Reuters
StoryEditor

Čas dňa môže ovplyvniť to, ako dobre funguje imunitný systém, vrátane vakcín

08.06.2021, 15:01
Autor:
sansan
Keď nás infikujú mikroorganizmy, napríklad baktérie alebo vírusy, náš imunitný systém začína svoju činnosť. Je vysoko trénovaný na vycítenie a elimináciu infekcií a odstraňovanie akýchkoľvek nimi spôsobených škôd.

Spravidla sa predpokladá, že náš imunitný systém funguje úplne rovnako bez ohľadu na to, či k infekcii dôjde cez deň alebo v noci.

Telá reagujú inak vo dne a v noci

Ale výskum trvajúci viac ako pol storočia teraz ukazuje, že naše telá v skutočnosti reagujú rozdielne vo dne aj v noci. Dôvodom sú naše vnútpoirné hodiny a skutočnosť, že každá bunka, vrátane imunitných, dokáže zistiť, aký je čas dňa, uvádzajú vedci v The Conversation.

Naše hodiny sa vyvíjali milióny rokov, aby nám pomohli prežiť. Každá bunka v tele má zbierku bielkovín, ktoré určujú čas v závislosti od ich hladín.

Vedieť, či je deň alebo noc, znamená, že naše telo dokáže prispôsobiť svoje funkcie a správanie na správny čas.

Naše hodiny to robia tak, že generujú 24-hodinové rytmy, nazývané tiež cirkadiánne vo fungovaní buniek. Zabezpečujú napríklad, že melatonín vyrábame iba keď padá noc, pretože táto chemikália nás unavuje a signalizuje, že je čas na spánok.

Náš imunitný systém sa skladá z mnohých rôznych typov imunitných buniek, ktoré neustále hliadkujú v tele a hľadajú príznaky infekcie alebo poškodenia. Ale sú to naše hodiny, ktoré určujú, kde sa tieto bunky nachádzajú v konkrétnych časoch dňa.

Všeobecne povedané, naše imunitné bunky migrujú cez deň do tkanív a potom v noci cirkulujú okolo tela. Tento cirkadiánny rytmus buniek sa mohol vyvinúť tak, že imunitné bunky sa nachádzajú priamo v tkanivách v čase, keď je pravdepodobnejšie, že budeme infikovaní, pripravení na útok.

V noci naše imunitné bunky cirkulujú okolo tela a zastavujú sa v našich lymfatických uzlinách. Tu si vytvárajú pamäť toho, čo sa počas dňa stalo vrátane akýchkoľvek infekcií. To zaisťuje, že môžu lepšie reagovať na infekciu, keď na ňu nabudúce narazia.

Spánok zlepšuje reakciu na vakcínu

Vzhľadom na to, že hodiny ovládajú náš imunitný systém, nemožno sa čudovať, že niektoré výskumy preukázali, že doba, keď sme infikovaní vírusom, ako je chrípka alebo hepatitída, môže mať vplyv na to, ako ochorieme. Presné načasovanie sa pravdepodobne bude líšiť v závislosti od príslušného vírusu.

Ďalší výskum tiež ukázal, že čas, kedy užívame lieky, môže mať vplyv na to, ako dobre fungujú - opäť to však závisí od konkrétneho lieku.

Napríklad, pretože si vytvárame cholesterol, keď spíme, má najväčší úžitok užívanie krátkodobo pôsobiaceho statínu, lieku na zníženie hladiny cholesterolu, tesne pred spaním. Ukázalo sa tiež, že čas dňa ovplyvňuje to, ako dobre fungujú určité typy imunitných buniek.

Jedným z dôvodov, prečo ráno vidieť zlepšenú imunitnú odpoveď na vakcíny, môže byť spôsobené tým, ako naše vnútorné hodiny ovládajú spánok.

Štúdie v skutočnosti zistili, že dostatok spánku po očkovaní proti hepatitíde A zlepšuje imunitnú odpoveď zvýšením počtu imunitných buniek špecifických pre vakcínu, ktoré poskytujú dlhodobú imunitu v porovnaní s tými, ktoré po očkovaní obmedzili spánok.

Stále nie je úplne pochopené, prečo spánok zlepšuje reakciu na vakcínu, ale môže to byť spôsobené tým, ako naše hodiny priamo riadia funkciu a polohu imunitných buniek počas spánku.

Napríklad vysielajú imunitné bunky do našich lymfatických uzlín, keď spíme, aby sa dozvedeli, s akými infekciami sa počas dňa stretli, a aby si na to vytvorili „pamäť“.

Chytenie covidu v určitých časoch dňa?

To samozrejme vyvoláva otázku, ako by to všetko mohlo súvisieť so súčasnými pandemickými  vakcinačnými programami.

To, ako fungujú hodiny nášho tela, môže byť dôležité z hľadiska toho, či sa u nás vyvinie covid. Je zaujímavé, že receptor, ktorý umožňuje vírusu vstupovať do našich buniek, je pod kontrolou hodín nášho tela.

V skutočnosti existujú vyššie hladiny tohto receptora v bunkách, ktoré lemujú naše dýchacie cesty v rôznych časoch dňa.

To by mohlo znamenať, že je pravdepodobnejšie, že dostaneme covid v určitých časoch dňa, ale na zistenie, či je to tak, bude potrebný ďalší výskum.

Zostáva odpovedať na otázku, či čas dňa, kedy sme očkovaní proti covidu, ovplyvňuje našu imunitnú odpoveď, zostáva zodpovedať.

Vzhľadom na vysokú účinnosť mnohých vakcín proti covidu od Pfizeru aj Moderny sa uvádza účinnosť vyššia ako 90 percent a naliehavosť, s akou musíme očkovať, by ľudia mali byť očkovaní v ktorúkoľvek dennú dobu, ktorá je pre nich možná.

Ale súčasné a budúce vakcíny, ktoré nemajú takú vysokú mieru účinnosti, napríklad vakcína proti chrípke, alebo ak sa používajú u ľudí so slabšou imunitnou odpoveďou, použitie presnejšieho „časovaného“ prístupu môže zabezpečiť lepšiu imunitná odpoveď.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-22 11:09:54 - Feat.: - Title: Máme viac ako milión dávok. Vakcíny proti covidu už aj spaľujeme, ďalšie sme poslali do Kambodže či Brazílie 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 02:19