lekári ju registrujú najmä u pacientov, ktorí majú po covide oslabenú imunitu, uvádza portál iDNES.cz.

Má päťdesiatpercentnú úmrtnosť

„Toto plesňové ochorenie je veľmi vážne, je na neho päťdesiatpercentná úmrtnosť a pre jeho zvládnutie treba veľa liekov a často operácie,“ hovorí infektológ Peter Collignon zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

K príznakom choroby patrí bolesť a začervenanie okolo očí a nosa, horúčka, bolesti hlavy, kašeľ, zvracanie s prímesou krvi, čierny a krvavý výtok z nosa, bolesť na jednej strane tváre a v dutinách, bolesť zubov či rozmazané videnie. K potvrdeniu diagnózy je potrebné odobrať vzorky tekutín či tkanív.

Mucormykóza je spôsobená vystavením plesniam mucor, ktoré sa nachádzajú v pôde, rastlinách, hnoji alebo hnijúcom ovocí a zelenine.

„Je všadeprítomná, nachádza sa v pôde i vzduchu a dokonca aj v nosovom hliene zdravých ľudí,“ opisuje očný chirurg Aksaj Nair z nemocnice v Bombaji.

Jej najväčší nárast zaznamenali zdravotníci v štáte Gudžarát, kde sa s mucormykózou lieči asi tristo ľudí. V susednej Maháraštre s "čiernou hubou" podľa úradníkov zápasí približne dvesto ľudí.

Podľa Collignona sa možno mucormykózou nakaziť napríklad v nemocnici, kam sa dostane na bielizni alebo ventilačným systémom, tiež na miestach, kde sa víri prach, napríklad na stavbách.

Pleseň sa dostane do dutín a usadí sa tam. Keď ju imunitný systém neudrží pod kontrolou, napadne mozog, kde sa stane vážnym problémom.

Napáda najmä cukrovkárov

„Hoci imunitný systém dokáže hubu vo väčšine prípadov odraziť, ľudia po transplantáciách, s leukémiou alebo cukrovkou, ktorí majú slabú imunitu, alebo ľudia užívajúci medikáciu znižujúcu schopnosť tela bojovať proti baktériám, sú k mucormykóze náchylní,“ hovorí pre denník The Guardian Collignon.

Infekcia je veľmi vzácna, napríklad v USA zdravotníci pred pandémiou zaznamenali približne 500 prípadov ročne. Koronavírus ale "čiernej hube" podľa Collignona pripravil ideálnu pôdu.

Covid narušil imunitný systém a mucormykóza bola pozorovaná najmä u ľudí s cukrovkou. Liečba je obtiažna, pacienti dostávajú intravenózne antifungálne liečivá, ktoré sú pomerne drahé a musia byť podávané denne po dobu až ôsmich týždňov.

„Ľuďom, ktorí s covidom skončia na JIS-ke, dávame veľa steroidov, pretože pomáhajú s liečením zápalov. Zároveň ale potláčajú imunitu, čo zníži schopnosť tela bojovať s infekciami, ako sú plesne,“ hovorí Collignon s tým, že mukormykóza je ťažko liečiteľná.

Nair pre BBC uviedol, že len v apríli videl vo svojej nemocnici štyridsať pacientov trpiacich mucormykózou, mnohí z nich sa zotavili z covidu doma. Jedenástich z nich museli lekári odstrániť oko a šesť ich zomrelo.

Od decembra do februára potom šesť jeho kolegov v piatich mestách - Bombaji, Bangalúr, Hyderabade, Dillí a Pune - ohlásilo 58 prípadov infekcie. U väčšiny pacientov sa prejavila medzi 12 až 15 dni po zotavení z covidu.

Liečba je drahá a zdĺhavá

Lekári sú podľa BBC z frekvencie tejto plesňovej infekcie prekvapení, pretože pri prvej vlne pandémie toľko prípadov nezaznamenali. „Za posledné dva roky v Bombaji som nenarazil na viac ako desať prípadov. Tento rok je niečo úplne iné,“ hovorí Nair.

Pacienti s mukormykózou dostávajú intravenózne antifungálne liečivá, ktoré sú pomerne drahé. Liečba je navyše zdĺhavá, musí byť podávaná denne po dobu až ôsmich týždňov.

„Nevyhnutná je často operácia, pri ktorej lekár odstráni zdroj plesne, ktorá sa zvyčajne nachádza v dutinách, zadnej časti nosa, krku či v mozgu. Je potrebné sa tam dostať a vyrezať všetku hubu,“ dodáva Collignon.

Indické ministerstvo zdravotníctva v súvislosti s hubovou infekciou vydalo odporúčanie, aby ľudia pri manipulácii s pôdou, machom alebo hnojom nosili uzavretú obuv, dlhé nohavice, košeľu s dlhým rukávom a rukavice.

Ľudia majú dodržiavať osobnú hygienu a lekári majú pacientom s covidem vysadiť steroidné liečbu, akonáhle to ich zdravotný stav dovolí.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 13:34