SWNS
StoryEditor

Archeológovia sa v Izraeli prekopali ku slepačiemu vajcu, je tisíc rokov staré

10.06.2021, 11:27
Archeológovia v Izraeli narazili na neobvyklý objav. Pri vykopávkach našli takmer nedotknuté slepačie vajcie, ktorého vek odhadujú na tisíc rokov. Vo výkope niekdajší lapača v súčasnom meste javne našli historici tiež tri figúrky vyrezané z kostí. V stredu o tom informovala izraelská agentúra pre staré pamiatky (IAA).

Vo výkope niekdajšej žumpy v súčasnom meste Javne našli historici tiež tri figúrky vyrezané z kostí. V stredu o tom informovala izraelská agentúra pre staré pamiatky (IAA).

Vykopávky súvisia s plánovanou výstavbou nového osídlenia. Zamerané sú na obydlia pochádzajúce z byzantského obdobia.

IAA vo svojom vyhlásení, z ktorého citoval server The Times of Israel, napísala, že ju nález krehkého a tak starého vajcia šokoval. Pôvodne bolo medzi mäkkým obsahom odpadovej žumpy.

Archeologička Alla Nagorská povedala, že "aj v dnešnej dobe vajcia ťažko prečkajú dlhú dobu, aj keď sú v supermarketoch uložené do kartónových prepraviek".

"Je úžasné, keď uvážime, že je tento nález starý 1 000 rokov," povedala. Podľa nej sa vajce dochovalo hlavne preto, že "niekoľko storočí spočívalo uložené v mäkkom odpade".

"Objavy vaječných škrupín sú známe aj z skorších čias, napríklad z jeruzalemského Dávidovho mesta, Caesareje alebo Apollonia, ale vzhľadom na krehkosť sa celé vajcia málokedy dochovali. Pri vykopávkach príležitostne nachádzame pštrosie vajcia, ktoré sa zachovajú vďaka silnejšej škrupine," oznámila Lee Perry Galová z IAA.

Vajcia nájdené v Javne má podľa nej na spodnej časti malé pukliny, ktorými vytiekla väčšina obsahu. "Zostalo tam malé množstvo žĺtku, ktoré sme zachovali k budúcej analýze DNA," povedala. Neďaleko vajca boli tiež tri bábiky z islamského obdobia používané ako hračky a vyrezané z kosti.

Na území dnešného Izraela sa podľa denníka The Jerusalem Post sliepky chovajú pre vajcia a mäso 2 300 rokov. Denník tiež napísal, že od 7. storočia, kedy začalo islamské obdobie, ľudia prestávali konzumovať bravčové mäso.

"Rodiny potrebovali náhradný zdroj bielkovín, taký, ktorý nevyžadoval chladenie a skladovanie. Objavili vajcia a kuracie mäso," vysvetlila Perry Galová.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 05 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 14:47