StoryEditor

Profesor Alexy o zákaze jednorazových plastov: Realizácia je katastrofálna, odpad sa znásobí

29.04.2022, 00:00
Problém je, že nikto neskúma, či nemáme v našich telách aj mikročastice a nanočastice z iných materiálov, hovorí profesor Pavol Alexy zo Slovenskej technickej univerzity.

Vedeli by sme si na úvod zjednodušene laicky vysvetliť, čo to plast vlastne je?

Je to jedna z podtried polymérov, čo sú makromolekulové látky, ktoré sú zložené z veľakrát sa opakujúcich stavebných jednotiek. Prírodným polymérom je napríklad škrob. Polyméry, ktoré vyrábame, sú vlastne napodobneniny prírody. Plast sa nazýva plastom preto, že keď ho zohrejeme, je plastický, čiže sa dá tvarovať.

Na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave ste vedúcim oddelenia plastov, kaučuku a vlákien. Čomu sa tam venujete?

Sme univerzita, čiže úlohou číslo jeden je vzdelávanie. Vychovávame bakalárov, inžinierov a doktorandov, ktorí by mali mať všeobecný prehľad o polyméroch ako takých. Samozrejme, venujeme sa aj výskumu. Jedna, asi v súčasnosti najväčšia časť je tá, ktorá sa venuje ekologickým plastom, ale máme tu aj skupiny, ktoré riešia kaučuky, medicínu, textilné vlákna či materiály, ktoré tienia elektromagnetické žiarenie, napríklad obaly na mobily.

Plasty sú všade okolo nás, sú neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dokázali by sme bez nich fungovať?

Ako som už spomínal, existujú aj prírodné polyméry, čiže prírodné plasty. Samotní ľudia sú veľké zbierky polymérov. Koža, kosti, svaly, vlasy, to všetko sú totiž polyméry. Takže všeobecne si bez plastov život predstaviť nevieme.

Ak sa bavíme o syntetických plastoch, ktoré vytvoril človek, tak samozrejme, že si to vieme predstaviť, ale potom treba zabudnúť na veľmi veľa výdobytkov techniky. Ja to hovorím tak ľudovo: Dobre, zrušme všetky plasty, ktoré sme vymysleli, ale v tej chvíli musíme bývať v jaskyni, piť vodu z potoka a zabiť medveďa, aby sme si mali čo obliecť.

Viete si v súčasnosti predstaviť život bez elektriny? A mohla by byť elektrina keby neboli izolované vodiče? A čo myslíte, z čoho je vyrobená tá izolácia? Žeby z plastov? (úsmev).

Ja veľmi rád hovorím aj o medicínskej oblasti, pretože tá sa dotýka úplne každého z nás. Keď budete mať silnú srdcovú nedostatočnosť a budete potrebovať novú umelú chlopňu, bez plastov by to nebolo možné. Aj veľká časť stomatológie je na nich založená. Porcelánové korunky sú totiž v skutočnosti z plastu. Takže v súčasnej životnej úrovni, akú človek má, by bolo bez nich fungovať naozaj ťažké.

Prečo sú lepšou alternatívou ako drevo, kov či iné materiály? Prečo ho nimi nemôžeme nahradiť?

Ako nahradíte drevom tú izoláciu na elektrickom kábli? Nijako. Alebo napríklad kovom. Nemôžete urobiť železnú izoláciu, pretože by nefungovala.Ak sa ale bavíme o tom, že niektoré plasty možeme nahradiť materiálmi, ako sú drevo, kov, sklo, tak áno, v niektorých prípadoch to je možné. Ale to sa už prevažne bavíme o obaloch, čo je dobrá téma, pretože polovica plastového odpadu je práve z nich.

Teraz si poďme povedať, či je to lepšie alebo nie. Z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov 02 - Modified: 2024-03-18 11:40:31 - Feat.: - Title: Prelomové zistenia: mikroplasty prispievajú k infarktu a asi urýchľujú rakovinu. Bunky si s nimi neporadia 03 - Modified: 2024-03-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu 04 - Modified: 2024-03-02 12:32:49 - Feat.: - Title: Vedci prišli na to, ako vodu zbaviť mikroplastov. Tento návod zvládne doma úplne každý hneď a bez akejkoľvek investície 05 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Vo vode je stokrát viac nanočastíc plastu, ako sa myslelo
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 01:23