Wikimedia
StoryEditor

Vedci preskúmajú pozostatky Krištofa Kolumbusa, čakali na lepšie technológie

19.05.2021, 16:15
Autor:
ČTKČTK
Po storočiach by sa tento rok mohol konečne vyriešiť spor historikov, odkiaľ vlastne pochádzal jeden z najslávnejších moreplavcov Krištof Kolumbus.

Vedci z univerzity v španielskej Granade dnes oznámili, že spolu s kolegami v Taliansku, USA a Mexiku obnoví skúmanie Kolumbových pozostatkov. To zastavili pred zhruba 15 rokmi s tým, že počkajú na pokročilejšie technológie. Informoval o tom dnes denník ABC.

Vzorky sú veľmi poškodené

"Technológia, ktorú sme mali v roku 2003, bola dostatočná na analýzu DNA kostí starých polstoročie. Ale Kolumbov prípad je špecifický v dvoch veciach: jednak máme len veľmi malé množstvo vzoriek a tiež ich kvalita nie je dobrá, sú veľmi poškodené," vysvetlil José Antonio Lorente z univerzity v Granade. Porovnávajú štyri fragmenty Kolumbových kostí veľkosti mandle s podobne veľkými pozostatkami jeho syna Hernanda a brata Diega.

Univerzita v Granade dnes oznámila, že analýzy obnoví a výsledky plánuje zverejniť 12. októbra, teda v deň 529. výročia "objavenia" Ameriky Kolumbom. Skúmať vzorky bude oddelene päť laboratórií: vo Florencii, Texase, Granade, Ríme a Mexiku.

"Pošleme im digitálne vzorky a až všetci skončíme, stretneme sa, aby sme dali výsledky dokopy," uviedol Lorente. Mexické laboratórium môže podľa neho prispieť skúsenosťami so skúmaním pozostatkov vo veľmi zlom stave vzhľadom k vyšetrovaniu obetí drogových gangov.

Vedci dúfajú, že sa im podarí objasniť aj pôvod slávneho moreplavca. Najčastejšie sa uvádza, že pochádzal z talianskeho Janova, podľa iných teórií bol zo Španielska, Portugalska, Chorvátska či dokonca z Poľska.

Spor sa dlhé roky viedol aj o pravosti Kolumbových pozostatkov. Krištof Kolumbus zomrel v španielskom Valladolide 20. mája 1506. V roku 1523 boli jeho pozostatky premiestnené na ostrov Hispaniola, na ktorom sú dnes Dominikánska republika a Haiti a kde si Kolumbus prial byť pochovaný.

Z tamojšej katedrály v Santo Domingu ale boli prevezené v roku 1793, kedy ostrov získala Francúzska, a dostali sa do Havany. Keď v roku 1898 Španielsko vo vojne s USA o Kubu prišlo, boli Kolumbove ostatky prevezené do španielskej Sevilly.

Chcel nájsť cestu do Ázie

Na svoju najslávnejšiu výpravu vyplával Kolumbus v službách španielskej monarchie 3. augusta 1492 a jeho cieľom bolo nájsť novú cestu do Ázie.

S presvedčením, že takúto cestu objavil v roku 1506, zomrel. Pritom už pred jeho smrťou koloval po Európe Spis o Novom svete od Ameriga Vespucciho.

Španielsku priniesol Kolumbus bohatstvo a moc, domorodým obyvateľom skazu. Hoci presné štatistiky neexistujú, uvádza sa, že v 16. storočí vymrelo cez polovicu domorodých obyvateľov.

Indiáni, ako ich pomenoval Kolumbus v domnení, že je v Indii, podľahli najmä európskym chorobám, svoje ale urobil aj nový spôsob života.

Kolumbus býva označovaný za objaviteľa Ameriky. Ďaleko skôr ako on ale doplávali na sever Ameriky Vikingovia, ktorí sa okolo roku 1000 nakrátko usadili na Newfoundlande. Až rok 1492 ich ale považovaný za "rok objavenie Ameriky", po ktorom nasledovala európska kolonizácia nového kontinentu.

01 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 02 - Modified: 2024-04-08 12:29:46 - Feat.: - Title: Čo je dobré, zlé a čo škaredé na Wall Street 03 - Modified: 2024-04-04 11:32:00 - Feat.: - Title: Oppenheimer mal premiéru v Japonsku. Diváci odchádzali z kín rozrušení, starosta Hirošimy snímku kritizuje 04 - Modified: 2024-03-26 12:05:29 - Feat.: - Title: Gigant to má nahnuté: Apple máta osud Nokie, za konkurenciou začína strácať krok aj dych 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Legionár Greguš pre HN: Ponuky boli aj z iných líg, chcel som ešte zostať v Amerike. Messi je úplne inde
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 11:29