Pixabay
StoryEditor

Môže sa piť alkohol po vakcíne? Toto odporúčajú štúdie a odborníci

03.06.2021, 15:30
Autor:
sansan
Je nepravdepodobné, že striedme pitie uškodí imunitnej odpovedi na vakcíny proti covidu, ale nadmerné pitie by mohlo.

Po dlhom roku a mnohých očakávaniach môže byť očkovanie vakcínou proti covidu dôvodom na oslavu, čo pre niektorých môže znamenať pripíjanie si na svoju novú imunitu. Môže však alkohol narušiť vašu imunitnú odpoveď?

Krátka odpoveď je, že záleží na tom, koľko toho vypijete. Nie sú dôkazy o tom, že by jeden alebo dva nápoje mohli znížiť účinnosť ktorejkoľvek zo súčasných vakcín proti koronavírusu, píše The New York Times.

Mierne množstvo môže pomôcť

Niektoré štúdie dokonca zistili, že z dlhodobého hľadiska môže malé alebo mierne množstvo alkoholu skutočne prospieť imunitnému systému znížením zápalu.

Na druhej strane nadmerná konzumácia alkoholu, najmä z dlhodobého hľadiska, môže potlačiť imunitný systém a potenciálne narušiť vašu odpoveď na vakcínu, tvrdia odborníci.

Pretože generovanie ochranných hladín protilátok proti novému koronavírusu môže telu trvať niekoľko týždňov po vakcíne, všetko, čo zasahuje imunitnú odpoveď, by mohlo vzbudzovať obavy.

"Ak pijete naozaj len mierne, potom neexistuje riziko, ak si v čase podania vakcíny dáte drink," uviedol Ilhem Messaoudi, riaditeľ Centra pre výskum vírusov na Kalifornskej univerzite v Irvine, ktorý uskutočnil výskum účinkov alkoholu na imunitnú odpoveď.

"Ale buďte si veľmi dobre vedomí toho, čo mierne pitie v skutočnosti znamená. Je nebezpečné piť veľké množstvo alkoholu, pretože účinky na všetky biologické systémy vrátane imunitného systému sú veľmi silné a vyskytujú sa veľmi rýchlo po tom, ako sa dostanete z tejto miernej zóny."

Dva nápoje pre mužov a jeden pre ženy

Mierne pitie sa všeobecne definuje ako nie viac ako dva nápoje denne pre mužov a maximálne jeden nápoj denne pre ženy, zatiaľ čo nadmerné pitie sa definuje ako štyri alebo viac nápojov v ktorýkoľvek deň pre mužov a tri alebo viac nápojov pre ženy. Majte na pamäti, že jeden štandardný nápoj sa považuje za 1, 5 dcl vína, 0,45 dcl destilátu alebo 3,5 dcl piva.

Niektoré z prvých obáv z očkovania o alkohole a koronavíruse začali kolovať po tom, čo ruská zdravotnícka úradníčka v decembri varovala, že ľudia by sa mali dva týždne pred ním vyhýbať alkoholu a potom ďalších 42 dní abstinovať.

Podľa agentúry Reuters predstaviteľka tvrdila, že alkohol môže brániť schopnosti tela vyvinúť imunitu proti novému koronavírusu. Jej varovanie vyvolalo prudký odpor v Rusku, ktoré má jednu z najvyšších mier pitia na svete.

Klinické skúšky vakcín sa osobitne nezaoberali tým, či má alkohol nejaký vplyv na účinnosť vakcín, uviedla Angela Hewlettová, docentka, ktorá riadi tím o chorobe covid v Medical Center v Nebraske.

Je možné, že o tom v budúcnosti bude viac informácií. Zatiaľ však väčšina z toho, čo je známe, pochádza z predchádzajúcich výskumov, vrátane štúdií, ktoré skúmali, ako alkohol ovplyvňuje imunitný systém u ľudí a či bráni imunitnej reakcii u zvierat, ktoré dostali iné vakcíny.

Väčšia náchylnosť k infekciám

Zo štúdií je zrejmé, že nadmerné pitie alkoholu zhoršuje imunitnú odpoveď a zvyšuje náchylnosť k bakteriálnym a vírusovým infekciám.

Zabraňuje imunitným bunkám v cestovaní na miesta infekcie a pri vykonávaní svojich povinností, ako je ničenie vírusov, baktérií a infikovaných buniek. Uľahčuje patogénom napadnutie buniek a spôsobuje množstvo ďalších problémov.

Naopak, zdá sa, že mierne pitie nemá tento účinok. V jednej štúdii vedci vystavili 391 ľudí piatim rôznym respiračným vírusom a zistili, že u tých s miernym pitím je menšia pravdepodobnosť vzniku prechladnutia, ale nie, ak sú fajčiari.

V inej štúdii doktor Messaoudi a jeho kolegovia poskytli makakom rézus prístup k alkoholickým nápojom na sedem mesiacov a potom skúmali, ako ich telá reagovali na vakcínu proti kiahňam.

Rovnako ako ľudia, aj niektoré makaky rézus holdujú alkoholu a budú veľa piť, zatiaľ čo iné prejavia menší záujem a obmedzia sa na malé množstvá.

Vedci zistili, že zvieratá, ktoré chronicky pili alkohol, mali slabú reakciu na vakcínu. "Mali takmer neexistujúcu imunitnú odpoveď," povedal doktor Messaoudi.

Silnejšia reakcia na vakcínu ako u abstinentov

Zvieratá, ktoré konzumovali iba mierne množstvo alkoholu, však vyvolali najsilnejšiu reakciu na vakcínu aj v porovnaní s abstinentmi, ktorí nekonzumovali žiadny alkohol.

Štúdie na potkanoch zistili podobný vzorec. Tie, ktoré konzumujú veľké množstvo alkoholu, majú iba slabú imunitnú odpoveď na infekcie v porovnaní so zvieratami, ktorým bolo podané mierne množstvo alkoholu alebo vôbec žiadne. Ďalšie štúdie zistili, že keď ľudia pijú mierne, zdá sa, že znižujú zápalové markery v krvi.

Ďalším dôvodom na zmiernenie príjmu alkoholu je to, že nadmerné pitie spolu s následnou "opicou" môže potenciálne zosilniť akékoľvek vedľajšie účinky, ktoré by ste mohli mať z vakcíny, vrátane horúčky, malátnosti alebo bolesti tela, a spôsobiť, že sa budete cítiť horšie. 

"Dať si pohár šampanského pravdepodobne nezabráni imunitnej reakcii," povedala Hewlettová. "Myslím si, že jeden slávnostný nápoj je v poriadku."

01 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 02 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 03 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 04 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč 05 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
07. apríl 2024 12:32