Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Aj malé dávky alkoholu škodia mozgu, tvrdí nová štúdia

24.05.2021, 10:02
Aj striedme popíjanie negatívne ovplyvňuje ľudský mozog. Tvrdia to v novej štúdii vedci z britskej Oxfordskej univerzity.

Vedci skúmali dáta o zdravotnom stave a skeny mozgu z magnetickej rezonancie pri skupine 25-tisíc ľudí. Podľa nich je alkohol oveľa rizikovejším faktorom ako fajčenie alebo nadváha. Štúdia na serveri medRxiv zatiaľ neprešla recenziou.

"Neexistuje žiadna hranica, za ktorú už by bolo pitie škodlivé, škodí akékoľvek množstvo alkoholu. A ovplyvňuje to v zásade celý mozog, nie len niektoré jeho časti, ako sa tvrdilo skôr," uviedla šéfka výskumného tímu Anya Topiwalaová.

Výnimkou nie je ani víno

Podľa nej sa neukázalo, že by niektorý druh alkoholu pôsobil v menšom množstve blahodárne, a to ani v prípade vína, ktorému niektorí odborníci dosiaľ prisudzujú pozitívny vplyv na zdravie. Štúdia však zatiaľ ešte neprešla recenziou.

Autori naznačujú, že asociácie pitia vína s vyššou úrovňou vzdelania a socioekonomickým stavom môžu vysvetliť vnímané zdravotné prínosy.

„Ak sa pozriete na to, kto mierne pije, minimálne v tejto krajine sú to vzdelanejší a bohatší ľudia, ktorým by sa pri teste pamäti darilo oveľa lepšie... len kvôli tomu, kto sú, ako menej vzdelaní ľudia,“ povedala Topiwalová.

Vedci pri skupine viac ako 25-tisíc účastníkov štúdie totiž zaznamenávali informácie o veku, pohlaví, zdravotnom stave, vzdelaní, o deklarovanom množstve vypitého alkoholu a skúmali veľkosť a zdravie mozgu a výsledky testov pamäte.

Ochorenia to zhoršujú

Podľa nich možno vysledovať priamu úmeru medzi množstvom vypitého alkoholu a menšou hustotou sivej hmoty.

Alkohol podľa nich môže vysvetliť asi 0,8 percenta zmien v objeme sivej hmoty, čo sa javí ako veľmi malá hodnota. Topiwalaová však upozornila, že to je oveľa vyššie číslo ako u ostatných rizikových faktorov. Alkohol je až štyrikrát rizikovejší ako fajčenie alebo nadváha.

Boli tiež pozorované rozsiahle negatívne asociácie medzi konzumáciou alkoholu a integritou bielej hmoty, ktorá obsahuje mozgové vlákna neurónov tvoriacich sivú hmotu.

Vedci ďalej zistili, že ochorenia jednotlivca, ako je vysoký krvný tlak a vysoké BMI, posilnili negatívnu asociáciu medzi alkoholom a zdravím mozgu.

Zistenia sú presvedčivejšie ako mnohé alternatívne predpoklady, uviedol Colin Angus, hlavný vedecký pracovník zo skupiny na výskum alkoholu na univerzite v Sheffielde.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:08